Presedintele Gazprom, Dmitri Medvedev, isi plimba familia cu un Volkswagen din 1999, trecut pe numele sotiei.

Dmitri Medvedev si-a inceput campania electorala inainte de data oficialade 2 februarie, vizitind mai multe familii obisnuite din Rusia Foto: Reuters Dmitri Medvedev, cel mai probabil succesor al lui Vladimir Putin, are un venit de doar 71.000 de dolari, arata declaratia sa de avere depusa la Comisia Electorala Centrala. Venitul sau contrasteaza puternic cu functiile detinute. Prim-vicepremier si presedinte al consiliului de administratie al Gazprom, companie care a raportat un profit net de 13 miliarde de dolari in 2006, Medvedev nu detine nici macar un autoturism, declaratia specificind ca sotia viitorului lider de la Kremlin, Svetlana, este posesoarea unui Volkswagen Golf fabricat in 1999. Ironic, declaratia de avere mentioneaza ca Svetlana Medvedeva are un depozit de 380 de ruble, adica 15 dolari.

Conturile bancare ale celui care controleaza bugetul de miliarde de dolari al colosului Gazprom se ridica la doar 2,74 milioane de ruble, echivalentul a 111.000 de dolari. Medvedev a mai declarat ca are un apartament de 367 de metri patrati in Moscova si o jumatate de hectar de teren in apropierea capitalei Rusiei.

In acelasi timp au fost publicate si declaratiile similare ale celorlalti doi prezidentiabili rusi ale caror candidaturi au fost validate de Comisia Electorala: liderul comunist Ghennadi Ziuganov si presedintele Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Jirinovski, „falsi opozanti" ai lui Putin. Ultimul pare a fi cel mai avut candidat prezidential. Populistul Jirinovski a cistigat, in ultimii patru ani, 147.000 de dolari si are un apartament de doar 53 de metri patrati. In schimb, sotia sa, Galina Lebedeva, de profesie biolog, a cistigat 600.000 de dolari, are opt apartamente in Moscova, cu o suprafata totala de 2.300 de metri patrati, si sase autoturisme.

Comunistul Ziuganov declara o avere de 139.000 de dolari, la care se adauga cei 6.000 de dolari cistigati de sotia sa si un cont bancar de 6.000 de dolari.

Averea fostului premier Mihail Kasianov, opozant al lui Putin, si cea a proeuropeanului Andrei Bogdanov nu au fost publicate, intrucit acestia trebuie sa prezinte doua milioane de semnaturi de sustinere, asa cum prevede legea pentru cei care nu candideaza din partea unor partide parlamentare. Parchetul rus a demarat deja o investigatie privind falsificarea a 12.000 de semnaturi dintre cele prezentate de Kasianov. Purtatorul sau de cuvint a denuntat „presiunile politice" ale autoritatilor, care au demarat o campanie impotriva sustinatorilor lui Kasianov, spunind ca cei care au adunat semnaturile au fost vizitati de politistii care lupta cu crima organizata. Invocind motive asemanatoare, cel mai cunoscut lider al opozitiei, fostul campion mondial la sah Garri Kasparov, s-a retras din cursa prezidentiala. Data-limita pentru validarea candidaturilor este 27 ianuarie.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Medvedev va obtine intre 60 si 79 de procente la prezidentialele de pe 2 martie. El este urmat de Jirinovski (8%), Ziuganov (6%) si Kasianov (1%).

Precedentul Putin Datele privind averea succesorului lui Putin apar la putin timp dupa publicarea declaratiei de avere a actualului presedinte. Cu ocazia candidaturii sale pentru un mandat de deputat la alegerile din decembrie, Putin a declarat ca are un venit de 81.000 de dolari, are doua automobile Volga din anii ’60 si un mic apartament in Sankt Petersburg. Dupa citeva saptamini, presa ruseasca incerca sa demonstreze ca Putin este cel mai bogat om din Europa, cu o avere de peste 40 de miliarde de dolari.