Senatorii juristi cer SRI un punct de vedere legat de posibilitatea inventarierii tuturor celor care detin si utilizeaza tehnica de interceptare a telefoanelor, iar parlamentarii din Comisia SRI vor face un control la unitatile centrale ale acestui s
Senatorii juristi cer SRI un punct de vedere legat de posibilitatea inventarierii tuturor celor care detin si utilizeaza tehnica de interceptare a telefoanelor, iar parlamentarii din Comisia SRI vor face un control la unitatile centrale ale acestui serviciu. Cele doua actiuni survin declaratiei reprezentantului SRI col. Eugen Iorga ca exista firme care fac interceptari ilegale pe care le folosesc si pentru santajarea unor "personalitati publice".


Desi ieri a fost doar o dezbatere "exploratorie" a legilor din pachetul privind securitatea nationala cu invitati din institutiile de aparare, senatorii din Comisia juridica au atins si subiectul sensibil al interceptarilor comunicatiilor legale sau nu. Desi singura institutie abilitata prin lege sa realizeze interceptari este SRI, colonelul Eugen Iorga, reprezentantul acestui Serviciu, a declarat ca exista si firme care intercepteaza ilegal anumite comunicatii pe care le folosesc ulterior pentru santajarea unor persoane publice. De aceea, in legile sigurantei s-a prevazut ca SRI sa aiba atributii si in instrumentarea interceptarilor ilegale. Intrebat ulterior despre cazuri concrete de santajare a persoanelor publice, Iorga nu a vrut sa dea detalii, spunand doar ca ele exista in analiza. Ulterior, senatorul PSD Serban Nicolae, vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului, a declarat ca membrii comisiei au cerut SRI un punct de vedere in legatura cu posibilitatea inventarierii tuturor celor care detin si utilizeaza tehnica de interceptare a convorbirilor telefonice sau de comunicatii de alta natura.


IN CONTROL LA SRI. La randul sau, secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Ion Stan, a anuntat ca membrii comisiei vor initia saptamana viitoare un control la unitatile centrale ale Serviciului, una dintre temele vizate fiind cea a interceptarilor ilegale efectuate de societatile de protectie si paza sau de detectivi particulari. El a reamintit ca directorul SRI a prezentat in sedinta  CSAT de la 28 iunie o analiza in legatura cu firmele de protectie si paza, firmele de detectivi particulari si "chiar unele firme care detin in cadrul structurilor interne compartimente de interceptare a comunicatiilor". Potrivit lui Stan, membrii comisiei au solicitat SRI sa le puna la dispozitie materialul documentar prezentat catre CSAT si sa precizeze daca pentru interceptarile ilegale descoperite a transmis sesizari Parchetului. La randul sau, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a anuntat ca va cere SRI "explicatii si dovezi" in legatura cu firmele care intercepteaza ilegal, "pentru ca nu imi inchipui ca un ofiter SRI face asemenea afirmatii fara sa aiba dovezi".


Cat priveste prevederile pachetului de legi, atat reprezentantul SRI, cat si cel al SIE, Mihai Calian, au criticat prevederile privind infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptari pe motiv ca astfel s-ar crea un nou serviciu de informatii si ar aparea probleme de suprapunere de competente si de natura constitutionala, ceea ce e inacceptabil.


SRI are propriile problemeIn privinta interceptarilor, SRI are propriile probleme, nu numai pe cea a firmelor "concurente". In urma cu cateva luni, liderul PC, Dan Voiculescu, a reclamat printr-o scrisoare adresata Comisiei parlamentare de control al SRI ca, la solicitarea procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, telefoanele sale personale si ale celor doua fiice sunt ascultate. Raspunsul SRI a fost, conform spuselor sefului Comisiei SRI, Radu Stroe, mai mult decat vag, si a constat intr-o insiruire de acte normative si protocoale incheiate de SRI cu diverse alte institutii (inclusiv DNA) care guverneaza activitatea de ascultare a telefoanelor, dar fara nici o referire concreta la cazul semnalat de Dan Voiculescu. Ulterior, Stroe a precizat pentru Jurnalul National ca nici macar o audiere pe aceasta tema a directorului SRI nu a reusit sa ofere vreun raspuns. Ceea ce a determinat Comisia SRI sa trimita o scrisoare liderului PC, in care parlamentarii si-au exprimat neputinta si l-au sfatuit pe Dan Voiculescu sa se adreseze instantei.


Tema in CSATLa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) care a avut loc la
28 iunie, directorul SRI, George Maior, a prezentat o informare cu privire la activitatile ilegale de culegere de date si informatii desfasurate sub acoperirea unor societati specializate in domeniul pazei, sistemelor de alarmare impotriva efractiei si detectivilor particulari. Potrivit comunicatului CSAT, in cadrul discutiilor, membrii Consiliului si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu "activitatile informative ilegale desfasurate de aceste societati, exprimandu-si temerea cu privire la punerea in pericol a climatului de securitate nationala si a vietii private a cetatenilor romani. S-au constatat atat amplificarea, cat si diversificarea activitatilor de achizitionare si utilizare ilegala a aparaturii tehnice de interceptare a comunicatiilor, situatie care, in absenta unui cadru legislativ unitar si coerent, va face posibila incalcarea unor drepturi ale cetatenilor romani".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.