Acest nou dosar ii are in vedere pe liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea, fost ministru-delegat pentru administratie, Ovidiu Musetescu, fost sef al APAPS, si Mircea Ursache, fostul sef al AVAS.

Ultimul act din rapirea celor trei ziaristi romani in Irak s-a consumat ieri prin trimiterea in judecata a sirianului Omar Hayssam si a partenerului sau de afaceri, Mohammad Munaf, pentru comiterea unor acte de terorism. Am ales astazi doar cateva fragmente mai importante din rechizitoriu, pentru ca spatiul nu ne permite publicarea a aproape 100 de pagini, dar si pentru ca multe dintre amanuntele legate de rapire si consemnate in actul de sesizare a instantei au fost prezentate in presa. Cel mai interesant amanunt al acestui rechizitoriu este faptul ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizate si Terorism din Parchetul General au disjuns cauza si au format un dosar separat pe care l-au inaintat Departamentului National Anticoruptie, competent sa cerceteze fapte ale unor actuali sau fosti demnitari. Acest nou dosar ii are in vedere pe liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea, fost ministru-delegat pentru administratie, Ovidiu Musetescu, fost sef al APAPS, si Mircea Ursache, fostul sef al AVAS.

Cercetarea acestor patru persoane porneste de la declaratiile date de Mohammad Munaf, in Bagdad, procurorilor romani, cu privire la activitatile comerciale derulate de Omar Hayssam prin intermediul lantului sau de firme. Toti cei patru sunt banuiti ca, in calitatile pe care le-au detinut, s-au implicat in preluarea ilegala de catre Omar Hayssam a unor societati scoase la privatizare. Procurorii Departamentului National Anticoruptie urmeaza sa stabileasca gradul de implicare al acestora in afacerile ilegale ale lui Hayssam. De altfel, numele lui Viorel Hrebenciuc a aparut in timpul anchetei din acest dosar, cand procurorii efectuau perchezitii la diferite locatii. Se stie ca planul lui Omar Hayssam de rapire a ziaristilor avea ca scop scaparea de problemele de natura judiciara pe care le avea cu autoritatile romane. In final, sirianul a cazut in propria capcana, iar planul sau a esuat. Rapitorii si-au dat seama si au renuntat sa-l mai ajute pe Hayssam sa scape de problemele pe care le avea in Romania.

Sirianul stia ca telefoanele sale sunt ascultate de autoritatile romane

"(...) Ora 23.00, Omar Hayssam este sunat de Yousef Al Amin, fratele inculpatului Mohammad Munaf, implicat in operatiunea de rapire. Precizam ca asa cum rezulta din probele administrate in dosarul cauzei, inculpatul Omar Hayssam cunostea, prin intermediul cercului sau relational, faptul ca are telefonul pus sub ascultare de catre autoritatile judiciare din Romania, motiv pentru care in timpul discutiilor telefonice pe care le purta, solicita sau oferea date interlocutorilor din care sa rezulte necesitatea implicarii sale in activitatea de negociere cu rapitorii.

(...) la 29 martie, la ora 09.14, de la postul telefonic aflat in Irak cu numarul de telefon 0742707938 este apelat Omar Hayssam pe telefonul mobil cu numarul 0744553392. Al Qasir l-a intrebat pe inculpat daca el este Hayssam si daca-l cunoaste pe Munaf? In urma raspunsului afirmativ primit, Al Qasir a transmis urmatoarea cerere de rascumparare "propunerea fratelui meu este de 4 milioane de dolari. Peste o ora te sun. Cu Allah".

Dupa ce a transmis mesajul la cererea lui Ibrahim si a inchis telefonul, martorul Al Qasir Salam a realizat faptul ca a fost indus in eroare de catre initiatorul actiunii de rapire intrucat atat el, cat si "Hajji" au crezut sincer ca prin aceasta operatiune ii ajuta pe inculpatii Omar Hayssam si Munaf Mohammad pentru "motive religioase si umanitare" pentru ca acestia si alti musulmani din Romania sa nu mai fie persecutati. Cu privire la suma de 4 milioane de dolari, atat martorii Al Qasir, Ibrahim Al Giuburi, cat si inculpatul Munaf Mohammad au declarat ca suma reala ce urma sa fie platita de Omar Hayssam, in urma negocierilor pe care urma sa le initieze in Bagdad, personal ar fi fost de 200.000 de dolari, diferenta intorcandu-se la inculpat, care urma sa-i depuna in mai multe conturi din strainatate, pentru ca autoritatile din Romania sa le piarda urma.

In urma indicatiilor telefonice date de inculpatul Omar Hayssam martorului Yousef Al Amin cu privire la neimplicarea armatei in problema rapirii, la ora 11.20, la cererea lui Ibrahim Al Giuburi, martorul Al Qasir a initiat un alt apel telefonic catre Omar Hayssam de pe cea de-a doua cartela SIM, cu numarul 0742.359.279. Mesajul transmis a fost unul de avertizare "daca vor intra fortele iraqiene sau americane in 24 de ore, ii voi omori, jur pe Coran. Ai inteles?", dupa care a urmat un ultimatul "daca nu sunt pregatiti banii in 24 de ore (...)".

