Venite din Asia Centrala, pasarile care au adus gripa aviara in Romania vor traversa Dobrogea spre Bulgaria, Grecia si nordul Africii.

Cu exceptia judetelor Tulcea si Constanta, celelalte zone ale tarii nu vor fi "survolate" de zburatoarele purtatoare de moarte.

Inca un posibil focar.

Ieri au fost gasite mai multe lebede moarte in apropierea comunei C.A. Rosetti, langa granita cu Ucraina. Primele teste au aratat ca ar putea fi vorba de gripa aviara. Testul cu pui santinela. In Delta Dunarii vor fi duse pasari pe post de cobai, cu ajutorul carora va fi testata existenta virusului gripei aviare.

Pierderi in turism.

Firmele profilate pe turism in zona Deltei estimeaza ca vor avea pierderi de 10 milioane de dolari in acest an.

Ulii-antidot.

Directorul unei societati avicole din Alba Iulia si-a procurat o pereche de ulii, care il ajuta sa tina la distanta pasarile migratoare.

Grecia, pe axa balcanica a gripei.

Ministrul elen al agriculturii a anuntat ieri ca un prim caz de gripa aviara la pasari a fost depistat in insula Chios, din sud-estul Greciei. Brigada mobila EVZ. Subredactia infiintata de "Evenimentul zilei" in Delta Dunarii descrie viata infernala a locuitorilor din zonele critice. Jurnalistii au surprins imagini de carantina din Maliuc, comuna interzisa.

Vine testul cu pui santinela

In Delta vor fi duse pasari-cobai. Daca ele nu vor contracta virusul gripei aviare descoperit la Ceamurlia de Jos si Maliuc, satele care sunt acum izolate vor scapa de carantina. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ieri ca in aproximativ sapte zile dupa ce se va face ultima dezinfectie la Ceamurlia de Jos si Maliuc, unde s-au confirmat focare de gripa aviara, vor fi dusi acolo pui-cobai pentru a vedea daca acestia contacteaza virusul H5N1, al gripei aviare. "Ne pregatim sa introducem un lot de pui santinela (n.r. - cobai) sa vedem daca rezista. Este o testare, aceasta este procedura standard. Daca fac boala vom continua carantina", a spus Flutur. El a precizat ca din zonele de focar au mai fost analizate 424 de probe, care, din fericire, au iesit negative.

Amenzi intre 5 si 10 milioane de lei

Ministrul agriculturii i-a avertizat din nou pe tarani sa-si tina pasarile inchise pentru ca risca amenzi intre 5 si 10 milioane de lei. Sanctiunile pot fi aplicate atat de reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, cat si de cei ai Ministerului de Interne. In zonele in care s-au instituit restrictii (judetele Tulcea si Constanta), cei care vor fi prinsi transportand pasari vor ramane fara ele, intrucat instructiunile prevad ca acestea trebuie confiscate. Flutur a avertizat si lucratorii din unitatile avicole sa renunte la pasarile din gospodariile proprii pentru ca acestea vor fi confiscate. "Exista riscul ca un angajat al unei societati avicole sa duca boala din gospodarie in ferma", a spus Flutur.

Ziaristii, factor de risc

Expertul olandez Harm Kiezebrink a avertizat ieri ca ziaristii romani care s-au deplasat in zonele unde a fost semnalat virusul gripei prezinta riscul de a transmite boala daca nu respecta strict regulile de securitate impuse. "Cea mai mare temere a mea este ca virusul sa nu fie mentinut in aceasta zona si sa fie raspandit", a afirmat Kiezebrink. "Ziaristii care merg sa filmeze in zonele cu risc se expun pericolului despre care doresc sa informeze opinia publica. Trebuie sa ramaneti in zona respectiva pentru a va asigura ca sunteti dezinfectati, ca nu veti transmite virusul mai departe, in alte zone ale tarii", a spus expertul olandez, care a consiliat guvernele din China, Vietnam si Thailanda in problema gripei aviare.

Laborator mobil din SUA

Romania a solicitat SUA un laborator mobil pentru realizarea mai rapida a testelor la pasarile din zona Deltei Dunarii. "Am convenit cu expertul olandez Harm Kiezebrink sa solicitam un laborator mobil pentru a face cat mai rapid testele la probele recoltate. Avem discutii cu reprezentantii Ambasadei SUA", a spus Flutur. Potrivit ministrului, timpul de obtinere a rezultatelor la testele efectuate ar fi redus astfel la o zi.

