De astazi incep ploile in vestul tarii si Oltenia, avertizeaza meteorologii. Potrivit unui comunicat, 21 de prefecturi (Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin,, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Mures, Olt, Satu-Mare, Salaj, Sibiu, Teleorman, Timis si Valcea) au fost avertizate ca, in perioada 30.09, ora 9.00 - 1.10, ora 15.00, vor fi ploi insemnate cantitativ. Se prognozeaza precipitatii de 20-25 l/mp, iar in Banat, Oltenia si Muntii Apuseni, ploile pot depasi izolat 50-60 l/mp.

"Avertizarea meteo a fost completata de una hidrologica, valabila pentru intervalul 30.09-2.10.2005. Hidrologii avertizeaza in special asupra inundatiilor locale ce se pot produce ca urmare a scurgerilor de pe versanti. In aceste conditii, imspectoratele pentru situatii de urgenta au intrat in alerta de gradul ll, ceea ce inseamna ca toate cadrele sunt in unitati. "Maine (n.r. - astazi), avertizarea meteo ar putea fi extinsa, pentru Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Am considerat ca este mai bine asa, pentru a nu tine jumatate de tara sub alerta", a declarat, ieri, dupa sedinta extraordinara a Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta.

Cat despre raul Ialomita, Madalin Mihailovici, directorul "Apelor Romane", a declarat ca stationarea apelor in zonele inundate creeaza o problema delicata, ducand la cedarea digurilor. "Digurile din aceasta zona, construite acum 40 de ani, stau de foarte multe zile in apa si, in aceste conditii, apare fenomenul de imnuiere si cedeaza", a spus Mihailovici. El nu a precizat care sunt cele mai sensibile locuri, dar a dat asigurari ca s-au luat masuri pentru construirea de diguri din saci cu nisip. Mihailovici a anuntat ca digul din zona localitatii Bucu a cedat, dar ca erau in pericol numai terenuri agricole.

Giulesti-Sarbi reinundat

La patru zile de la oprirea ploilor care au inundat Bucurestii, situatia cartierului Giulesti din sectorul 6 este din ce in ce mai critica. Nivelul apei era ieri la pranz in crestere, desi cateva zeci de cisterne au tras apa si au deversat-o in canalizarea orasului de la aproximativ 70 de case inundate marti noapte. Practic, apa de care abia scapasera la inceputul saptamanii a revenit pe campul de langa casele lor. Primarul Cristian Poteras ii acuza pe reprezentantii "Apelor Romane" de reinundarea zonei.

"Din cauza ca Administratia Nationala Apele Romane a directionat apa rezultata in urma ploilor catre zona Chiajna, pentru a evita inundarea anumitor localitati de pe raza judetului Ilfov, pe islazul din localitate s-a format un lac artificial. Cresterea nivelului apei acumulate in acest lac a dus la inundarea Strazii Patrarului. Suntem de miercuri dimineata in teren si am stat la fata locului toata noaptea. Astazi (ieri, n. red.) dupa pranz, pot sa va spun ca am finalizat lucrarile la barajul din zona gropii de gunoi Giulesti, care controleaza debitul de apa ce se scruge in lacul artificial format in zona", ne-a declarat primarul.

In replica, directorul sucursalei ilfovene a Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Cristi Teodorescu, sustine ca acuzele primarului sunt nefondate, iar apa vine din acumularea artificial creata pe islazul Chiajna. Mai mult, el a explicat ca Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare ar fi trebuit sa rezolve problema, dar ca pompele pe care institutia ar fi trebuit sa le foloseasca pentru a trage apa din zona au fost inundate de apa revarsata, zilele trecute, din amenajarile de pe Dambovita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.