Milioane de euro pe spatele Primariei Afacerea cu terenuri concesionate de Primaria Bucuresti - un amestec de prietenii, favoritisme si ilegalitati. Atunci cand nu atribuie prin negociere directa, pe langa lege, concesiunile se liciteaza dupa o me

Milioane de euro pe spatele Primariei Afacerea cu terenuri concesionate de Primaria Bucuresti - un amestec de prietenii, favoritisme si ilegalitati. Atunci cand nu atribuie prin negociere directa, pe langa lege, concesiunile se liciteaza dupa o metoda facuta celebra de Dorin Cocos, omul care a perfectionat arta de a face bani pe spatele Primariei Capitalei.

Cui si in ce conditii da Primaria Capitalei terenuri in concesiune pe 49 de ani? O intrebare care ne-a dus pe noi in fata unei adevarate grote cu surprize de presa: beneficiarii sunt oameni bine infipti in afaceri sau politica, in conditii care frizeaza legislatia. In cazul terenurilor concesionate de Primaria Capitalei se poate spune ca de cele mai multe ori administratia nici nu s-a mai chinuit sa simuleze vreo licitatie (desi atribuirea directa este o exceptie foarte dificil de intalnit in practica, potrivit Legii concesiunilor), iar cand a facut-o, lucrurile nu au aratat cu nimic mai... respectabil. O scurta lamurire: Primaria a organizat licitatii pentru terenuri destinate unor spatii de invatamant sau unor cabinete medicale, precizare ce nu a facut decat sa impiedice participarea multora la licitatie, iar noua sa ne indice "predestinarea" respectivelor loturi.

FARA HOTARARE. Mai intai trebuie spus ca in trei ani de mandat al pedistului Adriean Videanu, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a concesionat tot atatea terenuri cat in doua mandate precedente, iar din cele peste 60 de contracte semnate, majoritatea s-au facut fara respectarea conditiei principale a legii: organizarea unei licitatii. Atribuirea fara licitatie este posibila, conform Legii 219/1998, doar in cazuri specile cum ar fi acela al cabinetelor medicale privatizate, dar si al licitatiilor repetate soldate fara niciun rezultat. Altfel, in orice conditii, administratia trebuie sa organizeze o licitatie libera care sa asigure o valorificare cat mai buna a respectivei proprietati. Lista beneficiarilor si legaturile acestora cu politicul, vizibile sau usor de banuit, nu fac insa decat sa dea culoare unui tablou al ilegalitatilor. De altfel, reporterii Jurnalului National au avut surpriza sa descopere, in urma cu aproape doi ani, la avizierul PMB, un anunt pentru organizarea unei licitatii in vederea concesionarii unui teren, fara ca respectivul lot sa fie mentionat in vreo hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cum ar fi fost normal sau legal, ca sa fim mai exacti. Astfel, terenul situat in Strada George Georgescu nr. 50, in suprafata de 381 mp, a fost scos la licitatie cu destinatia punct de alimentatie publica - restaurant. La licitatia din 3 februarie 2006 s-au prezentat o persoana privata si societatea Jaristea Impex SRL, care a devenit concesionar. Mai trebuie spus doar ca la numarul 50-52 al strazii functioneaza unul dintre restaurantele preferate ale presedintelui Basescu: Jaristea. Valoarea redeventei: 16.000 de euro pe an, destul de putin, avand in vedere ca este foarte aproape de Palatul Parlamentului. Destul de neinteligibil, administratia a schimbat de trei ori metodologia de calcul a redeventei pentru terenurile concesionate intr-o perioada foarte scurta, de aproximativ un an. Astfel s-a ajuns la contraperformanta ca redeventele sa aiba valori discutabile, daca nu cumva putem sa zicem chiar mici.

