Traian Basescu nu a fost invins de votul electoratului roman. S-a inscris intr-o cursa politica alaturi de celelalte partide din tara, insa a alergat pe o pista separata. Desi a luat startul in acelasi timp si a avut la dispozitie acelasi parcurs. Pe

Traian Basescu nu a fost invins de votul electoratului roman. S-a inscris intr-o cursa politica alaturi de celelalte partide din tara, insa a alergat pe o pista separata. Desi a luat startul in acelasi timp si a avut la dispozitie acelasi parcurs. Pe celelalte culoare, aglomeratia, jocurile de echipa ar fi putut cumva sa impiedice anumite performante reale. Traian Basescu a alergat insa singur-singurel, ba chiar si ajutat de atletii PD si PLD care i-au tinut trena. Asa incat Traian Basescu nu a fost invins de electoratul roman.
A FOST ZDROBIT!
Traian Basescu putea sa scoata teoretic, un timp record. Sa devanseze cu o tura sau doua competitia dintre partide. Traian Basescu s-a adresat direct poporului, vorbind pe limba lui, si a mers cu intriga pana acolo incat a dezavuat intreaga clasa politica, minus PD si PLD.

Greseala fatala! Aici taximetristul s-a prins ca i se pregateste o teapa si l-a dat jos din masina pe onor presedintele Romaniei, cu salutul "Sa traiti bine". Traian Basescu a jucat sinucigas la doua capete. Instinctul de cacealmist al politicii l-a tradat si a pierdut tot ceea ce castigase.
Pe de o parte Traian Basescu a mizat corect pe detasarea de parlamentarii de cariera care sunt priviti in felul arhicunoscut. Pe de alta parte a mizat total gresit pe neatentia electoratului si a mai decartat doua carti, PD si PLD. Oamenii s-au prins ca marinarul nu are nimic in mana. Dupa ce plusezi si ridici miza la nivelul celei la care a adus-o Basescu, sa arunci pe masa trei carti, inseamna ori ca esti beat, ori ca n-ai priceput nimic din pokerul politic, ori ca iti desconsideri total partenerii de joc.
Traian Basescu a mers pana acolo cu meschinaria incat si-a renegat originile de sef al statului. Totul, din dorinta chinuitoare de a-i fi validat referendumul. Dupa spectacolul public tragic, dar in egala masura jenant, in care si-a rupt in piata certificatul de nastere, ar fi trebuit sa urmeze un vacarm de nedescris, multimi infierbantate sa i se incoloneze in spate pe drumul spre sectiile de votare, in care el, singur, Traian Basescu, fara mama, fara tata in politica, le cerea votul. Ar fi trebuit ca milioane de romani, scarbiti pana in maduva oaselor de mercenarii parlamentarismului, sa-si smulga din maini buletinul de vot pentru uninominalul majoritar in doua tururi de scrutin si sa scuipe pe cele pentru europarlamentare, care vor fi fost intinse de comisia electorala. Tarii i s-a dat posibilitatea, duminica, sa calce in picioare "sistemul politic transpartinic corupt" si sa-l proclame pe Traian Basescu "El lider maximo". Asta ar fi insemnat ca referendumul sa fie validat zdrobitor, cu cifre semnificative de cinci, zece la suta, peste "cincizeci la suta plus unu". Bineinteles in favoarea raspunsului "Da". Prezenta la europarlamentare ar fi urmat sa fie cea care a fost. Asa ce s-a intamplat? Mai putini cetateni au dat atentie "impartialului", "apoliticului", "mediatorului", "Jucatorului" intru binele natiunii, pe numele sau Traian Basescu, decat, (nota bene!) nenorocitei, coruptei, nereprezentativei, interesatei, pasivei, mizerei, clase politice romanesti. Realitatea infioratoare, cosmarul unui presedinte al unei tari de 22 de milioane de locuitori: strigatul sau suprem de lupta, nu numai alarmat ci panicat de-a dreptul, adresat unei natiuni aflata in timp de pace si membra a UE, a fost urmat de doua milioane si ceva de barbati si femei trecuti de 18 ani. (Cica s-a intamplat din cauza ca nu a fost mediatizat indeajuns. Ma rog, exista pareri contrare. Dar oricum, o singura aparitie a Luceafarului politicii romanesti postdecembriste, intr-o piata din Focsani, ar fi fost suficienta pentru a aprinde flacara revoltei electorale.) Guvernul Romaniei, zice-se, nu mai are reprezentativitate parlamentara, desi inca nu a trecut nicio motiune de cenzura la adresa sa. Motiunea de Cenzura a poporului la adresa lui Traian Basescu a trecut insa, alaltaieri! Presedintele, conform Legii Supreme, a 22 de milioane de romani, a primit votul a numai 2 milioane de electori dintr-un total necesar de 9 milioane. Tacerea celor 7 milioane este mai semnificativa, mai grea, decat daca ei s-ar fi pronuntat impotriva propunerii prezidentiale. Inseamna ca 80% din cetatenii cu drept de vot ai tarii nu dau o ceapa degerata pe ceea ce Traian Basescu propune ca tema nationala de interes suprem. Atunci ce mai reprezinta Traian Basescu?

PD se scufunda de mana cu Basescu
In comentariul de seara, de dupa aflarea rezultatelor, Traian Basescu a fost si tulburat si tulburator. Seful statului roman a declarat, textual, ca tara are un "guvern nedemocratic". Halucinant, pentru noi, astia care ne strecuram prin Italia si Spania, halucinant pentru cancelariile marilor puteri occidentale. O afirmatie facuta probabil sub influenta rezultatelor finale. Care au aratat o fasaire jalnica a balonului PD-ist. Unde sunt cele patruzeci si ceva de procente ale protejatului de catre cel mai tare-n politica barbat din Romania? Mai trebuie cautate ceva voturi pe la PLD?! Pai nu trebuie sa fii cam tolomac sa nu-ti dai seama ca Stolojan o sa-i ia fata lui Boc si ca nu va putea sa afecteze nucleul dur al liberalilor? Pe strategia asta de "fertilizare in vitro" a dreptei romanesti s-or fi cheltuit milioane de euro? O fi fost facuta la vreo clinica din strainatate?! Ar fi pacat. Din pechinezul supravitaminizat al politicii autohtone, Emil Boc, nu se putea naste, prin tehnici mecanice artificiale, decat un Robocop. Impreuna, reusesc sa stranga atat cat a avut dupa redistribuire PSD, care in 2000 a format un guvern minoritar. Ceea ce conduce la concluzia ca daca cele doua creatii ale lui Traian Basescu s-ar pune singurele, prin binecuvantarea acestui Frankenstein al politicii, in fruntea tarii, tot un "guvern nedemocratic" ar iesi. S-ar putea apela insa la "solutii imorale" ca de exemplu PNL, PSD sau UDMR, care este ferm impotriva proiectului politic major al votului uninominal.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.