Ulii pe post de antidot impotriva virusului

Directorul societatii Transavia din Alba Iulia, Ioan Popa, a declarat ieri ca nu se teme de pasarile migratoare care ar putea aduce gripa aviara pentru ca are o pereche de ulii care tin orice pasare migratoare la o distanta de 2-3 kilometri de ferma. "Am incercat cu ultrasunete, am incercat sa le otravim si nu a mers, asa ca am cuibarit o pereche de ulii care au facut ordine", a spus Popa. El sta linistit si pentru ca si-a asigurat toate pasarile, iar in cazul in care s-ar intampla ca boala sa ajunga si la ferma lui, lucru pe care-l considera imposibil, va primi despagubiri.

Scade coada la Institutul "Cantacuzino"

De aproape o saptamana, oamenii se calca in picioare la poarta Institutului "Cantacuzino" pentru a-si cumpara vaccinuri antigripale. Lungu Angela, o pensionara de 70 de ani, povesteste ca vine sa se aprovizioneze de la farmacia institutului in fiecare an, dar ca niciodata nu a fost asa harababura. "S-au format cozi pana in strada", se plange batrana. Directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Lucian, afirma ca, pana la sfarsitul lui noiembrie, vaccinurile vor fi de ajuns pentru toata lumea, pentru ca vin tot mai putine persoane sa cumpere. "De la 800 de oameni, inscrisi pe liste, s-a ajuns la 400", afirma directorul. El spune ca in ultima saptamana s-au vandut 7.000-8.000 de doze.

"Ceata" antigripa la sosea

Vehiculele care vin dinspre Tulcea si Constanta sunt trecute prin filtre speciale

Masurile luate de autoritati pentru prevenirea gripei aviare s-au extins de luni si la garniturile de tren care vin dinspre judetele Tulcea si Constanta. In Gara Fetesti, din judetul Ialomita, inca de dimineata au fost trecute prin filtre speciale atat garniturile de marfa, cat si trenurile de persoane.

"Cand e sa te loveasca, poti sa faci cate fumuri vrei"

La intrarea in gara, doctorii veterinari au amenajat un loc pe unde s-a circulat cu 5 km/h, doi dintre medici actionand cu o perdea de substanta dezinfectanta urat mirositoare.
Chiar daca oamenii au fost rugati sa nu se apropie de zona in care se actiona asupra vagoanelor, multi gura-casca au tinut sa vada de aproape cum se face dezinfectarea. Cu mainile in san, Florica Ene, un barbat din Fetesti, se amuza: "Taica, eu sunt om batran. Am vazut la gripe de-astea cate vrei. Cand e sa te loveasca, iti spun eu, poti sa faci la fumuri cate vrei, ca tot degeaba".

Gastele stau tot pe marginea santului

Desi prefectul a emis un ordin prin care, la nivel de drumuri comunale, sa fie amenajate puncte de dezinfectie pentru mijloacele de transport, primarii se plang ca nu au fondurile necesare pentru plata substantelor si a mochetelor ce trebuie intinse pe asfalt. Mai mult, unii dintre ei considera ca sunt de ajuns masurile de precautie luate de autoritati la intrarile in judet si cred ca ar fi inutile asemenea filtre pe drumurile mai putin circulate.

In ciuda avertismentelor, in localitatile din Balta Ialomitei, zona expusa riscului din cauza pasarilor migratoare, satenii aveau si ieri gainile si gastele pe strada sau in baltile de la marginea localitatii. Nici amenzile usturatoare, care pot ajunge pana la 1.000 RON, nu-i sperie pe proprietarii care-si lasa pasarile si animalele nesupravegheate. "Unde sa le duc, ca pe marginea santului tot mai gasesc cate ceva sa manance. In curte de unde, ca nu mai am nici graunte, nici iarba", se apara Petre Dumitru, din comuna Facaeni.

