Gigi Becali a fost audiat ieri la DNA, atat pentru dosarul in care este cercetat alaturi de fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, in legatura cu schimbul a doua terenuri, cat si pentru presupuse infractiuni din fotbal. Patronul Stelei a fost
Gigi Becali a fost audiat ieri la DNA, atat pentru dosarul in care este cercetat alaturi de fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, in legatura cu schimbul a doua terenuri, cat si pentru presupuse infractiuni din fotbal. Patronul Stelei a fost chemat de dimineata, cand a dat cateva lamuriri privind dosarul cu schimburile de terenuri, apoi a fost trimis acasa.
"Mi-au spus sa vin la ora 4 (n.r. - dupa amiaza). Mai vin peste 40 de zile, am treaba!", a spus Becali. Totusi, la ora fixata de procurorii anticoruptie, Becali s-a prezentat din nou la sediul DNA. Dupa 20 de minute, patronul din Ghencea a parasit sediul DNA, anuntand ca este audiat intr-un "dosar de coruptie in fotbal". "M-au anuntat ca mi-au fost ascultate telefoanele, ca asa e procedura. Urmeaza sa ma cheme intr-o alta zi, sa imi prezinte caseta cu inregistrarile si sa imi ia o declaratie", a spus Becali, precizand ca ancheta vizeaza un moment de acum un an si cateva luni, cand i-a alergat prin Bucuresti pe jucatorii Gloriei Bistrita pentru a le oferi bani sa incurce Rapidul. "Pai, eu promit multe, dar nu ma tin de cuvant!", a afirmat Becali.
Cercetari in lumea fotbalului
La jumatatea anului trecut, surse judiciare anuntau ca DNA face cercetari in lumea fotbalului, dar nu pentru eventuale evaziuni fiscale care rezulta din astfel de plati, ci "numai cercetari privind posibile aranjamente si anumite comportamente combative la cerere de pe terenul de fotbal care ar fi determinate de anumite sume de bani primite de jucatori". Astfel, procurorii anticoruptie au declansat o serie de investigatii cu privire la lumea fotbalului, inclusiv referitoare la posibile stimulari ale jucatorilor prin oferirea unor sume de bani de catre reprezentanti ai echipelor adverse. De asemenea, procurorii anticoruptie monitorizeaza informatiile privind anumite declaratii si actiuni ale patronilor de cluburi si ale jucatorilor. In luna aprilie, finantatorul FC Steaua i-a urmarit pe jucatorii echipei Gloria Bistrita prin Bucuresti, pentru a le promite sume de bani in cazul unui rezultat favorabil in meciul cu Rapid, din etapa a XXVII-a a Diviziei A. "Bateti si luati 10.000 de euro sau faceti egal si luati 5.000. Aveti incredere in mine", le-ar fi spus atunci Becali jucatorilor echipei bistritene.
Gloria, urmarita cu Maybach-ul prin Bucuresti
Episodul din luna aprilie a anului trecut a fost unul incredibil. Gloria Bistrita juca in Giulesti, cu Rapid, echipa aflata in acel moment pe locul doi, iar Gigi Becali incerca sa stimuleze financiar toate adversarele echipei lui Copos, pentru a castiga campionatul. Ii iesise cu Farul, cu doua etape inainte, iar Steaua trecuse pe primul loc, gratie unui egal al constantenilor in Giulesti, care, de asemenea, a fost premiat regeste de catre Becali. Acesta nu s-a sfiit sa vina personal la Hotel "Crystal Palace", aflat in proprietatea lui Dumitru Dragomir, acolo unde jucatorii bistriteni se aflau in cantonament inaintea partidei cu Rapid. Nu a gasit pe nimeni in holul hotelului, fiind informat ca fotbalistii pregatiti de Ioan Ovidiu Sabau sunt in camere, la odihna, asa ca si-a lasat un om in zona si a plecat. Atunci cand fotbalistii de la Gloria au coborat din camere si s-au urcat in autocar pentru a merge la masa, Maybach-ul lui Becali a aparut ca din pamant, urmarind lotul bistritean prin Bucuresti! In cele din urma, jucatorii Gloriei au ajuns la Restaurant "Perla", iar Becali, impreuna cu un bodyguard care avea o sacosa cu 150.000 de euro, a intrat dupa ei. "Bateti si luati 10.000 de euro sau faceti egal si luati 5.000 (n.r. fiecare jucator). Aveti incredere in mine", le-a cerut patronul Stelei, filmat in momentul respectiv de mai multe posturi de televiziune. Ioan Horoba, vicepresedintele Gloriei, i-a spus lui Becali: "Concentreaza-te la meciul cu CFR Cluj (n.r. pe care il juca Steaua in aceeasi etapa de campionat), nu e frumos...", fapt care l-a infuriat pe stelist: "Vezi-ti de treaba ta, ce nu este frumos? Este frumos sa ia 1500 de la Rapid ca sa ma bata pe mine (n.r. Gloria batuse Steaua cu 2-0 in returul aceluiasi campionat) si sa nu ia 10.000 acum".
