Update:

Premierul italian Romano Prodi si-a prezentat joi seara demisia presedintelui Giorgio Napoletano, dupa ce a pierdut un vot de incredere in Senat. Presedintele urmeaza sa poarte negocieri de criza cu sefii formatiunilor politice, pentru a decide daca va organiza alegeri anticipate sau va numi un premier interimar. Presedintele favorizeaza numirea unui guvern provizoriu, dar partidele de centru dreapta, in frunte cu fostul premier Silvio Berlusconi, care sunt preferati in sondaje de italieni, insista pentru alegeri anticipate.

Retragerea micului partid Udeur de la guvernare a declansat criza actuala din Italia, pierderea celor trei senatori ai acestui partid aducind coalitia lui Prodi la lipsa unei majoritati parlamentare. Prodi a pierdut votul din Senat cu scorul de 161 la 156 si o abtinere.

Premierul italian Romano Prodi a decis joi sa riste si sa ceara senatului un vot de incredere pentru guvernul pe care-l conduce, desi stia ca nu are suficiente voturi pentru a cistiga.

Prim-ministrul italian cistigase, miercuri seara, votul de incredere in Camera Deputatilor, cu 326 de voturi pentru si 275 impotriva. Romano Prodi s-a intilnit cu presedintele italian Giorgio Napolitano de doua ori in 24 de ore pentru a discuta despre situatia politica de la Roma. Presa italiana vorbea miercuri despre o posibila demisie a premierului, la finalul intrevederii cu Napolitano, inaintea votului din senat, dar acest lucru nu s-a intimplat.

Presa italiana considera ca Prodi va suferi un esec in senat, iar multe voci din propriul partid spuneau ca acest vot este o proba „inutila si umilitoare" care va agrava criza. Majoritatea coalitiei guvernamentale a fost pierduta dupa ce UDEUR, micul partid catolic al fostului ministru al Justitiei Clemente Mastella, s-a retras de la guvernare.

Mastella a anuntat ca va vota contra guvernului, dupa ce a demisionat pentru a se apara mai bine de acuzatiile de coruptie ce-l vizeaza. Cei trei senatori UDEUR reprezentau sustinerea-cheie pentru guvern.

Criza politica ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate, care ar putea fi cistigate, conform sondajelor de opinie, de fostul premier Silvio Berlusconi. Unul dintre criticii cei mai acerbi ai lui Prodi, senatorul Roberto Calderoli din partidul de extrema dreapta Liga Nordului, a declarat ca il admira pe premier pentru ca, desi va pierde votul de incredere, va cadea onorabil, „ca un soldat care a luptat pina la sfirsit".

Exista o presiune foarte mare in prezent in Italia pentru o reforma a sistemului electoral, care duce la formarea unor coalitii de guvernare fragmentate si o instabilitate permanenta, care deja a impiedicat reformele economice.

Prodi, profesor de economie si ex-presedinte al Comisiei Europene, are meritul de a fi redus cheltuielile bugetare in cea de-a treia economie ca marime din zona euro, dar noile statistici arata ca increderea populatiei in el a atins cel mai redus prag din ultimii doi ani si jumatate.

Pentru a cistiga, Prodi avea nevoie de sustinerea unor senatori numiti pe viata, care l-au mai salvat de citeva ori, sau de citiva senatori alesi, care sa lipseasca de la vot, pentru a nu se intruni cvorumul. Daca Prodi pierde, seful statului i-ar putea cere acestuia sau altui politician sa formeze un guvern interimar inainte de a organiza alegeri.

Clemente Mastella a demisionat dupa anuntul ca sotia sa este anchetata si el insusi fiind vizat, ulterior, de o procedura similara. Ancheta magistraturii orasului Santa Maria Capua Vetere, din Campania, vizeaza 23 de persoane, suspectate de coruptie si delapidare. Printre acestea, fostul ministru al Justitiei, sotia acestuia, un prefect si res-ponsabili locali ai partidului UDEUR. Sotia, Sandra Leonardo, ocupa functia de presedinte al executivului regional din regiunea Campania.