Extinderea NATO spre granitele Rusiei este o intoarcere la Razboiul Rece care nu poate decit sa antagonizeze, sustine ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov (dreapta) e nemultumit de extinderea NATO spre Est.Foto: Reuters Serghei Lavrov a atacat dur Alianta Nord-Atlantica, afirmind, intr-o conferinta de presa, ca nu exista o justificare de securitate pentru largirea NATO si avertizind fostele state sovietice ca-si pericliteaza relatiile cu Rusia daca se alatura organizatiei. Rusia nu a privit cu ochi buni momentul in care fostele tari membre ale Pactului de la Varsovia au aderat la NATO, la finalul Razboiului Rece, iar saptamina trecuta rusii s-au aratat nemultumiti de faptul ca Ucraina, care a facut parte din URSS, a facut primul pas spre aderare. „Consideram ca politica usilor deschise dusa de NATO este o mostenire politica de pe vremea Razboiului Rece", a spus Lavrov, adaugind ca extinderea geografica a Aliantei nu este motivata cu adevarat de probleme de securitate. „Nu va duce la un spatiu unic de securitate, dimpotriva, va duce la fragmentare si noi linii de demarcatie", sustine ministrul.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a subliniat miercuri sustinerea de care se bucura Ucraina in incercarea sa de a deveni membru NATO. Intr-o intrevedere cu presedintele Viktor Iuscenko, in marja summitului economic de la Davos (Elvetia), Rice a discutat despre dezvoltarea interna a tarii si dorinta Ucrainei de a adera la Alianta Nord-Atlantica.

Serghei Lavrov a mai declarat ca unele state membre NATO incearca sa rescrie istoria si sa-i faca eroi pe nazisti, referindu-se, cel mai probabil, la veteranii din cel de-Al Doilea Razboi Mondial care au luptat alaturi de armata germana contra Uniunii Sovietice si care marsaluiesc anual pentru a-si comemora eroii cazuti la datorie.

Rusia se opune extinderii NATO de mai bine de un deceniu, dar comentariile lui Lavrov sint considerate de analisti ca neobisnuit de dure. Ministrul rus a revenit de citeva ori asupra acestui subiect in timpul conferintei de presa care a durat o ora si jumatate. „Vedem cum noii membri sint asimilati de NATO in sens militar: exista patrule NATO, spatiu aerian si baze militare. Ni se spune ca extinderea nu e indreptata contra Rusiei, dar asa cum spunea Bismark (cancelarul german din sec. XIX, Otto von Bismark - n.r.), in chestiunile politice si militare trebuie sa judeci nu intentiile, ci potentialul. Iar potentialul, cheltuielile militare cresc", a explicat oficialul rus.

Replica secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, nu s-a lasat prea mult asteptata. Scheffer a cerut joi Rusiei sa renunte la „retorica inutila" si sa inceapa discutii pe tema diferendelor cu Alianta. „Din cind in cind auzim o retorica de la Moscova pe care o consider inutila", a spus el in Emiratele Arabe. Oficialul NATO a recunoscut ca exista diferende profunde intre Rusia si Alianta, dar nu exista alta alternativa decit demararea discutiilor in dosarul Kosovo si in proiectul scutului american antiracheta.

Relatiile Rusia-NATO trec printr-o perioada tensionata, mai ales dupa suspendarea, in decembrie, a participarii ruse la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa. NATO l-a invitat insa pe presedintele rus Vladimir Putin la Consiliul NATO-Rusia care va avea loc cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti in aprilie, dar Putin, care la ora respectiva nu va mai fi sef de stat, nu a raspuns inca invitatiei.