La sfarsitul acestui an, inceputul anului viitor, salariul minim brut in domeniul constructiilor  va creste cu 27%, acesta ajungand la 570 RON lunar. Desi raportul este egal pentru toate zonele tarii, in Ardeal, salariul minim brut este cu 25% m
La sfarsitul acestui an, inceputul anului viitor, salariul minim brut in domeniul constructiilor va creste cu 27%, acesta ajungand la 570 RON lunar. Desi raportul este egal pentru toate zonele tarii, in Ardeal, salariul minim brut este cu 25% mai mare (1.300 - 1.400 de RON) decat in Bucuresti. Astfel, salariul minim brut va ajunge, pana la sfarsitul anului viitor, la 800 RON lunar. S-a dorit aceasta strategie deoarece vor incepe proiecte mari de dezvoltare imobiliara, iar piata fortei de munca va deveni foarte mica in comparatie cu cererea. Cresterea salariilor a fost negociata de patronatele si sindicatele din domeniu, acestea dorind aducerea inapoi a romanilor care lucreaza in afara tarii. Eugen Paternic, general manager al agentiei imobiliare City Expert, preconizeaza o crestere a preturilor apartamentelor cu 15- 20 %.
"Un constructor vrea sa-si acopere costurile (exceptand salariile, a crescut si pretul materialelor de constructii) si sa obtina profit, iar acest lucru va duce automat la o noua crestere a preturilor pe piata imobiliara.Piata fortei de munca in costructii in Romania este foarte saraca in muncitori calificati si, prin urmare, constructorii au inceput sa le ofere salarii atragatoare, asemanatoare cu cele oferite de alte tari din Uniunea Europeana. Astfel, un muncitor calificat in constructii va prefera sa se intoarca si sa munceasca in tara, daca va avea aproximativ acelasi salariu. In plus, cheltuielile lunare sunt mult mai mici aici, comparativ cu cele pe care le are de facut in strainatate. Singurul care va avea de suferit din cauza acestor schimbari va fi cumparatorul", a mai precizat reprezentantul City Expert.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.