Desi noile tarife sunt cu pana la 30% mai mari, asiguratorii sunt nemultumiti

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) s-ar putea scumpi, incepand de anul viitor, peste marjele publicate in 2005, sustin surse de pe piata de profil. Motivul? Inmultirea accidentelor auto, care au sporit volumul daunelor pe care firmele de profil trebuie sa le plateasca.

Anul acesta, in premiera, cele 17 firme de asigurare autorizate sa incheie aceasta polita au fost obligate sa publice inclusiv tarifele la care vor vinde RCA cu valabilitate in 2006. Insa aceste valori prestabilite, care oricum sunt mai mari cu pana la 33% fata de cele din 2005, au toate sansele sa ramana cu titlu informativ daca asiguratorii vor demonstra supraveghetorului pietei ca ele nu mai corespund realitatii.

Asigurarile auto domina piata

Pentru firmele cu pondere semnificativa pe piata asigurarilor auto, cel dintai semestru al anului nu a fost unul tocmai bun. "Daunele platite s-au ridicat la 164 milioane euro si reprezinta 80a din totalul despagubirilor acordate de asiguratori", a declarat Sergiu Costache, directorul Media Xprimm. Spre comparatie, in 2004, daunele aferente politelor auto, respectiv RCA, Casco si Carte Verde, au insumat 255 milioane euro, insemnand 85% din intregul volum de daune platit de actorii de pe piata.

Acestia se tem ca vor inregistra pierderi masive din cauza ratei tot mai mari a daunalitatii, mai cu seama ca piata romaneasca a asigurarilor este dominata net de segmentul auto. "In tarile UE, ponderea asigurarilor auto pe piata de profil este in medie de 40a. In Romania, in primul semestru al acestui an, ponderea a fost de 54%", a adaugat Costache.

Se anunta scumpiri

Din cauza cresterii daunalitatii este de asteptat ca, in a doua perioada a anului, sa se mareasca cotele de prima inclusiv la asigurarile auto, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, citat de Media Xprimm. La prima vedere, scumpirea tarifelor RCA, valabila in 2006, peste nivelul stabilit deja anul acesta chiar de catre asiguratori, pare imposibila. "Daca asiguratorii vor veni cu o fundamentare serioasa din care sa reiasa ca tarifele pe care le-au stabilit cu un an inainte nu mai corespund realitatii, CSA poate fi de acord cu modificarea acestor marje", ne-a spus Mirela Antohi, sef serviciu in cadrul CSA.

Vor aparea probleme

Desi tot mai multe voci de pe piata asigurarilor dau ca sigura majorarea tarifelor RCA peste pragul stabilit, unii atrag atentia ca aceasta scumpire neprevazuta poate bulversa piata. "Exista multe masini noi, cumparate in cursul acestui an, pentru care s-au incheiat polite RCA al caror termen de valabilitate trece in 2006. Si asta deoarece s-a renuntat la anul calendaristic si se stiau tarifele practicate in anul ce urmeaza.

Daca acum s-ar modifica tarifele stabilite de fiecare companie pentru 2006, s-ar crea probleme. Pentru ca la unii au platit un pret, iar altii vor fi nevoiti sa accepte alt pret", ne-a spus un reprezentant al pietei.

Cat costa polita

Companie Tarif 2005 Tarif 2006

Allianz Tiriac 133.000 lei 154.000 lei
Ardaf 126.000 lei 126.000 lei
Asirom 126.000 lei 168.000 lei
Astra 126.000 lei 168.000 lei
Omniasig 126.000 lei 167.300 lei
Unita 126.000 lei 154.000 lei

(Nota: Tarifele prezentate sunt valabile in cazul autoturismelor cu capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc si care apartin persoanelor fizice. Valorile sunt exprimate in lei vechi.).


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.