Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are de recuperat peste 6,349 miliarde lei noi (echivalentul a 1,65 miliarde euro) de la primii zece mari datornici la stat. Peste 4 miliarde lei noi (1,1 miliarde euro) sunt doar datorii istorice ale societatilor din sectorul de stat. Administratia Nationala "Apele Romane" este la ora actuala cel mai mare client ANAF, ocupand primul loc in topul datornicilor, cu 1,121 miliarde lei noi.

In acest timp, Compania Nationala a Huilei, care a fost deja executata de ANAF prin vanzarea tuturor activelor din patrimoniu, mai are de platit 1,034 miliarde lei noi. Acesti bani s-ar putea sa nu intre niciodata in pusculita statului, de vreme ce societatea nu mai are nimic de valorificat. Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" trebuie sa achite 879 milioane lei noi la buget sau va trebui, la randul sau, executata de inspectorii fiscali, prin vanzarea unor active imobiliare din patrimoniu. Sebastian Bodu (foto) a amenintat CFR ca va scoate la licitatie Gara de Nord, daca nu-si va acoperi datoriile. Concret, e vorba despre tereruri anexa ale Garii. Practic, numai daca primii trei ar achita, esalonat, din datoriile istorice, peste 3 miliarde lei ar intra ca venituri la bugetul de stat si ar putea fi orientati catre domeniile subfinantate.

Pe de alta parte, conform unor documente luate in calcul la realizarea bugetului, "economia gri" toaca la acest moment aproximativ 30% din Produsul Intern Brut. Ea atinge astfel 84 miliarde lei noi. Peste 23 miliarde euro numai intr-un an, potrivit calculelor guvernamentale. Chiar daca nu confirma aceasta valoare, Ministerul Finantelor si ANAF cauta solutii. Singura parghie ramasa sunt noile norme din Codul Fiscal pentru 2006, la care se lucreaza cu asistenta din partea Bancii Mondiale. Legat de o posibila stergere a datoriilor istorice, Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al ANAF, ne-a declarat: "ANAF nu este initiator de acte normative, acest prerogativ fiind in atributiile forului superior, respectiv Ministerului Finantelor Publice". Totusi, o eventuala masura legislativa in cazul "Apelor Romane" ar putea fi initiata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Apelor, cu avizul Ministerului Finantelor Publice si aprobata de Guvern, dar cu respectarea prevederilor concurentiale impuse de Uniunea Europeana.

Sumele recuperate efectiv de ANAF in zece luni din 2005 au crescut cu 15% fata de aceeasi perioada din 2004, dar inspectorii Fiscului nu au recuperat prea mult de la acei "elefanti cu picioare de lut" din sectorul de stat, pe care Sebastian Bodu i-a numit "morti si ingropati", cum sunt companiile din minerit - 2,297 miliarde lei noi, furnizorii de utilitati (apa, caldura) - cu 1,761 miliarde lei noi, urmati de transportatorii feroviari - 879 milioane lei noi si producatorii din industria grea si siderurgie - 520 milioane lei noi. Topul datornicilor la ANAF include companii private puternice: LukOil, cu Black Sea, Downstream si rafinaria Petrotel, respectiv Mittal Steel Galati. ANAF va face publice, pe 15 noiembrie 2005, rezultatele obtinute pe primele zece luni ale acestui an in intreaga tara, dupa centralizarea situatiei datornicilor din judete.

Pe langa faptul ca recupereaza cu greu banii, ANAF se lupta acum si cu inflatia, care este in avantajul celui care nu plateste. "Indicatorul inflationist este luat in considerare atunci cand se fac evaluarile pe linia realizarii veniturilor, comparativ cu perioadele de timp precedente; de asemenea, inflatia este luata in calcul si atunci cand se fac evaluari ale evolutiei preturilor la expertizele realizate in zona executarilor silite sau a confiscarilor", sustin oficialii ANAF. Autoritatea trebuie sa aduca mai multi bani la buget din economia subterana, dar fiecare inspector fiscal are de controlat cate 7-8.000 de firme. Verificarile se fac inclusiv in restituirile ilegale de TVA, din ajutoarele de stat acordate peste limitele legale, dar si din fotbal, alcool si petrol - domeniile cu varf de evaziune fiscala. Cele mai dificile operatiuni sunt cele ce vizeaza circuitele multiple de firme-fantoma, prin care se scurg bani ce alimenteaza, mai departe, marile retele de contrabanda, contrafaceri, droguri si trafic de arme pentru retele teroriste. "Lucram pentru intocmirea unei liste a agentilor inactivi, in care intra si firmele-fantoma, dar acest aspect impune o activitate deosebit de laborioasa, dat fiind faptul ca fiecare astfel de firma trebuie sa fie verificata in primul rand la sediul social, trebuie apoi informata prin diverse metode de publicitate despre demersul nostru de a o include pe aceasta lista", ne-a mai declarat Dorin Tiganas.

Firmele de paza au datorii faraonice

"Averea" a descoperit ca pe segmentul firmelor de protectie si paza, statul are de recuperat datorii uriase. Din informatiile noastre, acestea depasesc 20.000.000 euro, cat acumuleaza la aceasta ora cluburile de fotbal, cu care Sebastian Bodu s-a aflat in razboi deschis in ultima vreme. Seful ANAF ne-a marturisit legat de acest subiect ca "Nu vor scapa nici firmele de paza, chiar daca sunt ale ministrului X sau Y. De plata datoriilor nu scapa nimeni!" La ultima evaluare a acestor datorii, una dintre aceste firme aparea cu un debit de aproximativ 14.000.000 euro. Surse din ANAF ne-au dezvaluit ca aceasta firma ar fi fost vanduta fictiv pentru a i se sterge urma, pe modelul societatilor aflate in spatele echipelor de fotbal. Asupra acestui subiect, reporterii "Averea" vor reveni insa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.