Etnicii romani din estul Serbiei au obtinut recunoasterea statutului de minoritate nationala de catre Guvernul de la Belgrad, limba romana fiind recunoscuta ca limba lor materna, informeaza BBC News.


Consiliul National al Vlahilor, numit si Consiliul National al Rumanilor, care-i reprezinta pe etnicii romani din estul Serbiei, a fost infiintat in anul 2006 dupa modelul celorlalte minoritati nationale din Serbia. Cu toate acestea, vlahilor li s-a refuzat recunoasterea oficiala a statutului de minoritate nationala de catre fostul guvern de la Belgrad, condus tot de actualul premier, Voislav Kostunita, pe motiv ca in documentele de constituire era mentionat ca limba romana este limba acestei comunitati si ca tot limba romana vorbeste si minoritatea... romana.


70.000 DE EURO. Recunoasterea oficiala a minoritatii romanilor din estul Serbiei presupune ca acestia vor primi o alocatie anuala de 70.000 de euro din partea statului sarb, pentru promovarea limbii materne si a culturii.


In Serbia exista, separat, si minoritatea romanilor din provincia Voivodina, la nord de Dunare. Spre deosebire de vlahi, etnicii romani din aceasta zona s-au bucurat de toate drepturile care decurg din recunoasterea statutului de minoritate nationala inca de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.