"Nu stiu de unde v-a venit ideea cu mega-compania energetica. Nu va fi o companie de stat, ci una romaneasca. Nu va speriati, ca nu musca, nu doare, va fi o companie puternica, de care o sa fim mandri, cu care Romania isi va consolida cresterea econo
"Nu stiu de unde v-a venit ideea cu mega-compania energetica. Nu va fi o companie de stat, ci una romaneasca. Nu va speriati, ca nu musca, nu doare, va fi o companie puternica, de care o sa fim mandri, cu care Romania isi va consolida cresterea economica, expansiunea regionala si care va fi in competitie cu alte companii pe piata romaneasca. Ea nu va fi un monopol de stat, nu este gandita sa fie o entitate de stat. Va avea si capital de stat, insa si privat", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu ieri, la Cernavoda, la inaugurarea reactorului 2 al centralei nucleare.
Reamintim, conform propunerilor din Strategia energetica aprobata de Guvern, Ministerul Economiei realizeaza in prezent un studiu privind restructurarea sistemului energetic national prin inglobarea intr-o singura entitate a celor mai mari hidrocentrale (precum Portile de Fier 1 si 2, Lotru, Vidraru), a celor doua unitati de la Cernavoda, a doua complexuri energetice din Oltenia, a unor termocentrale, a Companiei Nationale a Huilei Petrosani, precum si a celor trei distributii de energie electrica ramase neprivatizate (Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord si Sud).
De altfel, premierul Tariceanu a mai dezvaluit ieri un dialog pe care l-a avut cu reprezentantul unei banci, care intentiona sa vina pe piata romanesca, in cazul in care ar fi continuat privatizarea distributiilor de energie. "Spune-le sa nu mai vina, ca nu le mai privatizam", a declarat Tariceanu ca i-a spus interlocutorului sau.
Nu se ajunge la salariu de 1000 euro vanzand porumb si sfecla
"In momentul de fata, nu exista companii romanesti care sa permita Romaniei sa devina si altceva decat producator pentru o bucatica din piata romaneasca. Asta este un lucru foarte rau. Aceste companii trebuie consolidate ca sa devina o locomotiva in zona pe care opereaza", a spus seful Guvernului. De altfel, acesta este si motivul pentru care Guvernul a decis infiintarea unei companii energetice mari, dand ca exemplu tarile vecine, precum Ungaria, Cehia si Slovacia, care au companii puternice.
Premierul a subliniat ca societatile puternice platesc taxe la bugetul local si central, creeaza valoare adaugata, locuri de munca si dezvolta industria pe orizontala.
"Sa nu aveti impresia ca o sa ajungem la salariul mediu de o mie de euro pe luna din nimic, vanzand porumb si sfecla. Noi trebuie sa creem niste motoare economice, care sa ajute si sa antreneze. La noi s-a facut o frumoasa privatizare si o tara cum este Romania nu poate fi o tara de consumatori, ci trebuie sa si producem", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.