Tiganii din taberele ilegale din Italia sustin ca au plecat din Romania, pentru ca erau agresati de politisti si jefuiti de romani.

Italienii au convingerea ca, cel putin, municipalitatea din Roma, in frunte cu ex-comunistul Walter Valtron
Tiganii din taberele ilegale din Italia sustin ca au plecat din Romania, pentru ca erau agresati de politisti si jefuiti de romani.

Italienii au convingerea ca, cel putin, municipalitatea din Roma, in frunte cu ex-comunistul Walter Valtroni, ar fi putut face mai mult in privinta taberelor tiganesti din capitala Italiei, daca ar fi avut mana libera din partea organizatiei "Opera Nomadi". De mentionat ca aceasta asociatie a romilor este in stransa legatura cu Vaticanul, deseori activitatile acesteia fiind puse in sarcina Sfatului Scaun. "Trebuie avut in vedere ca, in repetate randuri, asociatia a atras atentia asupra tonului cu care se poarta discutiile, vizavi de tiganii proveniti din Romania. Mai mult, a indemnat la calm autoritatile si poporul italian.


Totusi, italienii nu-i mai vor pe tigani in preajma copiilor nici pe strazi, nici in pietele publice. Nu e vorba de fascism aici, ci de teama. E dreptul nostru sa ne aranjam ograda cum credem de cuviinta. Nimeni nu ne poate obliga sa stam cu mainile in san, in timp ce compatriotii nostri sunt atacati in plina strada sau le este teama sa iasa din casele lor", spunea un consilier local din cadrul Primariei Roma.


URMÃ…RITI. "Am facut multe razii in taberele ilegale de tigani de la marginea Romei. Cand i-am intrebat de ce nu fac asa ceva si in preajma oraselor din Romania, ne-au spus ca nu se stabilesc acolo de teama politiei, care-i fugareste cu pistoalele si ii vaneaza ca pe animale. Tot ei ne-au spus ca romanii le dau foc la case, le fura animalele din curte, le refuza un loc cinstit de munca, nu le primesc copiii la scoala sau ca sunt tratati cu dispret oriunde merg in Romania. Ca atare, nu au din ce sa traiasca acolo si de aia umbla prin Europa", povestea un ofiter de crima organizata din cadrul Politiei Roma.


Pe cealalta parte, Romulus Popescu, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, este de parere ca lucrurile se pot schimba in bine, doar prin comunicare: "Nici acum nu am abandonat ideea de a le explica italienilor ca exista diferente majore intre romani si romi. In plus, trebuie sa inteleaga ca tiganii nu au plecat din Romania pentru ca sunt persecutati, sub o forma sau alta. Italienii poate ca au inchis ochii la furturi si magarii marunte, dar niciodata nu se vor da inlaturi cand unul de-al lor este omorat sau violat. Au acelasi spirit ca si noi. Sunt aprigi si iuti la manie".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.