Judetul Vaslui, la un pas de carantina

De ieri dimineata, si autoritatile din judetul Vaslui au instituit masuri exceptionale de securitate, intrucat judetul se afla la marginea zonei-tampon. In zonele de intrare in judet - Blagesti, Grivita, Tutova si Vama Albita - au fost instalate puncte de dezinfectie a masinilor, iar la Tutova, avand in vedere traficul de pe drumul E85, a fost amplasat un covor imbibat cu solutii de dezinfectare.

"Facem apel la populatie sa nu intre in panica si sa ne ajute in actiunile pe care le vom intreprinde in perioada imediat urmatoare. Oamenii trebuie sa stie ca vom lua toate masurile care se impun in astfel de cazuri, pentru a stopa focarul de gripa aviara", ne-a declarat prefectul Ioan Zaharia.

Gradina Zoologica din Ploiesti a fost inchisa

Gradina Zoologica de la periferia Ploiestiului a fost inchisa ca masura de prevenire a aparitiei virusului gripei aviare. Aceasta decizie a fost luata de primarie, la recomandarea Ministerului Agriculturii si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Oricum, in ultima saptamana, numarul vizitatorilor a scazut de la o zi la alta, standurile pasarilor de rasa fiind ocolite de putinii curajosi care au mai trecut pragul Gradinii Zoologice. Pana ieri, accesul a fost permis numai dupa efectuarea operatiei de dezinfectare.

Pasarile virusate in Asia nu vor ajunge in restul tarii

Exemplarele bolnave sau purtatoare de virus nu vor parasi traseele traditionale, prin Dobrogea spre Bulgaria

Dobrogea ramane in continuare zona cu riscul de imbolnavire de gripa aviara cel mai ridicat. Potrivit specialistilor, pana la sfarsitul lunii noiembrie urmeaza sa soseasca aici peste 700.000 de pasari migratoare de apa. De-a lungul timpului, acestea si-au format doua culoare de migratie, respectiv prin Delta Dunarii, complexul de lacuri Razim-Sinoe si lacurile de la tarmul Marii Negre, sau de-a lungul bratelor Dunarii intre Braila si Calarasi.

Frigul aduce zburatoarele in tara

Studiile au aratat ca majoritatea zburatoarelor se vor adaposti, in prima faza, in Delta Dunarii si zona complexului lagunar Razim-Sinoe. Odata cu venirea frigului, o parte se retrag treptat spre Bulgaria, dar altele prefera sa ierneze pe Lacul Techirghiol, unde pot fi vazute pana in luna februarie. Datele specialistilor evidentiaza faptul ca, pana in prezent, au sosit numai rate si lebede - in proportie de 5-10% din efectivele care ierneaza in Dobrogea -, dar si un numar redus de gaste din familia garlitelor mari - sub 5%.

Principalul factor care determina sosirea pasarilor este temperatura scazuta inregistrata la nord de Romania. Cat timp in aceasta regiune temperaturile sunt pozitive, speciile nu se deplaseaza in numar mare in Dobrogea. In general, situatia incepe sa se schimbe dupa 21 octombrie - adica in cursul acestei saptamani si cel tarziu cea viitoare -, cand numarul de exemplare creste progresiv cu racirea vremii. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lui decembrie, in Romania se vor afla 90% din efectivele totale de pasari migratoare. Dupa 20 decembrie, cand temperaturile scad sub 0 grade, majoritatea gastelor salbatice migreaza spre sudul Dobrogei si nordul Bulgariei. Ratele, inclusiv cele care sosesc de-a lungul bratelor Dunarii, se aduna, dupa inghetarea lacurilor, in zona costiera a Marii Negre, care nu ingheata, in special de la Gura Portitei pana la Vama Veche si Bulgaria. O zona preferata pentru iernat este Lacul Techirghiol, in cazul in care nu sunt deranjate de oameni. Abia atunci se muta spre Lacul Iezer si ies din tara pentru a se refugia la bulgari.
Lebedele raman in general in Delta Dunarii, iar din decembrie se inregistreaza o mortalitate ridicata datorata lipsei hranei.

Cel mai mare risc este in stolurile mari

Exemplare razlete de pasari migratoare mai pot fi vazute si pe alte lacuri ceva mai indepartate de rutele obisnuite. Specialistii sustin insa ca acestea nu prezinta niciun pericol, fiind sanatoase. "Pasarile bolnave sau cele purtatoare de virusi nu parasesc grupul, preferand sa consume cat mai putina energie. De aceea ele nu se vor abate de la traseele obisnuite", ne-a declarat Valentin Marin, de la Societatea Ornitologica Romana.

