Un acord intre Belgrad si Moscova, aflat in stadiu de proiect, ar putea duce la includerea Serbiei in proiectul gazoductului rusesc South Stream si la preluarea monopolului petrolier sarb NIS, de catre o firma ruseasca, au anuntat marti oficiali din
Un acord intre Belgrad si Moscova, aflat in stadiu de proiect, ar putea duce la includerea Serbiei in proiectul gazoductului rusesc South Stream si la preluarea monopolului petrolier sarb NIS, de catre o firma ruseasca, au anuntat marti oficiali din cele doua tari, relateaza Reuters. Analistii considera ca acordul propus este motivat politic, drept rasplata pentru sprijinul Rusiei, acordat Serbiei in eforturile de a impiedica obtinerea independentei provinciei Kosovo, informeaza NewsIn.
"Acordul prevede construirea conductei South Stream prin Serbia, construirea unor unitati de depozitare a gazelor naturale si un parteneriat strategic pentru modernizarea NIS", a anuntat Aleksandar Popovic, ministrul sarb al Energiei, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de ambasadorul Rusiei.
"Voi inainta propunerea Guvernului, apoi un grup de lucru va stabili detaliile. In cele din urma, va fi ratificata de Parlament", a mai declarat oficialul sarb. In timp ce ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Alekseiev, cel care a inaintat propunerea, a declarat ca "totul este pregatit pentru implementarea proiectului cat mai repede posibil".
Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, care furnizeaza un sfert din gazele naturale ale Europei, a anuntat in trecut ca ar putea lua parte la privatizarea NIS, cu conditia sa ii fie permisa extinderea in Serbia. De asemenea, a mai anuntat ca urmareste constructia in Serbia de noi unitati de depozitare a gazelor naturale si folosirea teritoriului tarii pentru tranzitul conductei South Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia catre Europa de Sud. Intr-o declaratie pentru Reuters, o sursa guvernamentala sarba afirma ca "rusii au vrut totul intr-un pachet, atat South Stream, cat si NIS".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.