In satul Samarinovat din Valea Timocului a fost sfintita joi o troita romaneasca - eveniment care a adunat mai bine de doua sute de romani traitori in nord-vestul Serbiei. Troita a fost ridicata pe pamantul lui Dusan Parvulovici, directorul Federatie
In satul Samarinovat din Valea Timocului a fost sfintita joi o troita romaneasca - eveniment care a adunat mai bine de doua sute de romani traitori in nord-vestul Serbiei. Troita a fost ridicata pe pamantul lui Dusan Parvulovici, directorul Federatiei Romanilor din Serbia si presedinte al Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin. Parintele Bojan Alexandrovici, protop al protopopiatului Dacia Ripenssis, impreuna cu preotii Iel Bobului, din localitatea romaneasca Isacova, de pe Valea Moravei, si Stelian Borza si Adrian Boba, din Timisoara, au sfintit crucea care marcheaza locul unde va fi amplasat noul lacas de cult. Troita a fost donata de Fundatia Gheorghe Pomut din Timisoara si de Consiliul Local Timis.
"Dupa 170 de ani, iata drama noastra incepe sa ia sfarsit. Vom continua sa asezam noi biserici pana cand cetatenii din toate cele 300 de sate romanesti vor beneficia de slujbe in limba romaneasca", a declarat parintele Boian Alexandrovici, preotul roman care a ridicat in anul 2004 o prima biserica romaneasca in Valea Timocului, fiind amenintat cu inchisoarea de autoritatile sarbe pentru aceasta realizare. Dusan Parvulovici a considerat ca este nevoie ca biserica romaneasca din Valea Timocului sa fie sprijinita de autoritatile romanesti, astfel incat romanii din aceasta zona sa nu isi piarda credinta si identitatea. "Faptul ca slujbele se desfasoara in limba romana este sansa noastra de a ne putea pastra identitatea", a declarat cu aceasta ocazie Predrag Balasevici, presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia.
Lipsa autoritatilor romane
La sfintirea troitei de la Samarinovat au lipsit reprezentantii Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni - structura a carei misiune este tocmai protejarea identitatii romanilor din afara granitelor. Din partea oficialitatilor de la Bucuresti a fost prezent doar atasatul cultural de la Ambasada Romaniei la Belgrad care a preferat sa isi asume o prezenta discreta.
Deputatul PLD Horatiu Buzatu aflat la Sarmanovat a cerut demisia imediata a sefului Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul MAE, Mihai Gheorghiu. Cererea deputatului PLD a fost motivata prin dezinteresul cu care acest departament a tratat problema romanilor din Timoc.
"Romania este peste tot acolo unde sunt romani, acolo unde se gandeste romaneste si unde se tine slujba in romana. De la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni nimeni nu a inteles ca trebuie sa fie prezent azi aici", a afirmat Buzatu. Deputatul PLD a mai declarat ca va inainta in acest sens o scrisoare si ministrului de Externe Adrian Cioroianu in care ii va cere acestuia sa-l demita pe Gheor-
ghiu.
n
Sarbii si kosovarii fata in fata la ONU
Prima intalnire directa la nivel inalt dintre sarbi si etnicii albanezi de la debutul negocierilor mediate de o troica internationala a avut loc ieri in sediul ONU din New York, informeaza Rompres. Potrivit agentiei Tanjug, echipa sarba de negociatori sarbi ii va avea in frunte, in calitate de co-presedinti, pe primii doi oameni din stat, presedintele Boris Tadic si premierul Vojislav Kostunica, in timp ce presedintele si premierul din Kosovo, Fatmir Sejdiu si Agim Ceku vor conduce delegatia de la Pristina.
In asteptarea unei clarificari a statutului provinciei, legislativul din Kosovo a adoptat joi un proiect de lege cu privire la simbolurile nationale ale provinciei, document descris de parlamentari ca fiind "un pas important care pune bazele unui stat". In numele celor sase membri ai Grupului de Contact (Franta, Marea Britanie, Germania, Rusia, Italia si Statele Unite), ministrul de Externe britanic David Miliband a cerut celor doua parti sa negocieze "in mod constructiv". Omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, anuntase, joi, ca negocierile se afla "intr-o faza decisiva".
Independenta cu orice pret
Presedintele provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, a avertizat insa ca "partea sarba poate prezenta idei, care vor fi considerate inacceptabile". "Suntem foarte fermi si foarte hotarati. Nu avem alta solutie in afara independentei", a adaugat el, conform Mediafax. Negociatorii troicii formate dintr-un reprezentant al UE, unul al Rusiei si unul al Statelor Unite au ca termen-limita data de 10 decembrie pentru ultima incercare de mediere si gasire a unei solutii de compromis intre cele doua parti.
