In ziarul de luni, Cotidianul a prezentat o initiativa de imagine a filialei de la Varsovia a Institutului Cultural Roman.

Articolul s-a bucurat de multe ecouri printre forumisti, majoritatea favorabile, dar si destule critice, chiar nedrepte, rautacioase, cerind nici mai mult, nici mai putin decit anchetarea modului in care ICR Varsovia cheltuieste banii! Nu e treaba mea sa caut resorturile acestor atitudini, ca nu sint psihiatru. Insa ceva tot pot face, pot depune marturie despre efectele initiativei ca atare. Intimplarea a facut sa stau, pe 6 ianuarie, citeva ore pe aeroportul din Varsovia intre doua avioane. Cum fumatul e interzis, am iesit afara de cite ori simteam nevoia unei tigari. Tot iesind si intrind, am vazut doua din acele autobuze, unul purtind panoul cu Papa Ioan Paul al II-lea, celalalt pe cel al poetului Julian Tuwin. Mai intii, pot confirma ca arata exceptional, iti „fura" ochiul. In al doilea rind, ca impactul asupra oamenilor, polonezi sau straini, care se aflau in preajma lor era total si exclusiv favorabil. Nu sint cel mai bun vorbitor de polona din lume, dar imi pot da seama cind o reactie este pozitiva sau negativa. Cred ca nu mai e necesar sa demonstrez cit de importante sint pentru polonezi cele patru personalitati selectate in strategia de imagine. In al treilea rind, cunosc destul de bine preturile la publicitatea, de toate felurile, din Polonia ca sa-mi dau seama ca ICR a obtinut un pret aproape neverosimil de mic. Nu stiu daca aici au atirnat abilitatea de negociatori a salariatilor de acolo, simpatia in crestere fata de Romania - poate, cu alt prilej, voi aduce probe privind acest aspect - ori alt factor, dar ICR merita felicitari si pentru asta.

Nu sint un fan al dlui Patapievici, nici al ICR in general, le-am adus si critici cind a fost cazul, dar de data aceasta avem de-a face cu o initiativa excelenta. Prin asemenea gesturi, pe care le-as dori multiplicate, poate ca evocata strategie de imagine va reusi sa iasa, in ansamblu, de sub zodia „eternei si fascinantei", a „mereu surprinzatoarei" si a „fabulospiritului" si sa-si cistige absolut necesara inteligenta si indispensabilul profesionalism. Salut aceasta initiativa tocmai pentru ca e inteligenta si profesionista. La mai multe!