Oamenii lui "Varzaru" au inceput sa distruga documentele compromitatoare * ZIUA publica in premiera o serie de acte aruncate din arhiva Ocolului Silvic Dragomiresti. Seful Politiei Romane are cunostinta despre activitatea mafiei conduse de Vasile Coman.

Martea trecuta, pe marginea drumului in Pasul Gutai, drumul ce leaga Baia Mare de Sighetu Marmatiei, jurnalistul Mircea Serban, redactorul sef al publicatiei "Comunicator" ce apare in Viseu, a facut o descoperire senzationala. In sant a gasit sute de registre si documente apartinand Ocolului Silvic din comuna Dragomiresti. Documentele cuprind o perioada de peste o suta de ani, se refera la punere in valoare, procese verbale de exploatare, acte din contabilitate etc.

Distrugerea acestor documente este extrem de grava, si in realitate serveste interesele mafiei lemnului din Maramures. De exemplu, in lipsa actelor de punere in valoare este aprope imposibila reconstituirea masei lemnoase de pe o anumita suprafata, lucru ce ajuta persoanele implicate in taieri ilegale sa scape de raspunderea penala. Distrugerea unor documente atat de importante denota ca mafia lemnului a intrat in panica dupa aparitia unor dezvaluiri in presa centrala, iar autoritatile, care pana nu de mult acoperau mafia lemnului, au inceput sa verifice activitatea acestor grupari infractionale.

Se pare ca in spatele actiunii se afla Vasile Coman, zis "Varzaru", care, cu sprijinul unor lideri PSD, a distrus mii de hectare de paduri din Valea Vaserului. Coman se simte pe cai mari si ignora orice lege si orice norma a bunului simt. Coman este finantatorul PSD din Maramures si are o serie de afaceri mai mult sau mai putin legale cu mai multi fosti si actuali inalti demnitari. "Varzaru" este un om temut in judetul Maramures.

El dispune de soarta a mii de hectare de paduri, dar si de peste trei mii de oameni - angajati ai firmelor controlate de acesta - si familiile acestora. "Varzaru" a scapat pana in prezent datorita relatiilor pe care le are pe linie de partid. A reusit sa puna cu botul pe labe politisti, procurori si judecatori. Complicii lui Coman sunt si unii lideri ai Asociatiei Composesorale Viseu de Sus - Viseu de Mijloc care administreaza in mare parte padurile din zona. ZIUA a intrat in posesia a zeci de file din arhiva condamnata la distrugere de catre mafia lemnului din Maramures, urmand sa le publicam incepand din acest numar.

Politistii aserviti

Au fost depuse zeci de sesizari si plangeri la adresa lui Vasile Coman. Autorii acestor acte sunt cetateni care au fost scurtati in drepturi, padurile lor fiind luate cu japca de gruparea lui "Varzaru". ZIUA a intrat in posesia unei sesizari care il priveste pe Coman si a fost transmis chestorului Dan Fatuloiu, Inspector General al Politiei Romane. Autorul sesizarii este redactorul sef al publicatiei "Comunicator", Mircea Serban, cel care a descoperit arhiva Ocolului Silvic aruncata in santul de pe marginea drumului.

In continuare redam cateva pasaje din sesizarea redactata de jurnalist: "Informatiile obtinute cu ajutorul mijloacelor specifice investigatiilor de presa, in principal declaratii date sub rezerva anonimatului, m-au determinat, in urma cu opt luni, sa deschid "dosarul Mafia lemnului din Maramures".

Aceste date, informatii cu caracter public aparute in tot acest timp in paginile publicatiei pe care o editez, ar fi trebuit sa sensibilizeze autoritatile de stat indrituite sa serveasca interesele societatii statului de drept. Ipoteze de lucru conduc la suspiciuni fata de aceste structuri. Deontologia indoielnica, indolenta si incompetenta in finalizarea sarcinilor de serviciu, sunt atribute evidentiate la nivelul unor persoane din cadrul IPJ Maramures, dupa cum urmeaza:

Comisarul-sef Viorica Marincas adjunct al sefului inspectoratului. Originara din localitatea Viseu de Sus, a indeplinit functia de sef cercetari penale la IJP Maramures, pozitie care i-a permis accesul la informatii existente in dosare care aveau ca obiect cercetarea numitului Vasile Coman - administrator al SC RG Holz Company, respectiv alte cinci societati avand ca obiect de activitate exploatarea masei lemnoase -, personaj important al camarilei PSD.

