In plin scandal cu Omar Hayssam in rol principal, si dupa ce sirianul a depus ieri, prin aparatorii sai, la instanta suprema, mai multe documente ce se vor a fi secrete, dar despre care se stie ca fac referiri la declaratii, la persoane importante
In plin scandal cu Omar Hayssam in rol principal, si dupa ce sirianul a depus ieri, prin aparatorii sai, la instanta suprema, mai multe documente ce se vor a fi secrete, dar despre care se stie ca fac referiri la declaratii, la persoane importante, institutii, structuri, solicitandu-se expres ca acestea sa nu ajunga pe mana presei, Parchetul General a aruncat aseara o "bomba" pe piata. In fapt, o diversiune, menita sa distraga atentia de la episodul interceptarilor Hayssam-Nastasiu si de la misteriosul personaj "Profesorul", pomenit in discutiile dintre cei doi.
Subit, in dosarul in care este judecat Mustafa Tartoussi, pentru ca l-ar fi ajutat pe Hayssam sa paraseasca Romania, a aparut o declaratie a comandantului navei la bordul careia sirianul ar fi parasit tara. Asta in timp ce declaratia lui Hayssam este tinuta la secret. Potrivit declaratiei comandantului, Hayssam ar fi fost scos din Romania la bordul navei Iman T, cu ajutorul unui pasaport rusesc, inregistrat pe numele fratelui sau. Procurorii incearca astfel cu orice pret sa faca uitate transcrierile interceptarilor telefonice purtate de Hayssam cu procurorul Nastasiu, cel care l-a trimis in judecata. In dialog, cei doi faceau vorbire, in mai multe randuri, la o persoana numita "domn' Profesor". "Profesor", care ar putea fi, potrivit discutiei purtata intre Nastasiu si Hayssam, chiar presedintele Basescu. Este o supozitie, pe care au facut-o mai multe organe de presa si nu numai. Chiar si anumiti politicieni au sugerat acest lucru. Un personaj despre care Hayssam vorbeste cu lejeritate, parand un apropiat al acestuia. Pare ca si procurorul il cunoaste.
Indicatii catre "profesor"
Sirianul ii spune procurorului Nastasiu ca "profesorul" trebuie sa urmareasca "pe cine propun acum ceilalti pentru posturile vacante". Sirianul face aceste afirmatii in conditiile in care sefii SRI, SIE si DGIPI isi prezentasera demisiile, dand de inteles ca misteriosul personaj denumit astfel este chiar presedintele Traian Basescu. Pentru ca in atributiile acestuia intra propunerile pentru conducerile SIE si SRI. Astfel, daca se continua ancheta in acesta directie si se dovedea ca misteriosul personaj care apare in stenogramele discutiilor dintre Nastasiu si Hayssam ar fi chiar presedintele, lucrurile erau foarte grave. Pentru a abate atentia de la aceasta linie, Parchetul a creat o diversiune pe care aseara a aruncat-o pe piata. Este vorba despre declaratia comandantului navei la bordul careia sirianul ar fi parasit tara. Procurorii incerca astfel sa treaca in plan secund scandalul discutiilor dintre procurorul Ciprian Nastasiu si sirian. Este de consemnat faptul ca procurorii au furnizat aceasta informatie intr-o faza secreta a anchetei, pe care de altfel a invocat-o in ne-numarare randuri atunci cand a avut interes s-o faca. Trebuie amintit si faptul ca, la scurt timp dupa publicarea in presa a discutiilor dintre cei doi, Traian Basescu a incercat sa ocoleasca subiectul. Intr-o prima faza, nu a facut nici o declaratie in acest sens pentru ca apoi sa starneasca scandalul Norica Nicolai.
Teroristul a fugit din Romania cu buletinul fratelui
Capitanul navei Iman T sustine ca l-a scos pe Omar Hayssam din tara cu 800 de euro, inregistrat sub numele fratelui sau, Omar Samir, pentru a fi lasat intr-o cabina a vasului, ceea ce contrazice afirmatiile sirianului conform carora a plecat
de pe Otopeni, "la costum si parfumat". Vasul Iman T, care l-a avut drept capitan pe Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi, era incarcat cu ceapa si componente de macarale.
