Orasul iubirii, orasul lagunelor, orasul podurilor si al palatelor. Doar cateva din sintagmele ce au ca obiect Venetia, un taram despre care s-a scris indelung, fiindu-i atribuite de-a lungul timpului o intreaga colectie de expresii si metafore, care
Orasul iubirii, orasul lagunelor, orasul podurilor si al palatelor. Doar cateva din sintagmele ce au ca obiect Venetia, un taram despre care s-a scris indelung, fiindu-i atribuite de-a lungul timpului o intreaga colectie de expresii si metafore, care au incercat sa il defineasca in plenitudinea manifestarilor sale. De altfel, incercarea de a-l interpreta in doar cateva cuvinte se dovedeste a fi o misiune dificila, probabil datorita insumarii timp de peste un mileniu, pe o suprafata de numai cativa kilometri patrati de uscat, a unui numar impresionant de creatii culturale si artistice. Carnavalul, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent Cele 177 canale care strabat laguna venetiana reprezinta una din nenumaratele atractii ale orasului, un labirint limpede si cristalin ce imparte zona de uscat in 118 insule, presarate cu 354 de poduri. Plutind in gondole traditionale, pe sub boltele joase ale micutelor arcade, turistii pot admira zeci de capodopere arhitectonice, precum Palatul Dogilor, Basilica din Piata San Marco, Podul Rialto, Turnul cu Ceas sau Puntea Suspinelor. In aceste locuri invaluite de un farmec aparte, asemenea unor povesti medievale cu domnite si cavaleri, are loc la inceputul fiecarui an, cel mai celebru carnaval din Europa, consemnat printr-un decret oficial inca de la inceputul lui 1296. Din punct de vedere etimologic, termenul nu cunoaste o definitie clara, existand mai multe interpretari, una dintre ele, apropiata fonetic de cea actuala, rezultand din compunerea cuvintelor latinesti carrus (car) si navalis (maritim), semnifica o procesiune inchinata lui Apollo, zeul luminii si al artelor. Acest zeu iubaret, indragit de numeroase nimfe si muritoare, reprezenta un exemplu pentru cei care in trecut participau la astfel de manifestari stradale, intretinand prin atitudinea adoptata reputatia de libertinaj oferita de anonimatul mastilor viu colorate. Costumatia cea mai reprezentativa a carnavalului este si azi compusa dintr-o pelerina lunga, cu scopul de a ascunde cat mai mult din formele persoanei si o masca alba unisex (Bauta) asortata unei palarii tricorn neagra cu ciucuri. Mastile, simbolul propriu-zis al carnavalului, pot fi confectionate din panza cerata, catifea sau portelan.
Romania, invitat de onoare in 2008
Tara noastra va participa anul acesta ca invitat de onoare al Carnavalului de la Venetia. Timp de 12 zile, in perioada 25.01.2008 - 05.02.2008, artistii romani vor fi prezenti in Piata San Marco, la Teatrul Carlo Goldoni sau in Pavilionul Italiei aflat in expozitia ce organizeaza Bienala de Arta, manifestare datand inca din anul 1893. Programul prevede o serie de evenimente care se vor desfasura pe intreaga perioada a carnavalului, concerte, spectacole de teatru sustinute de Teatrul Masca, manifestari populare, precum Calusarii sau Jocul Caprelor si demonstratii ale unor mesteri olari. De asemenea, in ultimele 5 nopti ale carnavalului, vor avea loc spectacole complexe de muzica si dans traditional, cu rolul de a promova specificul romanesc peste hotare. Agentiile de turism din tara au pregatit pentru cei interesati in a participa la un eveniment de o asemenea amploare, o oferta stufoasa, cu diverse variante de transport, terestre sau aeriene. Cele mai ieftine sejururi pornesc de la sume de 300 de euro, pentru o perioada de 7 zile si transport cu autocarul, costurile urcand pana in dreptul unor valori de 2 sau 3 ori mai mari, in functie de numarul de zile si confortul oferit de cazare. In perioada carnavalului sunt asteptati peste o jumatate de milion de turisti, reprezentand dublul populatiei orasului, varianta plecarii pe cont propriu nereprezentand o solutie ieftina, in parte datorita cresterii foarte mari a preturilor la cazare, justificate de numarului limitat de camere disponibile. Ca intotdeauna, intr-o zi de marti (celebra Mardi Gras) carnavalul se incheie, lasand in urma sa un aer festiv si o atmosfera aparte, caracteristica orasului dar si locuitorilor sai.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.