Gabriela Szabo a fost aleasa miercuri in Comitetul de femei al IAAF. Evenimentul a produs mare satisfactie intregii delegatii romanesti prezente la Osaka, astfel incat la sedinta de seara din camera amenajata la etajul cinci al Rihga Grand Hotel, fos
Gabriela Szabo a fost aleasa miercuri in Comitetul de femei al IAAF. Evenimentul a produs mare satisfactie intregii delegatii romanesti prezente la Osaka, astfel incat la sedinta de seara din camera amenajata la etajul cinci al Rihga Grand Hotel, fosta noastra mare sportiva, multipla campioana mondiala si olimpica, a fost intampinata cu aplauze.
Erai cam pesimista in ceea ce priveste alegerea ta!
Este drept, m-am gandit ca, in mod normal, trebuie sa-ti faci campanie cativa ani buni, iar eu mi-am trimis candidatura acum cateva luni. Fara sa fac nici un fel de propaganda sau sa-mi imaginez vreo strategie. Nici nu aveam timp, au fost niste luni foarte obositoare pentru federatia noastra, dar ma bucur, si foarte prolifice. Am devenit parteneri cu Distrigaz Sud si am mai semnat cateva contracte care o sa ne permita sa le asiguram sportivilor si antrenorilor nostri conditii tot mai bune, mai ales in perspectiva Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Cum s-a derulat votarea?
Nu pot spune ca nu am avut emotii! M-am bucurat nespus ca am vazut cata lume m-a recunoscut si m-a sprijinit. Am crezut initial ca au uitat de mine, mai ales ca eu am fost o fire mai retrasa, mi-am vazut de treaba mea si cat am fost sportiva nu am avut o viata sociala in adevaratul sens al cuvantului, dar aceasta alegere dovedeste ca m-au tinut minte. Va dati seama ce satisfactie am avut! Pe urma, m-au tinut si cu sufletul la gura, pentru ca inaintea acestui vot s-a dat pauza de masa! Va inchipuiti ca numai de mancat nu mi-a venit! Ce sa mai vorbim, ma bucur enorm pentru federatia noastra ca avem si noi, dupa atata vreme, un reprezentant in IAAF, cum a fost doamna Iolanda Balas-Soter. Se pot construi multe cand ajungi la acest nivel, iar FRA are nevoie de mult sprijin acum cand am luat-o pe un drum foarte bun! (C.V.)
Pe masura ce orele se scurg, iar momentul declansarii celui mai important eveniment sportiv al anului, a 11-a editie a Campionatelor Mondiale de atletism in aer liber, orasul gazda, Osaka, pare luat cu asalt. Aproape toti cei aproximativ 3.200 de atleti, reprezentand 212 natiuni, s-au cazat in modernele hoteluri din metropola japoneza, elicopterele au inceput sa survoleze non-stop "zonele calde", politistii au instituit reguli draconice de sporire a securitatii, iar voluntarii din comitetul de organizare fac ultimele repetitii.
Nici in centrul de presa nu este mai liniste! Mii de jurnalisti se scurg valuri valuri de la conferintele de presa organizate cu tot felul de personalitati, iar internet-ul cade adesea din motive de solicitare. Cum televiziuni din 190 de tari vor tine cu ochii mijiti in televizoare vreo 6,5 miliarde de telespectatori, la tot pasul te pocnesti de un cameraman grabit sau de un fotoreporter blindat pana-n dinti cu tot felul de aparate si tunuri. Toata lumea cara cate ceva: purtatorii de tablite pe care sunt inscrise tarile participante se antreneaza de zor, meseriasii care fac ultimele retusuri la structurile de pavoazare isi zangane mandri uneltele fixate pe o centura la brau, in timp ce reporterii isi lustruiesc microfoanele, iar ziaristii lap-top-urile! Ce mai, o debadada "organizata", peste care pluteste zambetul fara de prihana al japonezului, gazda care se doreste impecabila, chiar daca se agita prea mult si nu prea poate sa te ajute cu nimic din lipsa de informatii. Dar sunt atat de binevoitori si sinceri, chiuie de bucurie si entuziasm, in asa fel incat nu te poti supara pe ei! Din nefericire, vremea se mentine destul de nefavorabila performantei. Dupa o furtuna zdravana in noaptea de miercuri spre joi, pigmentata cu fulgere zdravene si tunete asurzitoare, umiditatea a crescut si mai mult, astfel incat a urcat la aproape 76%. Noroc ca in ziua de joi soarele nu a mai muscat la fel ca pana acum.
Turism in "Happya-ku-ya-bashi"
Despre delegatia noastra se poate spune ca este in grafic, astfel incat fiecare atlet insotit de antrenor isi vede de programul sau bine modelat dupa orele de concurs si probele fiecaruia. Unii chiar au simtit nevoia de ceva relaxare si au pornit-o intr-un tur al orasului, in care ai cu adevarat ce sa vezi! Supranumit "orasul apelor", prima capitala japoneza, unde a existat cel mai vechi palat imperial, "Naniwa", Osaka are in plin centru un superb parc, al castelului, care ocupa o suprafata de 107,7 ha. Bulevardul Midosuji este principala artera care strabate metropola, masurand 4 km, in acest an aniversand 70 de ani de existenta. Face legatura dintre acele mai populate zone, Umeda si Namba, fiind bordat de cladiri impunatoare de aceeasi inaltime. De o parte si de alta a strazii, copacii ginkgo construiesc un ansamblu verde de o frumusete deosebita, iar pe aleile laterale, sculpturi ale unor artisti celebri ca Sato, Rodin sau Emilio Greco iti desfata ochiul. Totodata, centrul Osakai este brazdat de patru rauri, cu o configuratie unica, cunoscuta drept "moara apelor" sau "Mizu-no-Kairo", cum ii spun localnicii. De altfel, orasul s-a dezvoltat de-a lungul marii, raurilor si canalelor, de unde si denumirea de oras al apelor. Cam 10% din suprafata totala este ocupata de apa. In plus, aici gasesti unul dintre cele mai cunoscute studiouri de film din lume, un acvariu cu 3000 de animale marine, din 580 de specii, un muzeu de istorie si unul maritim. Pe vremuri, Osaka se numea si "happya-ku-ya-bashi" sau orasul celor 880 de poduri, cu toate ca atunci erau doar vreo 200. Acum exista aproximativ 800, dintre care cel mai cunoascut este "Tenjin-bashi".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.