Duminica, 20 ianuarie 2007, desi zi lasata de la Dumnezeu muritorilor sa fie lasati in pace de politicieni,  a fost una deosebit de zbuciumata pentru scena noastra politica. La intoarcerea de la Tbilisi, unde a participat in chip mai mult deca

Duminica, 20 ianuarie 2007, desi zi lasata de la Dumnezeu muritorilor sa fie lasati in pace de politicieni, a fost una deosebit de zbuciumata pentru scena noastra politica. La intoarcerea de la Tbilisi, unde a participat in chip mai mult decat inutil la investirea unui presedinte care a falsificat alegerile pentru a-si continua politica zbanghie, Traian Basescu a expediat necesara explicatie a gestului sau de politica externa la intamplare, pentru a ataca pe Teodor Melescanu, ministru interimar la Justitie, PNL si Guvernul Tariceanu. Anterior, liderul PD-L, Emil Boc, dar si noua stea a partidului - Elena Udrea - au avut interventii in care au repetat, pana la nivelul de virgula, inainte de a fi tinut de catre titular, discursul lui Traian Basescu. Nitel mai tarziu, liberalii au convocat si ei o conferinta de presa in hotarele careia, prin vocea ministrului Culturii (!), i-au raspuns lui Traian Basescu si PD-L.

Dupa aceste intamplari, Mihai Gadea m-a sunat pentru a ma intreba daca nu e cazul sa trantim, duminica seara, o editie speciala a emisiunii Sinteza zilei. I-am raspuns ca nu-i vad utilitatea. Editia speciala a unei emisiuni presupune un eveniment iesit din comun petrecut in ziua respectiva. Or, dupa opinia mea, momentul politic de duminica n-a avut nimic deosebit. El n-a fost altceva decat un moment din campania electorala a lui 2008, inceputa in forta si cu mult inainte de termen de Traian Basescu prin anuntul de la 8 ianuarie 2008 potrivit caruia refuza Decretul de numire al Noricai Nicolai la Justitie.

Dupa decembrie 1989 - notam tot intr-unul din editorialele dedicate anului electoral 2008 - campania electorala pentru parlamentare a gasit presedintele si partidul de guvernamant de aceeasi parte a baricadei. De cealalta se gaseau partidele de Opozitie. Care partide nu aveau prea mare forta pentru a putea duce o batalie eficienta impotriva partidului aflat la guvernare. In 2008 insa, presedintele e liderul recunoscut oficial al unui partid din Opozitie. Acest partid - PD-L - lupta, asadar, impotriva partidului de guvernamant din interiorul Puterii. Noua realitate electorala isi va pune amprenta asupra intregii vieti social-politice si economice a tarii. Cu efecte grave considerabile asupra stabilitatii interne, ba chiar si asupra imaginii Romaniei in lume. Aceasta deoarece, asa cum scriam, presedintele Traian Basescu se gaseste intr-o ipostaza iesita din comun: "Castigarea majoritatii parlamentare absolute de catre acest partid e astfel o chestiune de viata si de moarte pentru Traian Basescu. Desigur, daca PD-L obtine majoritatea absoluta in Parlament nu e sigur suta-n suta ca liderul partidului, indiferent ca se va numi Emil Boc sau Theodor Stolojan, nu va avea puseuri de independenta fata de Cotroceni. Pana atunci insa, Traian Basescu si-a facut din castigarea parlamentarelor de catre PD-L obiectivul numarul unu al vietii si activitatii sale in 2008. Aceasta inseamna ca intreaga viata politica a Romaniei din 2008 va sta sub semnul bataliei crancene duse de Traian Basescu pentru ca PD-L sa invinga la locale si parlamentare."

Asa cum am mai scris, anul electoral 2008 se va defini prin confruntarea dintre Traian Basescu si PD-L, pe de o parte, si PNL, pe de alta parte. Cele aproape doua saptamani de campanie electorala ne-au dovedit asta din plin. Aceste doua saptamani ne-au dovedit insa si un alt lucru cu care ne vom intalni in campania electorala. Si anume: Celelalte partide vor fi simple spectatoare la aceasta confruntare. Chiar daca liderii PSD, PRM si PC s-au pronuntat asupra conflictului, prestatia lor nu le creste, dar nici nu le scade zestrea electorala. In aceasta perioada, desigur. Exista posibilitatea ca razboiul dintre presedinte si Guvern sa aiba consecinte catastrofale asupra vietii cotidiane a romanilor. In acest caz, partidele condamnate sa ramana acum spectatoare la confruntarea electorala redusa la batalia dintre Traian Basescu si PD-L, pe de o parte, si PNL, pe de alta, vor avea sansa de a invoca permanentul scandal de la varf. Simpatia electorala castigata cu acest prilej le-ar putea aduce un procentaj de voturi in detrimentul PD-L. PNL are asigurat un anume capital. Iar presedintele, care a sacrificat totul pentru ca PD-L sa poata face singur Guvernul, s-ar putea trezi din nou in fata unei situatii de cosmar: cea de a fi obligat sa formeze un guvern de Coalitie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.