Becali catre bistriteni: "Nu sunteti sclavi"
Apoi li s-a adresat din nou fotbalistilor. "Bateti-i si va dau banii acestia. Aveti viitorul in fata, nu sunteti sclavi, va promit ca imediat dupa meci vin la hotel", le-a spus Becali. Mai mult, a luat in calcul si posibilitatea ca unii dintre jucatorii de la Gloria sa aiba bani promisi de la Rapid pentru a pierde. "Aveti grija ca pot sa fie doi, trei, patru apropiati de Rapid, care sa traga pentru Rapid. Sa-i vindeti pe colegi e cea mai mare crima. Va bate Dumnezeu daca faceti asta, sa nu dormiti si sa va aduceti aminte ce v-am spus eu acum. Niciodata sa nu va vindeti familia. A, daca va dadea Rapid 100.000 si-i imparteati cu totii..., dar asa, sa ia numai trei-patru... Aia trei-patru care sunteti, ii spuneti lui Jean Padureanu (n.r. presedintele Gloriei): <<Bre, nu am putut, erau aia cu ochii pe noi>>". "Gigi Becali face spectacol tot timpul, dar nu ma asteptam sa fuga cu masina dupa noi. Se poate spune ca ne-am simtit urmariti ca in filme. Noi vom juca pentru noi, asa cum am facut si in meciul cu Steaua, nu ca a venit Copos si ne-a dat nu stiu ce prime. Ne-ar prinde bine acesti bani, dar mai vedem, sa ajungem sanatosi atunci", a comentat imediat dupa plecarea lui Becali portarul Gloriei, Albut. In cele din urma, problema banilor pentru Gloria nu s-a mai pus, fiindca Rapid a castigat cu 1-0.
Avizat de Constantinescu
Pe de alta parte, avocatul finantatorului din Ghencea, Catalin Dancu, a confirmat faptul ca Becali a fost audiat si in legatura cu dosarul privind schimburile de terenuri cu Armata, dupa ce in cursul zilei de ieri au existat tot felul de suspiciuni cu privire la acest lucru.
Avocatul a precizat, citat de Mediafax, ca urmatorul pas important in acest dosar este decizia presedintelui Basescu in ceea ce il priveste pe Victor Babiuc. "Daca presedintele va respinge propunerea procurorilor de a-l cerceta pe Babiuc, atunci nici la Becali nu mai poate fi vorba de o infractiune", a adaugat Dancu. Avocatul a sustinut, de asemenea, ca schimbul de terenuri dintre Armata si Gigi Becali a fost avizat de presedintele de atunci al Romaniei, Emil Constantinescu, primind totodata si girul Comitetului Suprem de Aparare a Tarii. In ceea ce priveste "dosarul de coruptie in fotbal", Dancu a explicat ca nu cunoaste deocamdata detalii si ca pana in acest moment, atat el, cat si Gigi Becali, nu au stiut nimic despre acest lucru.
George Copos la DNA
Omul de afaceri George Copos a fost audiat si el de catre procurorii anticoruptie. La iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, Copos a evitat intalnirea cu jurnalistii care il asteptau in fata institutiei. Plecarea lui George Copos, care a fost audiat la DNA timp de aproape doua ore, a fost confirmata de avocatul sau, Gheorghita Mateut.
Se pare ca, potrivit unor surse judiciare, si audierea lui Copos a privit un dosar de coruptie in fotbal. Copos s-a prezentat la sediul DNA in jurul orei 13.00,
in momentul in care din sediul DNA iesea finantatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali. Patronul echipei Steaua a declarat ca este posibil ca si finantatorul echipei de fotbal Rapid, George Copos, sa fi fost audiat in acelasi "dosar de coruptie in fotbal". "E posibil sa fi fost in acelasi dosar. Nu mai stiu cu cine a jucat atunci Gloria Bistrita.
Parca tot cu Rapid", a spus Becali, precizand insa ca nu este sigur ca informatia lui este corecta.
Nu a fost audiat
La randul sau, avocatul lui Copos, Gheorghita Mateut a afirmat ca noul dosar in care omul de afaceri va fi cercetat se afla in cercetare preliminara la Sectia I a DNA, dar ca inca nu cunoaste care este obiectul acestui dosar. "S-a comunicat doar ca e alt dosar si ca se efectueaza acte premergatoare, dar nu ni s-a spus care e obiectul dosarului si despre ce este vorba. Nu ni s-a spus nimic, e circul de pe lume. Nu ni s-a spus pe cine vizeaza, nici ce obiect are, ni s-a spus doar ca se fac acte premergatoare si ca e la Sectia I a DNA", a declarat, citat de NewsIn avocatul Gheorghita Mateut. Totodata, avocatul a dezmintit faptul ca George Copos ar fi fost chemat la DNA pentru dosarul Loteria II, in care liderul PC, Dan Voiculescu este cercetat pentru spalare de bani.
"Nu a fost chemat pentru dosarul cu Voiculescu. A fost chemat pentru un nou dosar in care nu cunoastem obiectul sau pe cei vizati", a explicat Mateut. Avocatul a mai adaugat ca lui Copos i s-a comunicat doar ca se fac acte premergatoare in acest nou dosar si a semnat procesul-verbal de luare la cunostinta. Totodata, Mateut a mai precizat ca este posibil ca fostul vicepremier sa mai fie chemat la DNA in cursul saptamanii pentru a fi audiat in aceasta noua cauza. "Nu a fost audiat, urmeaza ca saptamana aceasta sa fie chemat la audiere. Urmeaza sa i se comunice, nu i s-a comunicat nimic. Asa am crezut si eu, ca e chemat pentru dosar si nu a fost asa, urmeaza sa se repete procedura de citare. Nu pot sa va spun pentru ca nu stiu nici eu mai mult", a conchis avocatul lui George Copos. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.