STRADA COLTEI. Fiul decanului de la Arhitectura isi va face un cabinet FARA LICITATIE. Cu diverse destinatii au primit terenuri in concesiune de la PMB fara licitatie anumite persoane, printre care si Liviu Dobre, arhitectul-sef adjunct al Capitalei. De asemenea, si Universitatea "Titu Maiorescu", decanul Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii Bucuresti, Stefan Scafa-Udriste, dar si Imopost Developments SA. Aceasta din urma este firma lui Sorin Creteanu, societatea implicata in scandalul cu Posta Romana, care pana la urma s-a soldat cu demisia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. Unul dintre cenzorii Imopost Developments, unde printre actionari se numara si Compania Nationala Posta Romana, este si Petrisor Fifoiu, care a prins de asemenea gustul afacerilor cu Primaria si a concesionat, cu 1.700 euro/an, un teren de 173 mp pe Strada Foisorului, in buricul targului. Tot fara licitatie, un teren i-a fost atribuit si societatii Town Imobiliar SRL, proprietatea Heratico B.V., off-shore cu sediul in Olanda, firma care a concentrat multe dintre afacerile lui Sorin Beraru, devenit celebru pentru scandalul Ci-Co. 270 de metri patrati a primit fara licitatie pe Strada Cauzasi nr. 27, din Sectorul 3, si Comity Prodexim SRL, o societate care dezvolta un lant de hoteluri in Romania. Firma este una dintre dovezile vii ale legaturilor dintre mediul de afaceri si mediul politic romanesc. In documentele societatii se regasesc ca parteneri doi fosti proprietari de magazin duty-free din Vama Giurgiu si nevasta fostului sef al Vamilor, azi vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Stefan Diaconu. Terenul primit in concesiune de la PMB de catre Comity Prodexim pentru o redeventa de 1.000 de dolari pe luna (cat o camera de hotel pe saptamana) permite dublarea capacitatii de cazare a Hotelului Tiny Club, santier aflat deja in stadiu avansat al lucrarilor.

METODA COCOS. Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, l-a acuzat pe primarul Adriean Videanu ca a "aranjat" o licitatie, cu scopul concesionarii unui teren catre Dorin Cocos, tartorul parcarilor bucurestene si sotul nu mai putin renumitei sale sotii, "blonda de la Cotroceni", Elena Udrea. Vanghelie a aratat atunci cum s-a trucat licitatia pentru concesionarea unui teren din Strada Gheorghe Polizu nr. 6: la licitatie au participat doua societati ale familiei Cocos-Udrea, "Euro Hotels" si "Dalli Exim" si o a treia, agentie de turism, "Com Trans Viaggi", cu sediul in hotelul detinut de cei doi prestidigitatori cu afaceri pe banii publici. Astfel s-a ajuns ca un teren cu o valoare de piata de peste un milion de euro si cu o suprafata de 518 mp sa fie adjudecat pentru o redeventa anuala de doar 30.000 de euro. Metoda aceasta de fraudare a unei licitatii este insa una des utilizata in cazul concesiunilor de terenuri publice, dupa cum dovedesc cateva minime verificari. Astfel, in aceeasi zi, 28 februarie 2006, sotii Marina si Aurel Liviu Netoiu au castigat doua licitatii pentru doua terenuri, platind niste redevente simbolice. Pentru terenul situat in Strada Rumeoara nr. 13, Marina Netoiu a concurat cu societatea sa si a sotului sau, "Casa Coloss" SRL. Si, un amanunt interesant: dintr-un motiv usor de ghicit, destinatia data terenului de functionarii PMB a fost de "atelier si sediu editura". Pentru terenul din Strada Econom Atanasie Stoicescu nr. 5, licitat in scopul construirii unor locuinte, s-au aratat interesati SC ASTRA SA, o societate de asigurari, un pusti de 18 ani, Florin Cristian Mihai, si Aurel Liviu Netoiu. In urma licitatiei, PMB a obtinut o "formidabila" redeventa anuala de doar 11.000 de euro. Iar acesta nu e decat un alt exemplu flagrant.

