Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” a solicitat vineri presedintelui Traian Basescu sa medieze conflictul dintre sindicalistii din invatamant, pe de o parte, si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Guvern,
Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” a solicitat vineri presedintelui Traian Basescu sa medieze conflictul dintre sindicalistii din invatamant, pe de o parte, si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Guvern, pe de alta parte.
Sindicalistii acuza “pasivitatea” Guvernului si a MECT in ceea ce priveste negocierea cresterilor salariale pentru personalul din invatamant prevazute pentru anul 2008, “lipsa de reactie” a acestora, avand in vedere ca “nici pana in prezent nu au raspuns numeroaselor solicitari scrise” si scrisorilor transmise de sindicalisti pe problema cresterilor salariale din invatamant, a promovarii personalului nedidactic din unitatile si institutiile de invatamant pe grade si trepte profesionale. Totodata, reprezentantii “Spiru Haret” acuza si modul “discriminatoriu” in care s-au acordat tichetele cadou pentru personalul din invatamant la nivelul tarii si problemele aparute in ceea ce priveste plata celui de-al treisprezecelea salariu.
MECT mai este acuzat ca a “desconsiderat total” partenerii de dialog si a “incalcat regulile elementare ale dialogului social prin emiterea de acte administrative cu caracter normativ fara consultarea partenerilor de dialog, precum si de modificarea actelor dupa discutarea acestora cu partenerii de dialog, de nerespectarea termenelor si conditiilor impuse de lege si contractul colectiv de munca”. “In conditiile unei atitudini total opace a MECT si a Guvernului privind nevoile reale ale domeniului educational, organizatia noastra a considerat ca solicitarea de mediere inaintata Presedintiei ramane singura rezolvare a conflictului creat. (...) Solicitarea noastra nu are nici o motivatie de natura politica, ci urmareste exclusiv reprezentarea intereselor salariatilor din invatamant”.
De asemenea, sindicalistii condemna atitudinea ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, care a “blamat” cadrele didactice pentru notele obtinute de elevi la tezele cu subiect unic. Ei arata ca, in conditiile actualei formulari din metodologia desfasurarii tezelor unice, elevii cu note peste 9,51 nu pot face, practic, contestatii, pentru ca nu pot beneficia de majorarea notei.
“In conditiile in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic constituie unul dintre criteriile pentru admiterea in licee si in invatamantul profesional de stat, iar aceasta medie se calculeaza ca medie arithmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la tezele cu subiect unic, foarte multi elevi vor fi in imposibilitatea de a frecventa cursurile unui liceu pe care il doresc si la care au dreptul. Pentru ca specialistilor din minister nu le pasa ca intr-un interval de 49 de sutimi se pot afla si 100 de candidati”


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.