Spalatul curcanului cu apa inainte de a-l gati poate avea efecte negative asupra carnii intrucat aceasta se poate contamina cu microbii proveniti de la lichid, avertizeaza Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Anglia(FSA). Si farfuriile aflate in imediata apropriere pot reprezenta un pericol pentru sanatatea noastra, deoarece impuritatile aflate pe suprafata lor se pot transfera pe produs. Prin spalatul curcanului riscam sa imprastiem microbii, in loc sa ii distrugem, avertizeaza FSA. Conform unui studiu efectuat de agentie la care au participat  2000 de consumatori, 80% dintre ei au declarat ca au acest obicei inaintea Craciunului. Campden and Chorleywod Food Research Association (CCFRA), la recomandarea FSA, a facut cateva sugerstii legate de modalitatea de gatirea a curcanului. Astfel, acesta trebuie gatit conform mijloacelor traditionale, condimentarea pieptului, utilizarea stanionului si gaurirea pentru a permite grasimii sa se scurga. Recomadarile sunt facute pentru trei tipuri de pasari si in prezent sunt evaluate de FSA pentru primirea aprobarii.