Specii

Pasarile migratoare care pot aduce virusul gripei aviare:

Lebede
- de vara si de iarna - intre 1.000 si 5.000
Gaste salbatice
- gasca cu gat rosu - intre 70.000 si 80.000
- garlita mare - intre 200.000 si 250.000
Rate salbatice
- rata mica, rata cu cap alb si rata motata- aproximativ 500.000

Efectele gripei

Pierderi in turism

Calcule. Impunerea starii de carantina a provocat operatorilor turistici din Delta Dunarii pierderi care, pana la finalul acestui an, se vor ridica la 10 milioane de euro, dupa cum estimeaza hotelierii. Acestia se vor intalni astazi pentru a gasi solutii menite sa compenseze pagubele si se gandesc chiar sa ceara statului sa-i despagubeasca. "Octombrie si noiembrie erau pana acum luni foarte bune. Acum, singurii clienti ai hotelurilor din Tulcea, spre exemplu, sunt echipele de televiziune", spune Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Prom-Tour Delta, din care fac parte 45 de operatori turistici.

Nici hotelierii din zone precum Poiana Brasov nu o duc mai bine. "Au fost clienti straini care au anulat rezervarile facute in zonele montane, desi aici nu a ajuns gripa aviara. Adevaratele efecte se vor vedea la anul", a spus Mircea Draghici, secretarul general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.

Campania de vaccinare, incerta

Bilant. Campania de vaccinare gratuita a populatiei, organizata de Ministerul Sanatatii, s-ar putea prelungi pana in ianuarie. "Nu s-a stabilit inca o data exacta la care va avea loc licitatia pentru celelalte vaccinuri destinate imunizarii persoanelor din grupele de risc, dar pana la jumatatea lunii noiembrie va fi totul gata", a declarat un reprezentant de la biroul de presa al M.S., adaugand ca, deocamdata, se lucreaza la procedurile organizarii licitatiei. Persoanele cu risc mare de a contracta virusul gripal au fost selectate din listele puse la dispozitie de medicii de familie si vor fi centralizate la Directiile de Sanatate Publica. Adrian Calugaru, seful DSP Bucuresti, recomanda celor care nu si-au facut pana acum vaccinul antigripal sa se imunizeze pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Pana acum nu s-a inregistrat niciun caz de gripa umana sau aviara. "Deocamdata, in spitalul nostru nu a venit niciun bolnav cu simptome ale bolii", a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel, infectionist la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti.

Gripa aviara nu ne afecteaza aderarea

BARROSO. Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ieri ca depistarea focarelor de gripa aviara in Romania sau Turcia nu afecteaza procesele de aderare a celor doua state. "Nu cred ca ar trebui sa facem vreo legatura" intre gripa aviara si aderare, a precizat Barroso, raspunzand intrebarilor presei.
Seful CE a evitat, in acelasi timp, sa ofere detalii in legatura cu masurile pe care le are in vedere pentru contracararea gripei aviare, deoarece nu doreste sa provoace "alarmism". Sambata, Barroso anunta ca UE nu va ezita sa ia "masuri drastice" pentru a preveni raspandirea virusului.

Vanzarile au scazut cu 50%

Efecte. Producatorii de carne de pasare se plang ca, in numai patru zile, vanzarile lor au scazut cu 50% din cauza confirmarii gripei aviare la Ceamurlia si Maliuc. "Au scazut vanzarile, dar nu si productia", a declarat ieri Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR). In conditiile in care cererea de carne de pasare va continua sa scada, reprezentantii unitatilor avicole se asteapta la o scadere a preturilor care i-ar aduce in situatia de a nu isi mai acoperi costurile.

Gripa aviara a ajuns in Grecia

ALARMA. Ministrul elen al agriculturii a anuntat ieri ca un prim caz de gripa aviara a fost depistat in Grecia, ca urmare a testelor efectuate asupra unor pasari domestice din insula Chios, in sud-estul tarii. "Vor fi efectuate teste complementare pentru a determina daca este vorba despre virusul H5N1, cu potential letal pentru om",
a precizat ministerul. Temerile privind aparitia gripei exista deja in Macedonia, unde mai mult de 1.000 de pasari au murit si in Bulgaria, unde expertii apreciaza ca o epidemie
este practic inevitabila.

