Premierul kosovar a anuntat ca Provincia isi va proclama independenta in decembrie, in cazul in care nu se va incheia un acord in acest sens cu Belgradul.
Provincia Kosovo isi va proclama independenta la cateva zile dupa expirarea date
Premierul kosovar a anuntat ca Provincia isi va proclama independenta in decembrie, in cazul in care nu se va incheia un acord in acest sens cu Belgradul.
Provincia Kosovo isi va proclama independenta la cateva zile dupa expirarea datei-limita, 10 decembrie, pentru negocierile pe tema statutului provinciei, in cazul in care nu va fi incheiat un acord, a declarat ieri la Londra premierul provinciei, Agim Ceku, informeaza AFP. "Trebuie sa existe un Kosovo indepen­dent inainte de 10 decembrie", a declarat oficialul kosovar, inflamand si mai mult spiritele din jurul celei mai delicate probleme europene din acest moment. Agim Ceku a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa la sediul Ministerului de Externe de la Londra, dupa o intrevedere cu seful Diplomatiei britanice, David Miliband. "Este vorba de cateva zile, nu de saptamani si nici luni, dupa aceasta data", a intarit premierul provinciei sarbe. "Am primit confirmarea unui sprijin fara rezerve din partea Londrei", este o alta declaratie-soc a oficialului kosovar. "Am dori sa beneficiem de tot sprijinul statelor membre UE, insa am spus clar ca nu suntem dispusi sa asteptam pana cand ele vor fi pregatite pentru independenta noastra", a mai spus Ceku.   NEGOCIERI. In prezent se poarta negocieri bilaterale intre Serbia si Kosovo, sub suprave­gherea unui reprezentant al UE, unul al SUA si unul al Federatiei Ruse. Termenul-limita este 10 decembrie, insa, in ciuda acestui lucru negocierile nu au progresat deloc, datorita pozitiei intransigente a fiecarei parti. Moscova se opune dur independentei provinciei, idee reluata si ieri, la Kremlin, de presedintele Vladimir Putin, in cadrul intalnirii cu omologul sau francez, Nicholas Sarkozy. Rusii ameninta voalat Occidentul prin faptul ca leaga independenta Kosovo de statutul juridic al provinciilor separatiste din spatiul postsovie­tic. "Un esec al negocierilor ar genera instabilitate in Kosovo, in Balcani si alte regiuni", a avertizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.   Unitate "In privinta Provinciei Kosovo, este foarte important ca Europa sa ramana unita si ca discutia cu prietenii nostri rusi sa ramana deschisa pentru rezolvarea acestei pro­bleme europene" Nicholas Sarkozy,presedintele Frantei george.ripa@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.