Ungarii de la Richter Gedeon au avut, in primele noua luni ale acestui an afaceri de 104,4 milioane de dolari. Compania detine in Romania fabrica de medicamente Gedeon Richter Romania de la Targu-Mures, o reprezentanta care administreaza portofoliul
Ungarii de la Richter Gedeon au avut, in primele noua luni ale acestui an afaceri de 104,4 milioane de dolari. Compania detine in Romania fabrica de medicamente Gedeon Richter Romania de la Targu-Mures, o reprezentanta care administreaza portofoliul de medicamente importate din Ungaria, grupul Dita, cu activitati in distributia farmaceutica, compania de retail Gedeon Richter Farmacia, precum si o companie pentru strategii de dezvoltare, Armedica Trading.
Pana anul trecut, compania cu sediul in Ungaria detinea in Romania doar diviziile de productie si de importuri. Acum opereaza peste 72 de farmacii si cinci companii de distributie, care s-au reunit mai tarziu sub denumirea de Grupul Dita.
Grupul ungar a anuntat luna trecuta achizitia participatiei majoritare la distribuitorul de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca.
Cota de piata detinuta de Richter Gedeon pe piata romaneasca de distributie va urca la aproximativ 7% dupa finalizarea tranzactiei, estimata la 45,15 milioane lei (13,5 milioane de euro), noteaza Mediafax.
La nivel de grup, veniturile generate de activitatile de distributie au avansat cu 70%, la 26,42 miliarde de forinti (153,2 milioane de dolari), reflectand includerea companiilor achizitionate in Romania in procesul de consolidare.
In acelasi timp, reprezentanta de importuri a companiei ungare a raportat vanzari de 9,2 milioane de euro (13,4 milioane de dolari), in crestere cu 5% fata de perioada similara a anului precedent, avans care reflecta in special performantele bune inregistrate de medicamentul antimicotic Terbisil si o serie de contraceptive orale.Cucereste si piata din Polonia si din RusiaRichter Gedeon va plati 1,5 miliarde dolari pentru a prelua doi producatori straini de medicamente.
Grupul ungar va deveni al doilea jucator de pe piata, atat in Polonia, cat si in Rusia dupa ce va prelua compania Polpharma, cel mai mare producator de medicamente generice din Polonia, pentru 231 miliarde de forinti (circa 1,36 miliarde de dolari), si o participatie de 80,6% la firma rusa OAO Akhirin, pentru 22 miliarde de forinti (circa 130 milioane de dolari).
Richter va achizitiona ambele entitati de la compania Genefar, oferind in schimb actiuni proprii noi.
"In mod evident, Polonia este cea mai mare si mai puternica piata din Europa Centrala, iar aceasta tranzactie ne va permite sa profitam de conditiile favorabile din regiune", a declarat Erik Bogsch, directorul general al companiei ungare.
Grupul rezultat in urma achizitiilor va obtine 25% din venituri din activitatile din Polonia, 20% din Rusia si 17% din Ungaria.
In primele noua luni, vanzarile consolidate ale Richter Gedeon au crescut cu aproape 21%, la 900 milioane de dolari, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 30,3%, la 142,7 milioane dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.