La inceputul lui decembrie 2004, Teo Peter, basistul trupei Compact, a fost ucis intr-un cumplit accident rutier, provocat de catre puscasul marin Cristopher Robert Van Goethem. La aproape un an de la tragedie, militarul-bodyguard al Ambasadei SUA la Bucuresti este trimis in fata Curtii Martiale americane, riscand o pedeapsa de pana la 14 ani inchisoare. Christopher Van Goethem refuza sa vorbeasca cu presa, dar despre procesul in care este implicat ne-a vorbit, in exclusivitate, Cliff W. Gilmore, ofiter de relatii publice la baza militara din Quantico-Virginia.

- Domnule maior, de catre cine si pentru ce va fi judecat puscasul marin Cristopher Van Goethem?

- Un judecator militar va prezida completul de la Curtea Martiala in cazul sergentului Van Goethem, iar procesul este programat sa inceapa pe 23 ianuarie 2006, aici, la Baza Marina din Quantico, Virginia. Sergentul Van Goethem are libertatea sa aleaga sa fie judecat de un singur judecator sau de catre intregul complet al Curtii Martiale. Daca sergentul Van Goethem alege completul Curtii Martiale, el are dreptul sa opteze, de asemenea, daca acesta va fi format numai din ofiteri sau din ofiteri si persoane neinrolate.

- Care sunt concluziile anchetei si pentru ce va fi judecat sergentul Van Goethem?

- Bazandu-se pe informatiile adunate din investigatiile initiale, colonelul Glen R. Sachtleben, comandantul Brigazii Marine 4 Antiterorism, a considerat ca sunt suficiente indicii pentru trimiterea cazului Van Goethem la Curtea Martiala. Asadar, sergentul Van Goethem va fi judecat pentru patru pretinse incalcari ale Codului de Justitie Militara a Statelor Unite.

Acestea sunt: fals in declaratii oficiale - pedeapsa maxima este de cinci ani de inchisoare, reducerea gradului militar, degradarea militara si pierderea tuturor alocatiilor si a altor plati; adulter - pedeapsa maxima este un an de inchisoare, reducerea gradului militar, degradarea militara si pierderea tuturor alocatiilor si a altor plati; omor prin neglijenta - pedeapsa maxima este de trei ani de inchisoare, reducerea gradului militar, degradarea militara si pierderea tuturor alocatiilor si a altor plati; obstructionarea Justitiei - pedeapsa maxima este de cinci ani de inchisoare, reducerea gradului militar, degradarea militara si pierderea tuturor alocatiilor si a altor plati. Potentialele pedepse sunt cumulative.

- In acest moment, mai exista vreo posibilitate ca puscasul marin Van Goethem sa fie judecat si in Romania?

- Nu cunosc sistemul judiciar din Romania sau cum poate fi aplicat in acest caz.

- Exista documente roma-nesti la dosar? Vor participa la proces si autoritati din Romania?

- Este posibil ca politia sau personalul medical din Romania sa fie chemati, ca martori, insa numai daca procurorul de caz va considera ca acest lucru este necesar. In mod normal, cetatenilor romani nu li se poate cere sa depuna marturie intr-o Curte Martiala americana. Dar este posibil. Este insa posibil si ca procurorul militar sa foloseasca rapoarte si documente intocmite de oficiali din Romania ca probe despre accident. Oricum, nici un oficial roman, avocat sau procuror, nu va fi prezent la Curtea Martiala.

- Este acest caz unul obisnuit pentru armata ame-ricana sau nu?

- Fiecare caz este unic, dar sistemul judiciar militar american trebuie sa se asigure ca orice membru al Marinei suspectat sau acuzat de crima este tratat profesional, corect si just.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.