Societatea civila, sceptica fata de campania antimita

Apelul "nu mai dati spaga", lansat recent de presedintele Traian Basescu, a starnit mari dezbateri. Oamenii nu mai vor sa dea spaga, dar asteapta ca autoritatile statului sa gaseasca solutii care sa duca la stoparea sau macar atenuarea fenomenului. Acesta e si curentul de opinie care vine dinspre societatea civila, dornica de actiuni concrete si cat mai eficiente.

In opinia lui Sorin Ionita, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), in Romania exista la ora actuala o mare confuzie in privinta coruptiei. "Solutia este reforma institutionala, in primul rand, pornind de sus in jos si pe sectoare. Nu-i totuna spaga data la minister, cu sacul sau cu dosarul, si spaga data la doctor. Sunt lucruri cu totul diferite, dar noi continuam sa le bagam in aceeasi galeata. E o greseala, pentru ca te duce cu gandul ca trebuie sa le combati cu aceleasi instrumente, ceea ce nu e adevarat.

De-asta in Vest nu exista spaga la doctor, in timp ce la guvern mai exista diverse forme. Subiectul coruptie trebuie luat la maruntit si facute instrumente pentru tipuri diferite si sectoare diferite", este de parere presedintele SAR. Sorin Ionita nu considera ca salariile mici ar fi principala cauza care incurajeaza spaga. S-a constatat - din experienta practica - faptul ca spaga nu scade, chiar daca dublezi sau triplezi salariile, deci mai sunt si alte lucruri", a mai precizat Ionita.

Presedintele SAR sustine ca sunt necesare strategii concrete, cu tinte cat mai precise. "Asta e problema in Romania, ca noi tratam totul pausal, la gramada. Eu n-am vazut planuri concrete in genul asta. Hai sa facem o verificare tematica, de exemplu, cum s-au dat avizele de constructii in ultimii trei ani, in Bucuresti. Luat tot la mana, un plan de urbanism general, si vazut daca ce s-a dat corespunde sau nu. Asta nu ai cum s-o ascunzi, e o chestie care lasa urme in hartii. Vezi cate se abat, cine le-a semnat. Totul se poate face, dar nu s-a facut niciodata. Noi stam si vorbim".

In lupta impotriva spagii, legislatia nu pare sa fie un impediment, ci modul de aplicare al ei. "Legislatia s-a mai reparat, nu stiu daca mai are mari lacune. Problema mare e aplicarea ei, desigur. Sunt lucruri care se pot demonstra chiar cu datele pe care le avem acum la indemana. (Andi Laslau)

Ce masuri ar putea lua autoritatile:

> majorarea salariilor medicilor, politistilor si functionarilor
> inasprirea pedepselor si aplicarea legislatiei anticoruptie
> informatizarea institutiilor din administratia publica, pentru evitarea cozilor si, implicit, a spagilor
> reducerea birocratiei din institutii
> licitatii netrucate si mai putine servicii gratuite in sistemul sanitar
> evitarea contactului direct dintre politisti si soferi
> transmiterea amenzilor prin posta contravenientilor
> folosirea de ofiteri sub acoperire
> supravegherea vamilor cu camere video

"Romanii ar trebui sa se obisnuiasca sa respecte legea si sa nu mai recurga la spaga pentru a scapa de pedeapsa "
Chestor principal Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera

Radare fixe in loc de agenti "binevoitori"

"Masuri mai stricte si supraveghere mai atenta. Doar asa i-am putea "convinge" pe politisti sa nu mai ia spaga", sustin sefii politiei care, de altfel, au elaborat o serie de reguli pe care subalternii sunt obligati sa le respecte. Spre exemplu, agentii de la Rutiera nu vor mai avea contact direct cu soferii, iar discutiile cu acestia sunt limitate.

"Atunci cand opresc in trafic un sofer, politistii sunt obligati sa stea la o distanta de cel putin doi metri de masina, in timp ce soferul ramane la volan. Apoi agentul merge in masina lui si scrie acolo procesul-verbal, daca este cazul. Mai mult, in principalele intersectii si in zonele in care se circula cu viteza vor fi instalate radare fixe care vor scana numarul masinii, vor transmite datele in dispeceratul politiei, iar acolo se va face un proces-verbal care va fi trimis prin posta contravenientului", ne-a declarat un reprezentant al Politiei Rutiere.

