Sir Edmund Hillary, neozeelandezul care a reusit sa atinga primul varful Muntelui Everest, s-a stins din viata ieri, la 88 de ani, pregatindu-si carabele si pioletii catre ascensiunea finala: cerurile.


La 33 de ani, apicultor

Sir Edmund Hillary, neozeelandezul care a reusit sa atinga primul varful Muntelui Everest, s-a stins din viata ieri, la 88 de ani, pregatindu-si carabele si pioletii catre ascensiunea finala: cerurile.

La 33 de ani, apicultorul din Noua Zeelanda, pasionat de catarari pe muntii cei mai inalti din lume, a stabilit o premiera la care tanjeau multi: atingerea celui mai inalt varf al lumii, Everestul. Cei 8.848 de metri ai colosului din Nepal au fost parcursi in cadrul unei expeditii britanice care dorea obtinerea acestui trofeu ravnit de toti marii exploratori si cataratori din lume. Edmund Hillary a fost cooptat sa participe la expeditia britanica, fiindu-i repartizat de liderul expeditiei, John Hunt, un partener provenind din etnia locala sherpa, Tenzing Norgay. Cei doi au parcurs distanta pana in varful muntelui la concurenta cu o alta echipa desemnata sa incerce atingerea celui mai inalt punct de pe planeta, Tom Bourdillon si Charles Evans. Insa acestia din urma au fost nevoiti sa abandoneze temerara catarare, din cauza unor defectiuni iremediabile la tuburile de oxigen ale lui Evans. La 29 mai 1953, Edmunt Hillary ii facea prietenului sau sherpa, Tenzing Norgay, celebra poza pe varful "lumii". Cei doi reusisera ceea ce nu mai reusise nimeni pana atunci: cucerirea Everestului.

PRINTRE ADMIRATORI. Sir Edmund Hillary, prezent Nepal 2003, la aniversarea a 50 de ani de la ascensiunea pe Everest SIMBOLISTICA. Hillary nici nu apucase bine sa coboare abruptii versanti ai muntelui invins, ca a si fost innobilat. Sir Edmund devenea astfel, la 33 de ani, un personaj legendar. "Imi place sa cred despre Everest ca este o mare provocare pentru cei pasionati de munte, iar atunci cand ai oameni aliniati in sus pe versanti, iar multi dintre ei se catara doar ca sa le apara numele in ziar... Everestul e o nebunie in perioada asta", a declarat faimosul explorator intr-un interviu din 2003 pentru cotidianul britanic The Guardian.

LA POL. Insa pofta de a cerceta teritorii neexplorate, de a se lua la tranta cu cele mai periculoase inaltimi ale lumii nu s-a oprit aici pentru Sir Ed, cum era alintat de apropiati. Dupa 1953, Edmund Hillary si-a continuat catararile pe alte zece varfuri ale lantului Himalaya, iar in 1958 a participat la Expeditia Trans-Atlantica a Commonwealth-ului Britanic, ce a reusit atingerea Polului Sud, la bordul unor masini modificate special pentru aceasta misiune. In 1977 a condus o expeditie acvatica de cercetare pe cursul fluviului Gange, de la varsare pana la izvoare.

PERSONALITATE. Edmund Hillary era faimos pentru determinarea sa, modestia si faptul ca... nu prea manca, insa acest fapt nu-l impiedica sa urce pe munte ore in sir. Premierul Noii Zeelande, Helen Clarck, l-a omagiat ieri intr-un discurs emotionant, citat de The Times: "Sir Ed se descria pe sine ca un neozeelandez obisnuit, cu abilitati modeste. In realitate, a fost un colos. A fost o figura eroica ce nu numai ca a 'doborat>> Everestul, dar a si trait o viata plina de hotarare, umilinta si generozitate". La 88 de ani, Sir Edmund Hillary s-a stins din viata la spitalul din Auckland, in urma unei crize cardiace, relateaza AFP. Drapelele nationale au fost coborate in berna, iar cuceritorul Everestului va fi onorat prin organizarea serviciilor funerare nationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.