Biserica Ortodoxa s-a zguduit ieri din temelii. La o zi de la alegerea lui PS Laurentiu Streza ca mitropolit al Ardealului, Sinodul l-a lasat fara putere, infiintind o noua mitropolie la Cluj.

Rezultatul la fel de spectaculos al alegerilor de joi pentru Mitropolia Ardealului a fost dat peste cap ieri, printr-o decizie a Sfintului Sinod. Acesta a validat alegerea PS Laurentiu Streza ca mitropolit al Ardealului si arhiepiscop al Sibiului, insa i-a luat patru dintre cele sase eparhii (episcopii sau arhiepiscopii) pe care ar fi trebuit sa le pastoreasca. Majoritatea episcopilor din Ardeal au propus infiintarea unei noi mitropolii, cu sediul la Cluj-Napoca, unde arhiepiscop este IPS Barto-lomeu Anania.

Prima infringere pentru IPS Daniel

Potrivit unor surse din Sinod, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si principalul sustinator al lui Streza in lupta pentru functia de mitropolit, a solicitat ca propunerea sa fie analizata de Comisia canonica si de disciplina. Comisia cu pricina este insa condusa de IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, reprezentantul celeilalte grupari din BOR si posibilul sau rival la scaunul patriarhal. Astfel, propunerea a primit aviz favorabil din partea comisiei, fiind votata ulterior cu mare majoritate si de Sfintul Sinod.

Potrivit informatiilor din Sinod, singurii oponenti au fost IPS Daniel, IPS Laurentiu si PS Damaschin, episcopul de Slobozia. Astfel incit mitropolitul ales joi va avea in subordine doar Arhiepiscopia Sibiului si Episcopia Covasnei si Harghitei, iar IPS Bartolomeu Anania, ridicat la rangul de mitropolit, Arhiepiscopia Clujului, Vadului si Feleacului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Oradei si Episcopia Maramuresului si Satmarului.

Bartolomeu tace si face

Manevra de infiintare a noii mitropolii va muta centrul de greutate al BOR in Ardeal de la Sibiu la Cluj. Pentru noua mitropolie nu mai sint necesare alegeri, conform regulamentelor BOR, intrucit se considera ca IPS Bartolomeu este doar ridicat in rang. IPS Bartolomeu nu a candidat pentru postul de la Sibiu, pe motiv ca e prea batrin, dar el a fost la originea miscarii spectaculoase de ieri, neacceptindu-l ca superior pe IPS Laurentiu. Ceea ce-l face pe publicistul Dan Ciachir sa spuna: "Este modul prin care Ardealul bisericesc a aratat ca nu-l vrea mitropolit pe IPS Laurentiu Streza. Si totodata un blam dat alegerilor necinstite care s-au facut pentru mitropolie".

"O teodrama"

Decizia de ieri a Sinodului a socat pina si la Cluj. "Este o surpriza de proportii. Acest scenariu, al infiintarii unei mitropolii la Cluj, nu a fost niciodata pus in discutie siste-matic. Este o teodrama ale carei fire imi scapa", a declarat teologul Radu Preda, de la Universitatea "Babes-Bolyai". Miscarea spectaculoasa facuta peste noapte este fara precedent in BOR.

O tentativa similara a lui IPS Pimen de a transforma Arhiepiscopia Sucevei in mitropolie a esuat. "La fel s-a intimplat in cazul Arhiepiscopiei Tomisului, care n-a putut deveni mitropolie pentru ca nu a avut sprijinul altor episcopii", spune Dan Ciachir. Hotarirea urmeaza sa fie validata in Adunarea Nationala Bisericeasca, insa cele mai multe decizii ale Sinodului trec de votul acesteia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.