American International Group Inc. (AIG) a anuntat miercuri o scadere cu 13% a profitului din trimestrul al treilea pe 2007, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Cotatia actiunilor AIG, cea mai mare companie de asigurari din punctul de vedere al cotei de piata, a scazut miercuri in doua etape cu aproape 10%. Actiunile AIG sunt cotate la cel mai scazut nivel din 2007.
"Este dezamagitor, insa nu dezastruos", a declarat un analist al firmei Celent LLC, Donald Light.
Pierderile dupa impozitare, de 600 milioane dolari, au reprezentat mai putin de 1% din portofoliul AIG, de 872 miliarde dolari.
Compania de asigurari cu sediul la New York a anuntat un profit operational in al treilea trimestru de 3,49 miliarde dolari, sau 1,35 dolari/actiune.
Sectorul asigurarilor ipotecare a inregistrat o pierdere operationala de 215 milioane dolari.
Profitul operational al diviziei de consum, ce se ocupa cu imprumuturi pentru case si alte forme de creditare, a scazut cu aproape doua treimi, la 80 milioane dolari, din cauza crizei pietei imobiliare.
Profitul net a scazut la 3,09 miliarde dolari, de la 4,22 miliarde dolari fata de perioada similara din 2006. Profitul operational al sectorului de asigurari de proprietate a scazut cu 3,4% la 2,51 miliarde dolari, in mare parte din cauza pierderilor din sectorul asigurarilor ipotecare.
Profitul operational in sectorul asigurarilor de viata si al pensiilor private a scazut cu 6%. Analistii au fost ingrijorati ca sporirea diviziei traditionale AIG a fost slabita. "Am fost surprins ca nu au atins o valoare mai ridicata", a declarat un analist al Credit Sights, RobHaines.
Pierderile AIG nu au fost atat de severe precum cele de miliarde de dolari anuntate de Citigroup Inc, Merrill Lynch & CoInc si Morgan Stanley.