Liderii albanezilor din Kosovo au anuntat ca vor proclama independenta imediat dupa expirarea termenului-limita, in cazul in care nu va putea fi gasita pana atunci o solutie de compromis. Troica a fost formata dupa ce Rusia, aliat traditional al Serbiei, a blocat adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate care sustinea independenta provinciei sub control international, in baza planului redactat de emisarul ONU Martti Ahtisaari. Statele Unite exercita de mai multe luni presiuni in favoarea recunoasterii independentei provinciei, iar oficiali americani au anuntat ca Washingtonul este dispus sa recunoasca o independenta proclamata unilateral in Kosovo. Tarile europene, care ar putea juca un rol de arbitru, sunt insa divizate: Franta, Marea Britanie si Geramnia se pronunta in favoarea recunoasterii independentei Kosovo in afara ONU, dar Spania, Grecia sau Ciprul, tari care se confrunta cu revendicari separatiste, sunt reticente si insista ca statutul provinciei sa fie reglementat printr-o rezolutie ONU.
Jocul amenintarilor
Misiunea NATO in Kosovo a cerut tuturor grupurilor din Kosovo sa renunte la declaratiile provocatoare, dupa ce o grupare paramilitara sarba din Kosovo a amenintat ca va declansa actiuni militare in cazul in care provincia Kosovo va obtine independenta, relateaza Mediafax. "Orice modificare a granitelor Serbiei va provoca un razboi", a afirmat grupul paramilitar Garda Sfantului Imparat Lazar, intr-o scrisoare transmisa NATO si Misiunii ONU in Kosovo (MINUK).
Purtatorul de cuvant al KFOR, colonelul Bertrand Bonneau, a confirmat primirea de catre KFOR a documentului, dar a avertizat ca "toata lumea trebuie sa se abtina de la declaratii provocatoare". El a adaugat ca misiunea NATO in Kosovo nu va permite nici unei structuri paramilitare sa agraveze situatia din Kosovo.
La inceputul lunii mai, un grup de nationalisti sarbi a creat, la Krusevat, in centrul Serbiei, o garda formata din voluntari, care se declara pregatiti sa lupte pentru a impiedica obtinerea independentei provinciei Kosovo. Gruparea a fost denumita Garda Sfantului Imparat Lazar, dupa numele regelui sarb care a comandat armata tarii in batalia din 1389 de la Campia Mierlelor impotriva trupelor otomane.
Sprijin pentru scoli romanesti
Vicepremierul sarb Bozidar Djelic a cerut modelul legislatiei romanesti pe tema minoritatilor si s-a aratat dispus sa acorde mai multa atentie situatiei scolilor in limba romana din Valea Timocului, in cursul unei intrevederi pe care a avut-o cu vicepresedintele PPE-DE, Marian-Jean Marinescu, informeaza Romanian Global News. Marinescu a solicitat, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o miercuri la Strasbourg cu viceprimministrul Serbiei, Bozidar Djelic, sprijin pentru comunitatile de romani din Valea Timocului, ca sa poata invata in limba romana. Oficialul sarb l-a asigurat pe europarlamentarul roman ca autoritatile sarbe isi vor intensifica eforturile in acest sens. El i-a cerut lui Marian-Jean Marinescu modelul legislatiei romanesti pe problema minoritatilor. "Am avut o intalnire foarte constructiva cu viceprimministrul Serbiei, care a fost foarte receptiv la solicitarea legata de acordarea drepturilor minoritatii romanesti din Serbia. L-am asigurat de sprijinul nostru pentru demersurile tarii sale de a adera la Uniunea Europeana si i-am sugerat sa ia ca model experienta Romaniei din perioada de preaderare", a declarat la sfarsitul intrevederii europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. El intentioneaza sa-si deschida un birou parlamentar in Valea Timocului.
Limba romana pentru timoceni
In cadrul celei de a sasea sedinte a Consiliului National al Rumanilor din Serbia a fost completat statutul CNRS, adaugandu-se la el in mod explicit ca limba materna a romanilor din Timoc este limba romana literara. Acest lucru pune capat speculatiilor care sustineau ca limba vorbita in Timoc nu ar fi limba romana si ca prin infiintarea CNRS s-ar fi inventat o alta minoritate decat cea romana. Romanii din Valea Timocului au obtinut recunoasterea statutului de minoritate nationala abia in luna august a acestui an. Liderilor romanilor vlahi din Valea Timocului li s-a refuzat insa recunoasterea oficiala ca statut de minoritate nationala de catre fostul Guvern de la Belgrad. Principalul motiv invocat ar fi fost faptul ca in documentele de constituire ale Consiliului aparea scris ca limba romana este limba pe care o vorbesc vlahii din Timoc.
Consiliul Europei in Valea Timocului
Reprezentantul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jurgen Herrmann, observator cu problemele romanilor din Serbia, s-a aflat, miercuri, intr-o vizita oficiala in Valea Timocului, unde s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii vlahilor, informeaza Rompres. In cadrul convorbirilor oficiale care au avut loc la sediul Consiliului National al Minoritatii Rumanilor din Serbia de nord-est au fost prezentate si analizate problemele cu care se confrunta minoritatea romaneasca din sud-estul Serbiei, care are probleme cu autororitatile. Majoritatea liderilor organizatiilor romanesti din zona au reclamat inaltului oaspete european faptul ca invatamantul in limba romana inca nu a fost instituit in retelele scolilor din cele peste 134 de localitati cu populatie suta la suta romaneasca si alte 24 cu populatie mixta, iar slujbele in bisericile din aceste sate se oficiaza numai in limba sarba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.