Cumpararea unei case continua sa fie un vis indepartat pentru multi romani cu venituri medii, din cauza preturilor ridicate ale locuintelor. Iar apartamentele de pe piata sunt exagerat de scumpe pentru ca dezvoltatorii imobiliari tin sa obtina casti
Cumpararea unei case continua sa fie un vis indepartat pentru multi romani cu venituri medii, din cauza preturilor ridicate ale locuintelor. Iar apartamentele de pe piata sunt exagerat de scumpe pentru ca dezvoltatorii imobiliari tin sa obtina castiguri cat mai mari din vanzarea lor. „Normal ca preturile locuintelor sa fie influentate de marjele de profit de pe piata imobiliara. Castigurile sunt mari, preturile locuintelor sunt mari“, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, directorul de comunicare al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Situatia este confirmata de constructorii angajati de diversi dezvoltatori imobiliari. „In mod normal, o locuinta la cheie, cu finisaje medii, costa intre 450-500 euro/mp. Suma include si profitul constructorului, de 6-10%“, ne-a declarat arhitectul Mircea Bursuc, reprezentantul unei firme de constructii. De la suma indicata de specialist - pana la 1.000 euro/mp, cat cere in medie dezvoltatorul la vanzarea locuintei - este insa o distanta mare. „Diferenta reprezinta de cele mai multe ori profitul dezvoltatorului imobiliar, ceea ce inseamna un castig intre 60% si 100%. Pretul inclu de uneori si investitia in teren“, explica arhitectul.

Dobanzile la credite raman ridicate pana in 2013
Un alt factor care contribuie la cresterea artificala a preturilor locuintelor este dezechilibrul mare dintre cerere si oferta, alaturi de costul finantarii, crede Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). „Trebuie sa gasim parghii pentru a oferi solutii de finantare mai ieftine pentru dezvoltatori, dar si pentru consumatorii finali“, a spus Zamfir. Reprezentantul BNR nu crede ca asemenea solutii de creditare vor fi posibile prea curand in Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.