Geoana este convins ca toti colegii social-democrati vor vota pentru demiterea guvernuluiTextul motiunii de cenzura intitulata "1000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta" a fost prezentat ieri in fata plenului reunit al celor doua Camere
Geoana este convins ca toti colegii social-democrati vor vota pentru demiterea guvernuluiTextul motiunii de cenzura intitulata "1000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta" a fost prezentat ieri in fata plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului.
Documentul a fost semnat de 139 de social-democrati si solicita senatorilor si deputatilor sa "deschida calea" catre "o noua formula de guvernare". Dezbaterile vor avea loc miercuri, 3 octombrie. Pentru ca actualul Executiv sa fie demis, este nevoie de votul a 232 de parlamentari. La nivel declarativ, motiunea este sustinuta de PSD, PD si PLD, partide care au impreuna 248 de mandate.
"La sase luni de la instalarea Guvernului Tariceanu II, suntem astazi in fata unei optiuni de constiinta: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic in Parlament, si deschidem calea spre o noua formula de guvernare, sustinut de o majoritate parlamentara transparenta, sau incurajam mersul catre o societate profund divizata si polarizata", se arata in preambulul motiunii de cenzura.
In document se precizeaza, totodata, ca la 3 aprilie 2007, momentul prezentarii in Parlament a Guvernului restructurat, PSD a insistat asupra faptului ca votul sau nu este, "sub nicio forma, un vot de incredere in noul Guvern Tariceanu sau un cec in alb pentru politicile pe care le propune".
"Atunci am spus ca nu facem decat sa punem putin nisip sub rotile Guvernului, care patineaza, si ca ne pastram intreaga independenta de vot si de actiune politica in Parlamentul Romaniei. Dupa sase luni de guvernare dezamagitoare, constatam ca Guvernul nu mai patineaza, ci se scufunda. In aceasta situatie, avertismentul nostru dat in Parlament pe data de 3 aprilie - pana la urma, singura solutie va fi o masina noua - se concretizeaza prin aceasta motiune de cenzura", se arata in document.
PSD critica atitudinea Cabinetului Tariceanu fata de proiectul Legii pensiilor, faptul ca agricultura a fost adusa "la sapa de lemn", dar si lipsa de preocupare fata de accesarea fondurilor comunitare. Este criticat si faptul ca sistemul de invatamant romanesc "deviaza puternic de la proiectia modelului european", dar si faptul ca Ministerul Sanatatii este, de departe, "cel mai bolnav organism public din Romania". De asemenea, in textul citat se face referire si la politica externa a Romaniei, despre care se afirma ca a devenit in ultimii ani "corolarul de incompetenta al politicii interne romanesti".Geoana: Tariceanu nu intelege sensul real al acestei motiuniPresedintele PSD sustine ca premierul nu intelege sensul real al motiunii de cenzura. „Domnul Tariceanu vede in continuare motiunea noastra ca un instrument de santaj pentru accederea PSD la guvernare, alaturi de liberali. Este fals”, a declarat Geoana. El a aratat ca demersul reprezinta o „batalie politica” a social-democratilor.
Geoana a aratat ca saptamana viitoare, la dezbaterea motiunii, toti parlamentarii PSD vor fi prezenti si o vor vota. „Va fi un vot secret, dar disciplinat. Sunt convins ca nu vor exista colegi care sa nu voteze motiunea”, a spus Geoana. Premierul Calin Popescu Tariceanu a asistat ieri, la Parlament, la citirea motiunii, declarand ulterior ca nu doreste sa comenteze in acest moment documentul si ca o va face la dezbaterea textului. Raspunzand unei intrebari referitoare la posibilitatea formarii unui guvern cu PSD pentru a scapa de motiune, premierul Tariceanu a declarat miercuri ca „nu exista nici cea mai mica posibilitate” ca acest lucru sa se intample.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.