Prezent la conferinta "Topul National al Firmelor Private", eveniment organizat de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), presedintele Uniunii Europene a Artizanatului si a Intreprinderilor Mici si M
Prezent la conferinta "Topul National al Firmelor Private", eveniment organizat de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), presedintele Uniunii Europene a Artizanatului si a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (UEAPME) a acordat un interviu in exclusivitate pentru Curierul National.
Georg Toifl a explicat ca Romania nu este singura tara din Europa care se confrunta cu problema birocratiei, asigurandu-ne de sprijinul Uniunii Europene in domeniul dezvoltarii IMM-urilor. Presedintele UEAPME a mai spus ca si pentru alte tari, cum ar fi Austria, este greu sa acceseze fondurile structurale. De asemenea, a explicat ca o educatie antreprenoriala inceputa inca din scoala este necesara pentru dezvoltarea ulterioara a unei afaceri. In incheiere, Georg Toifl a avertizat tara noastra sa nu traiasca cu impresia ca de la Bruxelles se pot obtine doar bani fara niciun efort.- Care sunt problemele cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii din Romania, in opinia dvs.?- Problemele sunt aceleasi ca si ale celorlalte tari civilizate din Europa. Nu este Romania un caz aparte. In principiu, legislatia deficitara in domeniul IMM-urilor si taxele ridicate sunt cele care dau mari batai de cap investitorilor.
Intr-o companie mare, unele lucruri se pot schimba mult mai usor si la un alt nivel, dar cand este vorba de o intreprindere mica sau mijlocie este mai greu sa schimbi legislatia si procedurile in domeniu. In Romania este greu sa schimbi anumite lucruri si asta se intampla uneori si din cauza mentalitatii oamenilor. Dupa o perioada indelungata de comunism, conceptiile se schimba greu. In plus, nu exista destula educatie in domeniul antreprenoriatului. Oamenii trebuie sa invete sa frecventeze traininguri de specialitate, sa se informeze mai mult, sa invete mai mult despre ce inseamna sa pornesti si sa conduci o afacere. Inca din scoala ar trebui sa existe programe destinate special tinerilor investitori.- Considerati ca accesul la fondurile structurale se face dificil de catre investitorii romani?- Nu numai pentru Romania este greu sa acceseze fondurile structurale, ci si pentru Austria. Sa nu credeti ca doar tara dumneavoastra se confrunta cu problema birocratiei. Exista birocratie si la Bruxelles. Romania are nevoie de un sistem de finantare mai puternic, iar intreprinderile mici si mijlocii au nevoie sa acceseze credite bancare. Este evident ca aveti un sistem bancar care se schimba in mod continuu.- Ce se va intampla daca investitorii romani nu vor cheltui in timp util si in mod adecvat fondurile pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitie pentru IMM-uri?- Nu va pot face aceasta prognoza acum. Totusi, cred ca este important pentru Romania sa ramana in interiorul Uniunii Europene. Cu toate acestea, aveti nevoie de timp sa va adaptati la piata comunitara, la standardele economice ale Uniunii si sa cautati cele mai bune proiecte de investitii. Aveti de parcurs o cale lunga, dar bineinteles acest lucru nu se poate realiza decat in timp. Romania ar trebui sa urmareasca strategia de tip "win-win" in relatia cu UE pentru a iesi invingatoare pe piata concurentiala existenta in prezent.- De ce mai are nevoie Romania pentru a se alinia la standardele europene in domeniul IMM-urilor?- Multe standarde sunt facute la Bruxelles. Romaniei nu ii lipseste ceva anume in mod special. "Politica IMM-urilor" este cam aceeasi in toata lumea, legislatia difera. Cu toate acestea, noile tari membre cred ca de la Bruxelles se pot obtine doar bani. Sper ca acesta sa nu fie si cazul Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.