Un consortiu alcatuit din Radio Romania Actualitati si Trustul de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu, in cadrul unui parteneriat public-privat, a pornit o campanie impotriva taxei auto. Semn al coordonarii dintre cele doua institutii, redactori ai pos

Un consortiu alcatuit din Radio Romania Actualitati si Trustul de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu, in cadrul unui parteneriat public-privat, a pornit o campanie impotriva taxei auto. Semn al coordonarii dintre cele doua institutii, redactori ai postului public mesteresc emisiuni violente la Radio Romania Actualitati. Dandu-le gata la iuteala, lasa microfonul si, fara a-si scoate casca, se reped in studiourile Realitatii TV pentru a da acolo din gura. Dincolo de aspectul moral al afacerii - angajatii postului public nu iau bani din impozite si taxe pentru a spori profiturile lui Sorin Ovidiu Vantu -, campania ridica o problema mai mult decat semnificativa a presei in anul electoral 2008: de partea cui se implica in campania pentru putere.

Scriam in seria de comentarii dedicate anului electoral unic 2008 ca ianuarie, transformat deja in luna de campanie inainte de termen, a fixat drept axa a bataliei pentru locale si parlamentare cea dintre PNL, pe de o parte, si PD-L, in frunte cu Traian Basescu, pe de alta. Astfel, conflictul Guvern - Presedintie, care a marcat definitiv cei trei ani de la scrutinul din 2004, s-a transformat in confruntare electorala. Atat Presedintia, cat si Guvernul vor viza, dupa cum s-a vazut deja din scandalurile lui ianuarie 2008, obtinerea unui capital electoral pentru formatiunile reprezentate: Presedintia, pentru PD-L, Guvernul, pentru PNL. Aceasta noutate in istoria anilor electorali postdecembristi pune presa intr-o situatie unica, nemaiintalnita pana acum.

In toti anii electorali anteriori, chiar daca nu fara unele nuante, Presedintia a fost solidara cu Guvernul si, evident, cu partidul de guvernamant in fata atacurilor Opozitiei. In cei douazeci de ani de democratie originala, cea mai mare parte a presei a fost, in anii electorali, de partea Puterii. Cand insa s-a vazut clar ca Opozitia va castiga scrutinul, o mare parte a presei a trecut deja de partea invingatorului. E ceea ce s-a intamplat in 2000, cand atat sondajele, cat si resemnarea lui Emil Constantinescu au adus de partea PDSR si a candidatului Ion Iliescu o mare parte a presei.

Daca in 2008 s-ar fi repetat schema din anii electorali anteriori, mai mult ca sigur presa ar fi fost in totalitate de partea Puterii. Intrata in mainile carnatarilor, unii dintre ei intruchipati de trusturi straine, precum cel al Familiei Ringier, presa nu si-ar fi putut permite decat sa serveasca Puterea si sa striveasca Opozitia. Anul electoral 2008 vine insa cu noutati absolute:

1) Puterea e divizata, ba mai mult, redusa la conflictul Presedintie - Guvern.

2) Presedintele, devenind chibit electoral al unui partid de Opozitie, mai are un an de mandat.

In acest context, presa se gaseste in fata unei situatii extrem de complicate, stralucit concretizate de campania in chestiunea taxei auto. Aparent, taxa auto afectand populatia, campania dusa de consortiul RRA - Trustul lui Vantu, exprima interesele populatiei in raport cu Guvernul. Dat fiind ca, in raport cu Puterea, Opozitia e cea care-si asuma confruntarea in numele cetatenilor, actuala campanie de presa ar parea ca nu aduce o surpriza: pentru prima data dupa 1990, intr-un an electoral presa e de partea Opozitiei impotriva Puterii. O impresie izvorata din faptul ca actuala campanie nu face decat sa traduca in viata campania decisa de PD-L. Indiscutabil, PD-L a pornit aceasta batalie din motive electorale. Iata, asadar, presa inscrisa deja in campanie. De partea Opozitiei? Nici vorba.

Prin liderul asumat oficial, Traian Basescu, PD-L e un partid aflat la putere. El are in mainile sale Presedintia, si nu o presedintie oarecare, ci una intruchipata de Traian Basescu. Or, Traian Basescu a reusit in cei trei ani de mandat, prin violarea Constitutiei, sa obtina prerogativele unui sef de Republica prezidentiala. In anul electoral 2008, asadar, cea mai mare parte a presei, inclusiv TVR si RRA, se anunta a fi nu de partea Opozitiei, ci de partea Puterii. Impresie intarita si de atacurile sistematice la adresa adevaratelor partide de Opozitie: PSD, PRM si PC. Anul electoral unic 2008 se anunta paradoxal si in ce priveste presa. Presa sprijina, ca de obicei, Puterea. De asta data insa atacand Puterea. Sau, ma rog, o parte a acesteia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.