"Astzi in edin am decis ca utilajele de care este nevoie pentru refacerea digurilor in aceste zone pentru a preveni inundaiile provocate de Ialomia s fie aduse de la firmele care lucreaz in transporturi, mai ales cele care lucreaz la autostrad. Nu vreau s creez o atmosfer de panic, dar vreau s fim siguri c exist fore de intervenie in toat aceast zon pentru a putea interveni prompt. Se ateapt, in urmtoarele 48 de ore, ca unda de viitur, care in momentul de fa este in aval de Urziceni s se apropie de Slobozia i ulterior de ndrei i acestea sunt zonele care ar putea fi afectate".

Potrivit datelor prezentate la Guvern sambt, in urma inundaiilor din ultimele zile au decedat 6 persoane, au fost afectate 16 judee, la care se adaug i Bucuretiul i peste 2000 de case au fost inundate.

Primul ministru Clin Popescu Triceanu a prezentat (dup edin la care a participat i preedintele Bsescu) ultimele evoluii in urma inundaiilor din ar.

El a declarat: "In acest moment (i pot s dau asigurri) situaia este sub control, nu trebuie s existe ingrijorri sau temeri, cu toate c exist nite avertizri i elemente care trebuie s sporeasc gradul de atenie pe judeele care vor fi afectate de ploi in perioada urmtoare".

Premierul a mai spus i c circulaia feroviar intre Ploieti i Urziceni a fost reluat.

Nu se cunoate inc valoarea pagubelor din ultimele zile dar premierul susine c ministerul finanelor este pregtit s aloce sumele necesare.

Prezent la randul ei la edina de guvern, ministrul mediului Sulfina Barbu a anunat c exist noi avertizri meteo pentru zona deluroas din judeul Vrancea, pentru judeul Brila i o avertizare pe termen scurt pentru litoral.

Noaptea trecut in toat ara s-a intervenit cu peste 3500 de fore de la armat, jandarmi, SPP i SRI.

Au fost evacuate peste 800 de persoane.

Autoritile au anunat c la Bucureti situaia e stabil i cele 15 lacuri din capital i din vecintate sunt sub control.

Incepand de la data de 19 septembrie i pan astzi, in Bucureti au czut 270 de litri pe metru ptrat, precipitaii istorice, aa cum le-au calificat autoritile.

Problema inundaiilor prilejuiete i declaraii politice.

PSD ii invit pe toi liderii partidelor parlamentare la consultri i propune ca parlamentarii din judeele inundate s plece pe teren.

In contrapondere - pentru recuperarea orelor pierdute - se mai propune i prelungirea programului de lucru al acestora, in zilele urmtoare, pan la orele 11 noaptea.

PSD mai solicitase ieri preedintelui s convoace Consiliul Suprem de Aprare a rii i s decreteze starea de urgen.

In replic, preedintele Bsescu, dup edina de ieri de la guvern pe care a prezidat-o, a declarat c nu ar fi necesar un asemenea gest dar c trebuie mobilizate absolut toate forele disponibile pentru salvarea vieilor omeneti.