Educarea publicului, prudenta in investitii si supravegherea tehnica, fara influente din zona politicului, sunt trei conditii pentru succesul reformei sistemului de pensii din Romania, este opinia expertului chilian Jose Pinera (foto), presedintele C
Educarea publicului, prudenta in investitii si supravegherea tehnica, fara influente din zona politicului, sunt trei conditii pentru succesul reformei sistemului de pensii din Romania, este opinia expertului chilian Jose Pinera (foto), presedintele Centrului International pentru Reforma Pensiilor. Aflat in Romania pentru a asista la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, Pinera, care are o experienta in domeniu de peste 30 de tari, a declarat pentru Jurnalul National ca Guvernul Romaniei trebuie sa dea dovada de mai multa transparenta si sa nu se implice politic in reforma.


EDUCATIE CIVICA. "Aceasta reforma trebuie imbratisata de toate partidele ca o realizare comuna a Romaniei. Nu cred ca publicul roman este informat suficient in legatura cu aceasta reforma", este de parere Jose Pinera. "Nu vad pe nimeni din partea guvernului care sa-si dedice o mare parte din timp pentru explicarea acestor solutii. Ar trebui sa existe mai multa educatie civica in aceasta problema. Nu e nimic mai important ca educarea cetatenilor. Un asemenea sistem de pensii are nevoie de oameni educati", spune Jose Pinera.


Potrivit unui sondaj realizat de www.pensieprivata.info, 64% dintre romani considera ca nu sunt informati cu privire la reforma pensiilor, doar 36% afirmand ca au informatiile necesare. Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ne-a declarat ca, desi "nu este inca vizibila, campania de informare a si inceput. Ea nu este, insa, completa". "Avem programate doua conferinte nationale. Sunt clipuri si spoturi audio, unul facut cu bani de la Banca Mondiala, unul facut cu forte proprii si materiale informative scrise, care prezinta cele doua componente ale sistemului de pensii private, conditii de aderare, conditii de iesire la pensie. Aceste informatii vor fi constituite in ghiduri si pliante si vor fi distribuite prin posta la fiecare potential participant", sustine Oancea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.