Dupa prezentarea solutiilor inaintate de companii pentru ieftinirea carburantilor, Traian Basescu paseaza mingea in curtea guvernului.

Presedintele Traian Basescu s-a intilnit ieri, din nou, cu oficialii OMV - Petrom, Rompetrol, Lukoil si RAFO, dupa ce lunea trecuta le-a dat un termen-limita de o saptamina pentru a veni cu solutii de ieftinire a carburantilor pe plan intern. Basescu a afirmat ca guvernul trebuie sa analizeze toate propunerile primite din partea grupurilor petroliere. Reprezentantii biroului de presa al guvernului au spus ieri ca nu au primit inca aceste propuneri si ca vor publica o reactie oficiala dupa ce le vor analiza.

Preturi cu 9% mai mici

Rompetrol, cel de-al doilea mare jucator pe piata petroliera din Romania, a venit cu trei propuneri. Daca vor fi acceptate, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, spune ca pretul benzinei si al motorinei ar putea scadea cu 8-9%. Prima propunere a Rompetrol adresata sefului statului vizeaza intentia de a opera pe conducta Midia-Constanta, care apartine Petrotrans, ceea ce ar micsora pierderile, care includ si furturile, cu 7 dolari pe tona.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a spus ca va analiza propunerea Rompetrol, adaugind ca grupul petrolier are doua optiuni: fie sa cumpere conducta Petrotrans, fie sa-si construiasca propria conducta. Al doilea punct propus a fost micsorarea costurilor de transport si de distributie a energiei, prin renuntarea la tariful de 13 dolari pe megawatt si scaderea acestuia la nivelul existent in UE: 2-2,5 euro pe MW. In final, Patriciu a cerut egalizarea accizelor la benzina si motorina si alte masuri de combatere a evaziunii fiscale si contrafacerii produselor petroliere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.