BUSINESS DE MILENIU. O situatie foarte ciudata, parca anume creata pentru a induce in eroare este aceea a lotului scos la licitatie de PMB la intersectia dintre strazile Luterana si General Berthlot. Fiind vorba despre un teren situat intr-una dintre cele mai bune zone ale Bucurestiului, terenul ne-a atras atentia. El a fost scos la licitatie ca urmare a Hotararii 211/2005 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In hotarare se face mentiunea ca acolo exista deja o proprietate privata de aproape 2.000 mp, suprafata aflata in posesia administratiei fiind de doar 116 mp. Prima ciudatenie care atrage atentia este aceea ca PMB impune construirea unui imobil de birouri pe terenul insuficient pentru o astfel de investitie de unul singur, iar procedeul atribuirii unei destinatii constructive restrictive avand toate indiciile unui aranjament. Surpriza mare vine cand Primaria ne raspunde in scris ca a acordat terenul societatii SC Millenium Building Development SRL. Atribuirea a fost facuta prin negociere directa si nu prin licitatie, cum prevede legea si cum s-a votat in Consiliul Municipal! Informatia ne este furnizata de Biroul de presa al PMB, cu o serie de detalii "ajutatoare".

Astfel se precizeaza ca la acea adresa deja functiona o cesiune, tot in favoarea SC Millenium Building Development SRL, din 2002, si tot acordata prin negociere directa.

BRAUN S-A INTORS. Orice urma de mirare iti dispare imediat dupa ce revezi informatiile despre aceasta societate comerciala. Millenium Building Development SRL este in centrul unui scandal-monstru, care a razbatut pana la Vatican si, la cele mai inalte foruri europene: "Cathedral Plaza". In paranteza fie spus, si constructia "Cathedral Plaza" a fost posibila dupa ce primarul general al Capitalei de atunci, Traian Basescu, a acordat, fara licitatie, un teren in concesiune societatii dezvoltatoare a proiectului, una si aceeasi pentru care PMB a incalcat flagrant legea acum. Millenium Building Development SRL a demarat investitia de la Cathedral Plaza cu sprijinul misteriosului Peter Braun. Cetatean olandez cu origini ucrainene, Braun este, in ciuda dezmintirilor virulente ale lui Adriean Videanu, un cunoscut al actualului primar general. Activitatea in Romania a lui Peter Braun este asociata - sau mai exact, din cate se stie, a fost, in urma cu cativa ani - cu cea a Fondului Romano-American de Investitii, entitate ce a stat in spatele afacerii Titan Mar-Marmosim a actualului primar si vicepresedinte PDL Adriean Videanu.

STEFAN CEL MARE. Afacerile cu hoteluri prospera Hotel la numar inexistent Unul dintre terenurile concesionate la care am facut deja referire se afla, conform datelor oferite de Primaria Capitalei, pe Soseaua Stefan cel Mare nr. 129. Am batut de la un cap la celalalt tot bulevardul, insa nicaieri nu am dat de acest numar. Ca urmare, am intrebat chiar la Oficiul Postal de peste drum daca exista acest numar. Surpriza a fost mare: Nu exista! Acest fapt ne-a fost confirmat si de un batranel care iesise cu cainele la plimbare: "Stau aici de zeci de ani, dar nu stiu sa fie acest numar". Bulevardul Stefan cel Mare se termina la numarul 39, unde incepe Soseaua Colentina. O constructie se ridica insa la numarul 33 de pe Soseaua Stefan cel Mare, chiar langa numarul 29. La numarul 29 este ditamai blocul, la al carui capat nu se poate construi nimic, pentru ca incepe o alta strada. In schimb, la blocul cu numarul 33, pe colt este suficient spatiu pentru ridicarea unei constructii. Terenul concesionat de Primarie la numarul inexistent 129 este de 230 mp, destinatia cladirii care urmeaza a fi realizata era conform afisajului de la primarie: birouri si servicii, inaltimea fiind de parter plus patru etaje, redeventa anuala fiind de 50.784 RON, adica in jur de 1.500 de euro, suma care nu este suficienta nici pentru inchirierea unei jumatati de garsoniera in Bucuresti. Terenul a fost castigat de societatea Danny Tour Com SRL, care a concurat impotriva Tehnoconstruct SRL, conform datelor primite de la Primarie. Danny Tour apartine lui Daniel Golea, fiul lui Felician Golea, patronul Hotelului Dalin de pe Bulevardul Marasesti. Panoul de la santier arata ca autorizatia de constructie s-a dat la mai bine de un an de la castigarea licitatiei, dar pentru Soseaua Stefan cel Mare nr. 33, unde hotelul se construieste de fapt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.