Viata la granita carantinei

In Maliuc, localitate izolata din cauza gripei aviare, se ajunge doar cu vasele militare.De pe apa se pot surprinde doar franturi din satul despartit de lume
La Maliuc, frontiera gripei aviare, ajutoarele vin pe apa, cu un vas militar. Coboara pe Bratul Sulina, pe la Tulcea. Ultimele gaste se vad pe malul stang, la mare distanta de masina Politiei de Frontiera, care pazeste intrarea in satul Vulturu. De aici inainte, e carantina. In sat, oamenii taie lemne, se pregatesc pentru iarna. Ograzile sunt pustii, nici urma de pasari. O mana de sateni stransi pe un ponton, infipti in cizme si cu ilice din lana, vestesc intrarea in Maliuc. Vasul militar incarcat cu malai, faina, conserve, ulei, orez si zahar se apropie de ei. In sat, magazinele s-au golit, iar pasarile oamenilor au fost ingropate. Aveau nevoie de hrana. Nimeni de pe vas n-are voie sa calce in Maliuc, niciun satean nu a urcat pe un vas de trei zile, de cand virusul gripei aviare a fost depistat la o gaina din curtea Anisoarei.

De vasul militar se apropie doi asistenti in combinezoane albastre si cu masti albe pe fata. Arata ciudat, dar localnicii adunati pe ponton nu spun nimic. S-au obisnuit cu echipamentul acestora de cand au venit sa adune toate pasarile din sat.

Contactul cu satenii

"- Numele?
- Soldat Olteanu.
- Varsta?
- 22.
- Esti racit?
- Nu.
- Vaccineaza-l!"

Acelasi lucru il fac toti cei sase militari in termen care ajuta la descarcarea ajutoarelor in Maliuc. Abia apoi, cate un sac este trecut din mana militarilor in cea a localnicilor. In acelasi timp, printre cele cateva blocuri ale satului din Delta, cativa copii bat mingea. Un batran fara un picior se asaza pe o buturuga si priveste salupele Politiei de Frontiera.
Apare primarul. Are multe suparari, printre care si cea cu lipsa cimitirului. "Noi avem o mare problema aici. Daca, Doamne fereste, se intampla ceva rau, noi n-avem cimitir in sat. Vreau sa va spun ca, in anii trecuti, am transportat un mort pe malul drept, in Vulturu, si din cauza conditiilor de iarna am scapat mortul si era sa-l inecam. Va dati seama in ce situatie suntem?", se plange Gheorghe Manole, primarul din Maliuc.
Pe mal, femeile amintesc despre banii prea putini pe care i-au primit de la primarie chiar ieri, pentru pasarile ucise. "Dar cu cine sa negociem daca asa a vrut guvernul?", se aude de pe mal inainte ca vasul militar sa plece si sa lase in urma satul izolat de lume.

Alge toxice sau virus?

Ieri dupa-amiaza, guvernatorul Deltei, Paul Cononov, a avut o intalnire cu omologul sau ucrainean pentru a discuta problemele legate de extinderea gripei aviare. Inainte de aceasta vizita, Cononov ne-a declarat ca, intr-adevar, mortalitatea la lebede este mai mare decat cea obisnuita, de 5a in acest sezon, dar ecosistemele nu sunt inca amenintate. "Cele 120 de lebede moarte pana acum se pare ca au decedat din cauza prezentei in habitatul lor a unor alge toxice", ne declarase guvernatorul in urma cu o zi. Afirmatiile sale sunt insa contrazise de directorul DSV Tulcea, care sustine ca, pana acum, 14 dintre lebedele moarte au fost gasite seropozitive
cu virusul aviar.

Vaccinari in alte patru localitati

Directia de Sanatate Publica Tulcea a distribuit ieri alte 3.000 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea populatiei din comunele C.A. Rosetti, Crisani, Pardina si din orasul Sulina. Dozele au fost trimise cu un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor, ne-a spus directorul DSP Tulcea, Adriana Elena Argetoianu. In cursul zilei de astazi, trei experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii se vor deplasa in Delta pentru a verifica daca sunt aplicate masurile de preventie impuse de normele internationale pentru impiedicarea transmiterii gripei aviare la om.

