Specialistii recomanda populatiei sa nu se vaccineze inutil, daca nu se afla in zonele de focar

Isteria si panica provocate de declaratiile controversate si alarmiste ale celor care ne guverneaza nu se justifica, spun epidemiologii. Acelasi ton, cu nota diplomatica de rigoare, l-au folosit si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care au ironizat putin excesul de zel al autoritatilor romane.

Tot acestia sunt cei care au incercat sa transmita populatiei sa nu navaleasca ingrozita sa se vaccineze mai mult decat este necesar, sugerand astfel ca vaccinarea ar trebui sa se faca in zonele afectate de gripa aviara. Informatiile venite de la cele mai inalte foruri, care ar fi trebuit sa gestioneze prudent situatia a carei gravitate ne scapa pentru moment, nu au facut decat sa induca spaima in randul romanilor. Spaima provocata de certitudinea ca gripa aviara se transmite foarte usor la om si ca simpla vaccinare antigripala este de ajuns pentru a te apara impotriva virusului aviar. Nimeni dintre oficialii implicati in megaplanul national de interventie in pandemia de gripa nu a transmis clar populatiei ca gripa aviara este periculoasa pentru pasari si ca riscul ca imbolnavirile sa se produca la om este aproape zero.

"In momentul de fata nu exista nici un risc si nici un pericol pentru oameni. Sigur ca trebuia luate anumite masuri, pentru ca toate pandemiile mari au fost de origine animala. Virusul gripei aviare nu a fost insa descoperit acum in lume, ci in 1997. Virusul este in lumea animala si am toata lauda pentru veterinari. In ce priveste masurile pentru protectia oamenilor, s-au facut unele exagerari, plus ca sunt o serie de contradictii cu care nu sunt de acord. Exista un plan in domeniul gripei aviare elaborat de Comunitatea Europeana si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nu este vorba despre un risc populational. Am auzit ca s-a administrat medicamentul acesta, Tamiflu, fara sa existe cazuri de imbolnaviri la om. Este riscant si chiar periculos sa iei acest medicament preventiv. Unii au zis ca medicamentul este vaccin. Trebuie inteles foarte clar ca gripa aviara nu se ia deloc usor la om. Da, exista acea posibilitate de recombinare a virusului gripal uman cu cel aviar, dar asta inseamna sa intri intr-un contact direct cu pasarea si, ironic vorbind, sa-i aplici un sarut foarte pasional si foarte prelungit ca sa se intample contaminarea. Si cei care s-au imbolnavit in Asia au stat zile intregi printre pasarile bolnave si gainati. Haideti sa nu mai exageram. Da, trebuie sa ne vaccinam antigripal pentru ca vine sezonul rece, de gripa, doar din acest motiv", ne-a declarat dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Acesta a mai semnalat si faptul ca planul national de interventie in pandemia de gripa si constituirea comitetului national si a comitetelor judetene de interventie in caz de pandemie de gripa nu cuprind elementele importante si trec rolul institutiilor abilitate din punct de vedere profesional pe un plan secundar.

In fapt, planul a fost legiferat prin ordin al ministrului sanatatii si urmareste reducerea imbolnavirilor, complicatiilor si deceselor, precum si limitarea pierderilor economice. Pana acum insa pierderile economice au fost extrem de mari, deoarece, ca o masura preventiva dusa la extrem, pasarile se afla in proces de exterminare. "Ca o dovada ca lumea nu stie despre ce este vorba, au aparut intrebari de genul de ce nu extirpam porumbeii, ca se imbolnavesc cainii de companie.

Pe la tara, de frica sa nu vina autoritatile sa le omoare orataniile, oamenii au inceput sa le taie si sa le bage in congelator", a mai afirmat dr. Geza Molnar.

Bisnita la Mangalia cu vaccinuri antigripale

In ultimele zile, pe fondul temerilor legate de gripa aviara, in Mangalia au aparut bisnitari care vand vaccinuri antigripale cu 300.000 lei doza, potrivit AM Press. Locul preferat al acestora este zona stadionului central. Vaccinurile sunt cumparate din Bulgaria, in conditiile in care in farmaciile din Mangalia nu mai exista de cateva zile. Si in alte zone ale tarii vaccinurile antigripale s-au epuizat si sunt vandute pe sub mana.

UE, pregatita pentru lupta cu virusul

Uniunea Europeana este pregatita sa-si protejeze cetatenii in fata unei eventuale epidemii de gripa aviara, potrivit concluziei intalnirii de urgenta de ieri dintre ministrii de externe ai statelor membre. Reuniunea a fost convocata dupa confirmarea prezentei virusului in Grecia.

Marios Kiprianou, comisar european pentru sanatate, a declarat ca prezenta gripei aviare in Europa nu va avea efecte asupra unei posibile epidemii de gripa umana.

"In orice caz, noi ne vom pregati in mod adecvat", a declarat Kiprianou, citat de BBC


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.