Pe la trei dupa-amiaza, probele de „aviara” au fost scoase din IDSA – aflat in buricul Capitalei – ambalate intr-o cutie de carton si puse pe bancheta din spate a masiniii de la Circulatie

Institutul de Diagnostic, unde a fost izolat virusul H5, e lipit de un camin studentesc, n-are paza si nici sisteme de supraveghere.

In drum spre Anglia, virusul gripei aviare a traversat, ieri, Bucurestiul intr-un Passat de Politie. Pe la trei dupa-amiaza, probele de "aviara" au fost scoase din Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) - aflat in buricul Capitalei - ambalate intr-o cutie de carton si puse pe bancheta din spate a masinii de la "Circulatie". Nu a fost pentru prima oara cand prin zona IDSA-ului au trecut cutii cu virusi "de risc".

In Occident, laboratoarele in care sunt studiati virusii importanti, de tipul gripei aviare, sunt plasate la mare distanta de marile orase. Sunt ascunse in paduri si monitorizate cu sistemele de securitate de ultim racnet. In Romania e altfel. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala intra in categoria "unitatilor cu biorisc". Aici se lucreaza cu bacterii si virusi care provoaca epidemii in masa.

Pe la IDSA a trecut si antraxul dar si toxina botulinica - aia de provoaca botulismul, o boala hemoragica, mortala. Cu toate acestea, "laboratorul cu virusi" a fost construit central, langa Piata Operei, in incinta Facultatii de Medicina Veterinara. Mai grav e ca la doi pasi de Unitatea de Inalta Biosecuritate este raul Dambovita. Multi spun ca, in aceste conditii, laboratorul IDSA este o "bomba ecologica".

Un moment critic a fost inregistrat chiar in urma cu cateva saptamani. Asa cum povestesc cei din zona facultatii, din cauza ploilor, subsolul laboratorului a fost inundat. Din pricina apei s-a intrerupt si curentul care asigura functionarea aparatelor de supraveghere. In cele din urma, zoaiele au fost extrase cu pompa si deversate la canalizare. De aici, apa din subsolul Unitatii de Inalta Biosecuritate a ajuns in Dambovita! Iar in cladirea IDSA se aflau probabil bacteriile cu care se lucreaza de obicei - leptospire, salmonele, streptococul betahemolitic (care poate sa produca si meningita) sau virusi de genul celui al rabiei, al febrei aftoase sau al pestei porcine.

Unitatea de Inalta Biosecuritate e o cladire normala, cu un etaj, bagata intre doua laboratoare ale Facultatii de Medicina Veterinara. Sute de studenti trec zilnic prin fata IDSA-ului pe zidul caruia scrie ca laboratorul a fost inaugurat la 27 septembrie 2001. Curios este, insa, ca IDSA a devenit Unitate de Inalta Biosecuritate pe 8 decembrie 2003. Imaginea normala a unei astfel de unitati ar fi o cladire pazita, cu garduri inalte si sistem de monitorizare complex. Sau, asa cum spun standardele, macar cu "perdea verde" - adica cu o padure in jur - si statie de epurare/filtrare a apei.

La Bucuresti, Unitatea de Inalta Biosecuritate nu prea are nimic special. Nici gard nu exista in jur, nici vreun bodyguard care sa verifice zona si nici macar o camera video. Pe la usa laboratorului unde se lucreaza cu tot tipul de virusi sta linistit Guta - un cal al facultatii. Vreo doi caini si o pisica sunt in zona IDSA ca la ei acasa. Deasupra lor, gemurile sunt deschise. Ni se spune ca locul laboratorului este in spatele cladirii. Si aici sunt termopanele crapate, iar lipit de IDSA este un camin de studenti. Singurul paznic este femeia de la intrare care zice ca nu lasa pe nimeni in sediul institutului. Cativa studenti povestesc insa ca au vizitat deja, pe blat, Unitatea de Inalta Biosecuritate. Au spus la poarta ca merg sa ia o proba de exudat faringian si au intrat in institut. Ei spun ca au intrat fara probleme deoarece stiu ca la IDSA nu exista bio-baza. Nu au reusit sa intre in laboratorul central fiindca nu aveau cartelele speciale.

In schimb, un hot obisnuit cu sistemul electronic ar putea intra in laboratoarele unde se lucreaza cu virusi. Acest lucru il recunoaste si directorul IDSA, Nicolae Stefan. Reprezentantul Unitatii de Inalta Biosecuritate spune ca nici in Vest nu exista paza la laboratoarele de tipul IDSA - "In Olanda am vazut ca laboratorul era protejat de o liziera. Nu era paza, dar acolo posibilitatea de efractie este mai redusa". Directorul declara ca din punct de vedere al biosecuritatii, IDSA-ul nu are probleme: "Nu lucram cu agenti patogeni periculosi pentru om (!?). Securitatea este normala cat timp a fost aprobata de cine a aprobat. Laboratorul unde se lucreaza cu virusi este ca o cutie intr-o alta cutie. Nu exista posibilitatea de a intra acolo decat cu o cartela magnetica pe care o au doar cativa angajati. Laboratorul putea sa fie o bomba ecologica acum 50 de ani, cand nu existau sistemele de acum. Virusii ajung aici pe un traseu bine stabilit care face parte dintr-un sistem de biosecuritate pus la punct".

Daca de intrat, intra prin sistemul "bio", de iesit virusii ies, normal, pe usa din fata. Asa s-a intamplat si ieri, cand "gripa aviara" bagata in trei eprubete a fost pusa in trei cutii sterilizate si carate de un angajat al institutului la masina Politiei, de l-a facut sa albeasca instantaneu pe subinspectorul de la volan.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.