Comisar Marincas a fost promovata prin implicarea directa a ex-ministrului apararii Ioan Mircea Pascu. Este suspectata de a fi primit suma de 100.000 euro, reprezentand pretul masei lemnoase a unei paduri, obtinute in conditii indoielnice, tranzactionata ulterior lui Vasile Coman. Ioan Marincas, director al Penitenciarului Baia Mare, extrem de loial clanului Filip, a carui identitate se confunda cu activitati de tip mafiot, clan aflat sub obladuirea ex-ministrului Ioan Mircea Pascu. Sotii Marincas au aservit total camarilei PSD autoritatile de stat din care fac parte.

Comisarul Radu Cristian din cadrul IPJ Maramures, fiind desemnat sa caute probe in dosarul Nr. 433/P/2005 (37266) al IPJ Maramures din 2 februarie 2005 avand ca obiect infractiuni comise de catre Vasile Coman, denuntate de catre cetateanul german Heinrich Otto Schiller, escrocat cu suma de 750 mii de euro, nu s-a implicat in solutionarea dosarului, nu a cautat probe ci, dimpotriva, s-a straduit in minimalizarea acestora determinand in final ca Parchetul de pe langa Tribunalul Judetean Maramures sa confirme propunerea de neincepere a urmaririi penale.

Inspector principal Ion Simon-Cian - sef formatiune de investigare a fradudelor economice -, la Politia orasului Viseu de Sus este un caz elocvent de incompetenta profesionala. Speculatii referitoare la avansarea acestuia la gradul de ofiter de catre clanul Filip (Adrian Filip), pe vremea guvernarii Adrian Nastase, nu sunt lipsite de substanta.

Fiindu-i repartizat spre cercetare - potrivit dosarului 73/P/2005 -, speta care viza verificarea SC Instacom srl, respectiv Primaria oras Viseu de Sus, prin care societatea a incasat suma de 325 milioane lei, dar nu a finalizat lucrarile de reamenajare stradala, ofiterul in cauza nu s-a implicat in solutionarea dosarului, tergiversand vreme de patru luni solutia acestuia. (...)

Acelasi ofiter primind dispozitii din partea prim-procurorului Parchetului Viseu de Sus, in prezenta mea, respectiv a sefului Politiei Viseu de Sus, Ioan Timis, respectiv a politistilor: comisar Gheorghe Nasui, agentilor Petru Nan, Nicolae Bizau, privind ridicarea unor inscrisuri de la asociatia composesorala Viseu de Sus - Viseu de Mijloc, inspectorul principal Ion Simon-Cian a eludat dispozitia data, in sensul de a se deplasa impreuna in echipa.

Deplasandu-se singur, l-a informat presedintele asociatiei despre faptul ca este suspectat de procuror apoi, fiind singur la sediul asociatiei, l-a sunat pe prim-procurorul parchetului cerandu-i un ragaz de doua-trei zile pentru ridicarea inscrisurilor motivand ca acestea nu sunt numerotate. (...) Speta face parte din dosarul Nr. 761/P/22. 06. 2005."

Fatuloiu obligat sa ia masuri

In continuarea sesizarii trimisa sefului Politiei romane, jurnalistul solicita investigarea patrimoniul bunurilor mobile si imobile ale urmatorilor: Ioan si Viorica Marincas, Radu Cristian, Augustin Barbos, Ioan Timis, Ioan Simon-Cian, verificarea dosarelor penale cu numerele de mai sus, privind cazurile de reabilitare stradala Viseu de Sus, operatiunile bancare derulate intre societatile lui Vasile Coman si asociatia composesorala Viseu de Mijloc - Viseu de Sus, restituirile de TVA in valoare de noua miliarde lei solicitate si obtinute in conturile societatilor aceluiasi Coman, precum si cazurile celor improprietariti fara drept, prin diverse tertipuri, cu concursul unor judecatori de la Judecatoria Viseu de Sus;

Delegarea unor experti din cadrul structurilor de cercetare a fraudelor, in cooperare cu cei din cadrul justitiei, spre a verifica dosarele civile care au avut ca scop improprietarirea - fara just temei -, a unor persoane exponente ale "Mafiei lemnului din Maramures" in special la judecatorii: Ioan Cian (socrul politistului Ioan Simon-Cian), Toader Hojda, Mariana Simon, asupra carora planeaza suspiciunea de participanti directi la operatiuni de intabulari ilegale, detasarea a unor ofiteri din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor la IJP Maramures, in locul subcomisarului Augustin Barbos, respectiv a inspectorului Ion Simon-Cian de la Politia Viseu de Sus, pentru efectuarea unor cercetari corecte, nepartinice, in cazurile mentionate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.