Munaf: Hayssam i-a dat lui Hrebenciuc 700.000 de dolari pentru a-l scapa de anchete

Potrivit declaratiei pe care Mohammad Munaf a dat-o anchetatorilor romani, in Bagdad, Omar Hayssam i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc 700.000 de dolari, in schimbul carora trebuiau rezolvate problemele pe care sirianul le avea cu autoritatile romane. Munaf precizase, intr-o declaratie anterioara, consemnata ca atare in cadrul dosarului rapirii jurnalistilor romani, ca Hrebenciuc s-a intalnit in luna martie a acestui an cu Omar Hayssam. Munaf si-a amintit ca, o data, l-a dus chiar el acasa la Hrebenciuc, la o vila a parlamentarului, situata in apropierea Cazinoului Victoria. "Cu alta ocazie, l-am dus pe Omar la intalnire cu Hrebenciuc, in spatele PD, dar nici de data asta nu am asistat la discutiile lor. Dupa intalnirea de la restaurant, Omar s-a intors suparat si mi-a spus ca Hrebenciuc i-a cerut 1.000.000 de dolari, ca sa-i rezolve problemele judiciare cu autoritatile romane", a declarat Munaf. El a mai aratat ca Omar Hayssam era suparat ca Hrebenciuc ii cere asa de multi bani si se plangea ca a trebuit sa munceasca mult ca sa faca un milion de dolari, si era nevoit sa-l dea gratis.

Rapitorii, interesati de audienta postului Prima TV

" (...) La data de 29 martie 2005, in jurul pranzului, s-au realizat primele interogatorii luate ostaticilor de catre o persoana imbracata in vesmantul traditional "galabia". Intrebarile au vizat scopul deplasarii jurnalistilor in Irak, atitudinea fata de mujahedini si americani, daca apartin unor structuri informative si daca au fost vreodata in Israel. Cel care lua interogatoriul era foarte interesat de cota de audienta a postului Prima TV, precum si de tirajul cotidianului Romania Libera (...)".

Vize, cu ajutorul ambasadorului Palestinei la Bucuresti

"(...) La data de 21 martie 2005, inculpatul Munaf Mohammad a obtinut pentru intreaga echipa viza de Iordania, iar la data de 22 martie 2005 a fost obtinuta viza de Irak. In demersurile necesare obtinerii vizelor pentru cele doua state mentionate, inculpatul Munaf Mohammad a fost sprijinit de ambasadorul Palestinei la Bucuresti, Fuad Bital, care a intervenit la rugamintea lui Omar Hayssam pe langa ambasadorul Iordaniei (...)".

Mesajul lui Marie Jeanne: 'Ne-au rapit nu e o gluma suna Omar1111>>

"(...) In cateva momente autoturismul blocat a fost inconjurat de mai multe persoane inarmate cu pistoale mitraliera si pistoale normale, dispuse atat in fata masinii, cat si pe partea dreapta.

Persoanele inarmate au deschis portiera culisanta de la autoturism si l-au scos pe Ovidiu Ohanesian pe care l-au obligat sa intre in portbagajul masinii albe din fata care efectuase manevra de blocare. Sorin Miscoci a fost si el introdus in acelasi portbagaj dupa care a fost extrasa Marie Jeanne Ion si impinsa pe bancheta din spate, fiind nevoita sa se intinda pe bancheta cu capul in spatele scaunului soferului (...) Inculpatul Munaf Mohammad nu a fost introdus in aceeasi masina cu jurnalistii. Dupa ce aututorismul s-a pus in miscare, Marie Jeanne Ion le-a spus rapitorilor in limba engleza "Romania, no money, don’t kill us" (Romania, nu bani, nu ne omorati). Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian care se aflau in portbagaj bateau cu putere in capac.

Al doilea mesaj de avertizare a fost trimis de Marie Jeanne martorului Marius Pivaru (prietenul partii civile) care a primit la ora 19.59 urmatorul SMS: "Ne-au rapit nu e o gluma suna Omar1111".

Din declaratia jurnalistei rezulta ca cei cinci de 1 inserati la finalul mesajului au avut simbolul de semn de exclamare, iar Omar Hayssam a fost indicat in mesaj ca persoana care urma sa fie anuntata de rapire pentru ca inainte de plecarea in Irak, Marie Jeanne ii lasase martorului Marius Pivaru o carte de vizita a lui Munaf Mohammad pe a carei verso scrisese numarul de telefon al ambasadorului Mihai Stuparu, precum si numarul de telefon al inculpatului Omar Hayssam pentru a fi contactati in caz de urgenta, imprejurare confirmata si de martorul Marius Pivaru. Numarul de telefon al lui Omar Hayssam a fost scris de Marie Jeanne pentru ca acesta era partenerul de afaceri al lui Munaf Mohammad si stia de deplasarea jurnalistilor romani in Irak."


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.