De asemenea, politistii de la Investigarea Fraudelor merg pe teren numai impreuna cu inspectori de la Garda Financiara sau ANAF, iar agentii de Ordine Publica au fost absolviti de paza pietelor. Si la frontiera se fac controale stricte la care sunt folositi chiar si ofiteri sub acoperire. Mai mult, agentii vor fi supravegheati cu camere video.

Marirea salariilor si "co-plata", posibile solutii antispaga in sistemul sanitar

Solutiile antispaga la care s-a gandit noul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, vizeaza elaborarea unor legi privind cardul de asigurat, asigurari private si voluntare de sanatate, privatizari, descentralizari, o lege privind malpraxisul, supravegherea licitatiilor din sistemul sanitar si de catre procurori si revolutionarea sistemului de salarizare a personalului medical: "Din 2006, medicii vor avea probabil o baza de salarizare fixa si o parte variabila care va fi, probabil, nelimitata, in functie de performantele medicului. Acelasi model ne gandim sa-l aplicam si la asistente".

Mai putine servicii medicale gratuite

Bogdan Lazarescu, team-leaderul proiectului de implementare a masurilor pentru scaderea platilor informale (spagi) in sistemul de sanatate, spune ca solutiile pentru eliminarea acestora sunt stabilirea unor pedepse consistente, introducerea co-platii si a asigurarilor complementare si diminuarea serviciilor gratuite, adica a pachetului de servicii de baza al caror pret e suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"In Franta, un medic castiga trei salarii medii"

Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, dr. Dan Peretianu, spune ca doar marirea salariilor personalului medical ar rezolva problema spagilor. Dar sistemul de salarizare propus de Nicolaescu n-o sa functioneze, spune Peretianu, pentru ca, intr-o societate normala, medicul nu este platit de catre Ministerul Sanatatii, cel de Finante si de cel al Muncii, ci de spitalul in care lucreaza.
"Trebuie stabilit la cat sa creasca salariile personalului medical si daca sistemul poate sustine aceste salarii.

Daca nu, atunci sistemul trebuie reformat", spune Peretianu, dand ca exemplu sistemul de salarizare a medicilor in Franta: "Acolo, un muncitor primeste salariul mediu pe economie, un medic abia iesit de pe bancile facultatii primeste trei salarii medii, iar unul aflat spre finalul carierei, cu gradul de profesor doctor, primeste 30 de salarii medii".

Comentariile cititorilor: Spaga merge mai departe

"Solutia la aceasta problema ar fi asigurarea unui salariu decent si apoi nimeni nu si-ar risca pozitia pentru spaga". Laura (USA)

"In randul spagarilor se inscriu si unii profesori care cer la copii fondul scolii. Am dat si acum doi ani pentru invatatoare ca sa nu imi mai fie persecutat copilul si am ajuns la tribunal, mi-a imbolnavit copilul cu nervii. Deci degeaba dau, ca tot nu am". Gabriel

"Dati, dragi politicieni, legi mult mai liberale in conformitate cu drepturile fundamentale ale omului, si atunci nu vom mai da spaga. Dati Legea functionarului public ca lumea, cu raspundere materiala clara pentru individul care aduce prejudicii unei persoane sau colectivitatii, sa plateasca daunele la care e obligat statul roman". Dan

"Personal nu am dat spaga si nici nu voi da vreodata. Iar doctorii, chiar daca ar avea salariu de 300 milioane pe luna, tot ar lua bani de la oameni, ca asta e boala cronica la ei". Elena

"La iesirea si intrarea din tara cu autocarul, pentru a nu se verifica bagajele la granita, toata lumea din autocar trebuia sa cotizeze cu 5 euro. La 50 de oameni in autocar, asta inseamna 250 euro. Am stat doua ore la o coada de 6 autocare, asta inseamna 1.500 euro". Ionut

"La R.A.R., de fiecare data cand trebuie sa efectuez verificarea tehnica a unui autoturism sau obtinerea unei constatari vamale, sunt nevoit sa platesc spaga 1.000.000 lei. Aceasta o primesc inginerii RAR care, probabil, intre timp au devenit miliardari din spagi". (Dan, Brasov)

"In scolile din Bucuresti, ca sa trec de Bac, mi s-au cerut 20 milioane lei. Hmm, ciudat... sau, de fapt, nu mai e nimic ciudat". Stefan

"Intentionez sa dau spaga luna viitoare, dupa ce am primit vizita unor politisti care mi-au adus ordinul de incorporare. Cu tot respectul, cum pot eu iesi din aceasta situatie fara a da spaga?" Cristian


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.