"Doresc sa spun adevarul in legatura cu toate informatiile pe care le detin in legatura cu fuga lui Hayssam Omar si cu persoanele care l-au ajutat sau au facilitat fuga si modalitatea prin care a avut loc, iar aceasta fara presiuni sau amenintari asupra mea. Va informez ca in luna iunie a anului 2006, in timp ce lucram pe vasul Iman T, in functia de capitan, si ma aflam in incinta portului Constanta, am fost informat de agentul naval Mustafa Tartoussi ca va trimite o persoana necunoscuta la bordul vasului Iman T si a prezentat direct subiectul, instiintandu-ma ca aceasta persoana are probleme cu autoritatile romane, fara a mai aminti numele persoanei, felul problemelor sau cetatenia acestei persoane. Nu a mai adaugat nimic si a revenit dupa cateva zile, cand s-a terminat incarcarea vasului si a intocmit actele de calatorie", spune in declaratie Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi. Potrivit Mediafax, acesta declara ca Mustafa Tartoussi l-a instiintat "din nou ca va trimite acea persoana la bordul vasului, fara ca el sa aiba vreo legatura cu aceasta persoana sau sa stie ceva, cu exceptia faptului ca va sta in camera inginerului sef, numitul Ibrahim Seikh, si ca acesta din urma este responsabil de toate solicitarile acestei persoane". "Am respins de la inceput acest lucru stiind ca autoritatile romane vor fi informate despre aceasta problema. Nu stiu daca aceasta persoana s-a imbarcat sau nu pe vas. In dimineata zilei urmatoare si dupa parcurgerea distantei limita, Ibrahim Seikh, inginerul sef, a venit la mine si m-a instiintat ca persoana despre care vorbisem se afla intr-una dintre cabine", afirma capitanul navei care transporta ceapa si componente de macarale.
"Sa consider ca nu se aflase niciodata la bord"
In opinia capitanului, Ibrahim Seikh este "singurul raspunzator" pentru imbarcarea lui Hayssam si "nimeni altcineva nu mai stia". "Cand am ajuns in afara apelor teritoriale romanesti, l-am contactat telefonic pe Mustafa Tartoussi si l-am intrebat daca autoritatile romanesti fusesera informate sau nu. Acesta mi-a zis ca totul e in regula. L-am mai intrebat daca trebuie sa-l inregistrez in vreun fel cand vom intra in apele teritoriale egiptene, caci puteam face asta. Mi-am continuat drumul fara sa-l vad si fara ca aceasta persoana sa iasa din camera. Dupa ce am intrat in apele teritoriale egiptene si dupa ce am intrat in dana portului din Alexandria, l-am sunat din nou pe Mustafa Tartoussi, care ajunsese cu avionul in Egipt, si l-am intrebat despre identitatea persoanei aflate la bordul navei, deoarece aceasta nu avea carte de identitate ca sa poata fi inregistrat de autoritatile egiptene", mai spune acesta. In cele din urma, i s-a cerut "sa inregistreze persoana sub numele de Samir Al-Omar sau Omar". In continuare, capitanul spune ca l-a instiintat pe "agentul acreditat al Horus Shipping despre toate detaliile pe care i le daduse Mustafa Tartoussi". "Dupa putin timp, agentul Hany Zeidan m-a contactat si mi-a cerut sa nu-l inregistrez cu nici un nume si sa las situatia asa cum era si sa consider ca acest individ nu se aflase niciodata la bordul vasului. Am intrat in dana portului si, dupa finalizarea formalitatilor legale si ancorarea la chei, s-a inceput operatiunea de descarcare in prezenta lui Youssef Tartoussi, Hany Zeidan si a unei persoane pe care n-o cunosteam, despre care am aflat ulterior ca se numeste Samir Al-Omar si ca are cetatenie rusa", mai spune capitanul navei Iman T.
Cartea de identitate a lui Samir Omar
Potrivit acestuia, cei trei au urcat apoi la bordul navei si s-au indreptat catre cabina inginerului Samir Seikh. Atunci capitanul Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi a intrat si el in aceeasi cabina, unde a vazut persoana pe care nu o cunostea, astfel afland ca se numeste Hayssam Al-Omar, ca are aproximativ 50 de ani. In acest context, Hayssam si Youssef au facut cunostinta. "Apoi numitul Hayssam Al-Omar a iesit cu cartea de identitate a lui Samir Omar si a intrat in dana portului Alexandria. Samir Seikh a ramas in camera pana a iesit Hayssam, apoi s-a intors Hany Zeidan si l-a insotit pe Samir Seikh din nou de la vapor, au plecat din port".
