Dosarul comorilor dacice are o componenta care a intrat in atentia Parchetului General.

Verificarile il vizeaza pe domnul Dan Iosif si alte persoane care au calitatea de demnitar, ne-au declarat procurorii. Mai precis, Adrian Nastase, Dan Iosif, Ioan Talpes, Sergiu Nicolaescu sau Ovidiu Tender ar fi fost indicati de martori cu identitate protejata ca posibili beneficiari ai comorilor.
"Nu au existat probe"

"Din datele de urmarire penala si din cercetarile efectuate in cauza rezulta ca o parte din bratari au fost achizitionate in mod particular de Dan Iosif, Adrian Nastase, Ioan Talpes, Ovidiu Tender si Sergiu Nicolaescu", se arata in ordonanta emisa pe parcursul anchetei, de procurorul Victor Campeanu. Ordonanta dispunea ridicarea eventualelor bratari gasite la domiciliul celor enumerati, dar politistii n-au obtinut decat declaratii potrivit carora respectivii nu detin obiecte dacice de valoare.

Pe de alta parte, Adrian Nastase si-a trimis avocatul la Deva. Dupa doua zile, Nineta Anghelinei a facut o sesizare la CSM acuzand dispunerea abuziva a emiterii unei ordonante de verificare. "Nu exista nici o acoperire legala pentru asemenea demers. Nu au existat probe care sa justifice emiterea acelei ordonante (...) Numele lui Adrian Nastase a fost amintit destul de des in acest scandal si mediatizat la modul negativ (...), iar aceasta mediatizare denota un anumit interes", declara Nineta Anghelinei.

"Exista sase marturii"

In replica, procurorul Victor Campeanu ne-a declarat ca a avut marturii ale unor oameni care au jurat cu mana pe Biblie: "Nu ne-a venit noua, din senin, o asemenea idee. Suntem constienti ca domnul Nastase este o personalitate, dar nu putem sa ignoram asemenea marturii. Consider ca ne-am facut datoria corect".

Referindu-se la VIP-urile politice, procurorul general-adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, Augustin Lazar, ne-a declarat: "La dosar sunt sase marturii ale unor persoane ale caror date de identitate sunt protejate, persoane care au indicat aceste personalitati ca fiind beneficiarii unor bratari dacice. In plus, din declaratiile altor martori, am obtinut alte indicii in acest sens care ne-au determinat sa emitem acea ordonanta. Noi nu suntem abilitati sa cercetam demnitari. Parchetul General desfasoara insa verificari pe tema bratarilor dacice, verificari care il vizeaza pe domnul Dan Iosif si alte persoane care au calitatea de demnitar. Mai multe nu va pot spune".

Comoara de peste un milion de euro

Dosarul "Bratarilor" e alcatuit din noua volume, fiecare a cate 600 de pagini. 13 persoane au fost puse deja sub acuzare pentru ca ar fi cautat si gasit ilegal 15 bratari dacice din aur, cantarind intre 700 de grame si 1,8 kilograme. Pe piata neagra, acestea se vand cu 80.000 pana la 100.000 de euro. In dosar apar dovezi ale implicarii Interpolului, ale politistilor din Germania si chiar ale celor din Statele Unite, deoarece se pare ca o bratara dacica s-a aflat la un moment dat expusa la vanzare intr-un magazin din zona Stuttgart, iar o alta a fost scoasa la licitatie de casa Christie’s in New York, in 1999, la un pret de pornire de 80.000 de dolari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.