Romanii care calatoresc in strainatate sunt obligati, de ieri, sa respecte noile conditii restrictive impuse de actuala administratie.

In ciuda nemultumirilor iscate la prima tentativa de ingradire a liberei circulatii, premierul Tariceanu (foto) si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au mers pana la capat, doar, doar vor multumi Uniunea Europeana si statele semnatare ale Acordului Schengen. De acum incolo, romanii care vor sa mai ajunga in state ale UE sau in alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la iesirea din tara o groaza de documente.

ACTE

Ei au nevoie de pasaport valabil, asigurarea medicala pentru intreaga perioada a sederii, bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului - 150 de euro. Peste toate aceste vrafuri de hartii romanul trebuie sa demonstreze ca detine sume minime in valuta - 30 de euro pe zi, dar nu mai putin de 150 de euro, bani pentru o sedere de minimum cinci zile, pentru state din Uniunea Europeana sau cele unde nu este necesara viza de intrare. Pentru fostele tari socialiste cu exceptia celor intrate in Uniune romanul trebuie sa aiba 20 de euro pe zi, minimum 100 de euro, pentru cinci zile de sedere.

REZERVARI

Aceleasi conditii trebuie sa le indeplineasca si cetatenii romani care calatoresc in statele apartinand spatiului Schengen. Numai ca ei au si ceva sarcini in plus: documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru turisti in spatiul Schengen justificarile se fac prin documente de la structurile de primire turistice, prin confirmarea rezervarii de servicii turistice de la structurile de primire turistice din strainatate, inclusiv confirmari care privesc rezervari efectuate prin intermediul Internetului, prin voucher eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii sau prin invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman.

EXCEPTII

Conform Ordinului ministrului Blaga, sunt exceptati de la dovada prezentarii documentelor justificative romanii care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii. La fel si cei care prezinta un document oficial ce atesta existenta dreptului de sedere, precum si dreptul de tranzit, pe teritoriul altor state decat cele membre ale Uniunii Europene, daca urmeaza sa calatoreasca direct pe teritoriul acelor state.

De asemenea, mai sunt exceptati cei care poseda permis de sedere valabil eliberat de autoritatile competente ale unui stat membru al UE, minorul sub 14 ani inscris in pasaportul parintilor, minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie, in aceste situatii putandu-se prezenta documente doveditoare.

Ghidul lui Blaga - Ridicati cortina!

Opinia publica isi exprima, in continuare, vehement reactiile adverse la adresa Ghidului pentru cetatenii romani care calatoresc in strainatate si a celor care l-au gandit si lansat. Opinia publica isi exprima, in continuare, vehement reactiile adverse la adresa Ghidului pentru cetatenii romani care calatoresc in strainatate si a celor care l-au gandit si lansat. Cotidianul Jurnalul National a adresat, ieri, ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, un set de intrebari care isi asteapta in continuare raspunsurile.

Pentru eventualitatea in care faxul transmis ministrului prin Biroul de Presa al institutiei pe care o conduce s-a ratacit pe traseu, republicam astazi cele sase intrebari si o vom face pana cand Vasile Blaga va considera ca interesul public merita atentia domniei-sale.

1 Care a fost motivatia introducerii reglementarilor din "ghidul" destinat cetatenilor romani care calatoresc in strainatate?

2 Care au fost criteriile de elaborare a "ghidului"?

3 Ati invocat un asa-zis "Manual Comun Schengen". Este vorba despre un document public? A fost acesta tradus si pus la indemana cetatenilor romani?

4 Din ce motive "ghidul", care trebuia sa intre in vigoare la 1 octombrie 2005, nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial?

5 De ce nu a ales Ministerul de Interne sa gaseasca solutii pentru combaterea unei minoritati cu tendinte infractionale, alegand sa pedepseasca majoritatea?

6 Chestorul Vasile Motoc, adjunctul inspectorului- sef al Politiei de Frontiera, a sugerat, generalizand, ca introducerea "ghidului" este o incercare de disciplinare a romanilor; considerati ca responsabilitatea pentru "disciplinarea" unei natiuni, intr-un stat de drept, revine Ministerului de Interne?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.