Tema unei aliantei intre democrati si social democrati exista. Ea a fost formulata cu subiect si predicat chiar de Mircea Geoana.

PSD respecta PC. PSD respecta PRM; nu numai ca respecta, dar se si suprapune cu acest partid in multe idei. PSD nu zice nimic despre PNG. PSD regreta, e adevarat ca nu prea tare, ca PNTCD nu e in Parlament. Si bomboana de pe coliva: PSD propune un pact de colaborare pentru sase ani PNL-ului, dar nu refuza o formula de parteneriat politic nici cu democratii. E greu de crezut ca PSD vrea sa fondeze o miscare sui generis de „ecumenism" politic. De fapt, asa ceva e imposibil. Baletul pacifist si comic intr-un fel pe care il executa social democratii e, s-a mai spus asta, motorizat de disperare. PSD cade si, in cadere, se agata de ce apuca; adica, de tot. Deci, inclusiv de PD. Am putea avea in viitor o asemenea alianta precum cea propusa, din disperare, de social democrati? Intrebarea nu e inutila, dar nici nu necesita un raspuns complex. Pentru cum s-au asezat acum lucrurile, la intrebare s-ar putea raspunde afirmativ doar intr-o singura situatie: daca PD si mentorul din umbra al acestui partid, Traian Basescu, ar face dovada unei imense naivitati strategice. E greu de gasit pentru democrati o alianta mai toxica pe care ar putea-o face decit cea, eventual, dar improbabil, cu PSD. ABC-ul strategiei politice spune ca e interzis sa fii generos cu un partid care avea inclusa, la un moment dat, in programul sau, ideea ca PD trebuie distrus. Apoi, tot din perspectiva strategica, e interzis pentru un partid care mimeaza (pentru mine, deloc convingator insa) cuplarea la modernitatea politica si la Europa crestin-democrata sa se alieze cu un partid care intretine o relatie privilegiata cu minciuna si care a ratat cam tot ce se putea rata si in mandatul de opozitie. Motivele pentru care o asemenea alianta e „contra naturii" sint mult mai multe.

Pe de alta parte, pentru PSD, o asemenea alianta ar fi mana cereasca. Nu doar o gura de oxigen, ci punctul de cotitura de la care ar putea incepe redresarea care intirzie sa vina. Realist vorbind, sansele ca un asemenea cuplaj sa se realizeze tind acum spre zero. In plus, daca PSD foloseste aceasta idee ca sa provoace un parteneriat mai ferm cu PNL (o tinta doar teoretic mai la indemina in noile conditii), greseste inca o data. Liberalii au acum sansa de a se delimita de strinsoarea social democrata si e greu de crezut ca isi doresc sa rateze o asemenea oportunitate.