"Agentul maritim Muhammad Telwani, cetatean egiptean, a urcat la bord, insotit de Hayssam Omar si mi-a dat restul de bani, precum si salariile echipajului. A rezolvat cu actele oficiale ale lui Hayssam, care s-a urcat la bordul vasului in vazul tuturor, si am plecat spre Tartous", a declarat capitanul navei Iman T. Cand a parasit dana din Tartous, Youssef i-a cerut lui Hayssam Omar actele, pasaportul sau un act care sa ii certifice identitatea. "A refuzat si m-a instiintat ca exista o barca cu motor, care il va transporta, deoarece el nu s-a aflat la bordul vasului. Vasul se afla in zona de asteptare. Barca cu motor ne-a transportat pe mine si pe Hayssam Omar pana pe uscat si am iesit din dana, fiecare in alta directie".
Hayssam a depus un document "secret"
Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat ieri in discutie, pentru prima data in acest an, recursul formulat de sirianul Omar Hayssam impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti (CAB), prin care a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare si la plata a sase milioane de euro catre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, in martie 2005. Desi in urma cu aproximativ sapte ani, Hayssam se afla printre cei mai bogati oameni din Romania, sirianul vrea acum sa scape, pe langa pedeapsa, si de plata daunelor, pe care nu ar mai avea cu ce sa le achite. Hayssam mai detine pe numele sau doua masini, 23 de metri patrati de teren si 30.000 de dolari, se arata in motivarea sentintei de condamnare, decisa de CAB, bunuri care au fost puse sub sechestru de instanta. Sirianul a donat mare parte din averea sa unui prieten, medicul Mohamad Yassin, si, potrivit lui Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti, o alta parte a ajuns la diverse cunostinte, la rude, sau a disparut pur si simplu. La termenul de ieri, aparatorii lui Hayssam au depus la dosarul cauzei unele documente care ar reprezenta declaratii ale sirianului date in fata unui notar, si cu privire la care aparatorii sirianului au solicitat instantei sa fie pastrate departe de "ochii presei", pentru a nu fi influentat actul de justitie. De asemenea, au mai fost depuse inainte de termenul de ieri, de catre avocatul Ion Cazacu, si alte documente, intr-un plic sigilat. Si in cazul acestora, s-a solicitat "discretia" instantei. "Se face referire, in aceste declaratii, la persoane importante, institutii, structuri si este mai bine ca ele sa nu fie facute publice. Aceasta este dorinta clientului nostru, iar eu nu pot decat sa va solicit sa admiteti cererea noastra", a spus aparatorul lui Hayssam, Ion Cazacu. Potrivit unor surse judiciare, in declaratia depusa la instanta suprema, Hayssam face referire si la doctorul Yassin.
Cererile sirianului
"Solicitam eliberarea tuturor transcrierilor convorbirilor purtate de mine in perioada anterioara arestarii mele, mai ales cele cu Mohamad Munaf si cu reprezentantii Presedintiei Romaniei", se spune in recursul lui Hayssam. Sirianul mai cere, potrivit NewsIn, si audierea lui Dorin Iacob, despre care sustine ca ar fi fost omul de legatura al sau cu presedintele Basescu, audierea fostului director al SRI, Radu Timofte, a fostului ambasador al Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, dar si a lui Mohamad Munaf, printr-o comisie rogatorie.
Banii rapitilor, la doctorul Yassin
Dupa episodul rapirii din Irak din 2005, a iesit la iveala ca Hayssam, care era cercetat in unele dosare economice, cedase o mare parte din avere la sfarsitul anului 2004. In posesia unei impresionante parti din averea sirianului a intrat medicul Mohamad Yassin, cel caracterizat de Traian Basescu drept "beneficiarul de buna credinta al averii lui Hayssam". "Mare parte din avere a fost transferata catre doctorul Yassim, care este prietenul lui Basescu - pentru ca presedintele a iesit imediat, a avut grija sa-l declare mostenitorul cinstit al lui Omar Hayssam. Nu poti sa faci asa. Cu ce drept declari aceste lucruri?", a spus contactat de ZIUA, jurnalistul Ovidiu Ohanesian. Instanta a precizat ieri, referindu-se la cererea facuta de sirian, ca acest dosar este unul public si ca nu se va face corespondenta secreta intre avocatii sirianului si completul de judecata. Totusi, magistratii nu au oferit, pana la inchiderea editiei, nici o solutie cu privire la solicitarea avocatilor lui Hayssam.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.