Medicii veterinari au depistat virusul la lebede, langa un sat din apropierea frontierei cu Ucraina

Zona de risc maxim in Tulcea. Directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Marian Avram, a declarat ieri ca se asteapta ca gripa aviara sa se extinda, mai ales in Delta, unde este posibil sa apara noi focare. Chiar ieri a fost gasita o alta lebada infectata, in apropiere de comuna C.A. Rosetti, langa granita cu Ucraina.

Test pozitiv

Vaccinarea antigripala a satenilor din Murighiol si din alte comune a fost amanata ieri din cauza descoperirii unor pasari moarte la amenajarea piscicola Popina, aproape de granita cu Ucraina. Zona este nepopulata, dar vaccinurile antigripale au fost trimise pentru vaccinarea locuitorilor comunei apropiate, C.A. Rosetti. La amenajarea piscicola au fost descoperite 22 de lebede, din care una prezenta semne de boala. Specialistii au reusit sa o prinda, au prelevat de la ea probe de sange, iar laboratorul din Tulcea a dat primele rezultate: pasarea era seropozitiva.

Celelalte pasari afectate sau suspecte de a avea gripa aviara au fost arse, ne-a declarat medicul de la Sulina, Ionel Nan, cel care a descoperit lebedele bolnave. Acestea pot fi depistate dupa anumite semne care apar la o saptamana dupa contactarea virusului, sustin veterinarii. "Au manifestari nervoase impresionante, iar boala le provoaca hemoragii interne la toate organele, inima facuta praf, ficatul, plamanii la fel...", descrie seful DSV Tulcea.
Pana la confirmarea de la Bucuresti a rezultatului privind cauza decesului lebedei de la Popina, pasarile din vecinatatea amenajarii piscicole vor fi supravegheate.

"N-am destule vaccinuri"

Murghiol. 20 de kilometri de Maliuc - localitate in carantina. Batranii abia daca au auzit de "gripa asta a pasarilor". Tanarul medic din sat, Jorj Cristea, n-a avut cand sa le povesteasca oamenilor din cele cinci sate ale comunei despre gripa aviara. A spus si el cui a venit pe la cabinet. Si o sa mai vorbeasca despre asta cu ei azi-maine, cand vor veni satenii la vaccinarea antigripala. Se teme ca vor afla prea multi de vaccinarea gratuita si n-o sa aiba ce sa le faca, a primit doar 350 de doze de la DSP Tulcea, desi i-ar fi trebuit vreo 600. "Va trebui sa vaccinez doar batranii, copiii si bolnavii cronic, si nici pentru astia n-am destul...", spune el. Dar ei nu se gandesc asa serios la gripa asta aviara. Tinerii doar sunt mai tematori din cauza ca s-au uitat la televizor si au vazut grozaviile din Maliuc si Ceamurlia.

"Doar ce am facut o budinca cu ou"

Prin sat totul e ca inainte. Gastele zburatacesc cu zecile pe pajistile de la marginea satelor, localnicii mai in varsta continua sa manance carne de pasare si oua: "Doar ce-am facut ieri o budinca cu ou", se-arata indiferenta o batrana trupesa, tanti Mica, sub privirile neincrezatoare ale mult mai tinerei sale vecine, Marcela Branovici. Ea se teme, ca s-a uitat la televizor. Nu mananca pui si oua, doar peste, si cu masura: "Gripa asta e un pericol pentru sanatatea noastra". Ea, la 39 de ani, are familie, are copii, nu-si poate permite sa se imbolnaveasca. Tanti Mica insa are 66 de ani si trei feciori plecati la casele lor si e singura, ca i-a murit si mosu’ acu vreo luna. "Mie nu mi-e frica... Si daca mor, si-asa...", zice batrana impreunandu-si mainile de frig. Cand afla insa ca, daca ajunge aviara in satul lor, oamenii autoritatilor omoara toate orataniile, inclusiv cele 10 gaini din ograda ei, femeia ridica si mainile, si sprancenele: "Fereasca Dumnezeu!". Ca ea cu ce ar mai ramane? Cu pensia de un milion jumate si cu singuratatea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.