Partidul de guvernare il nominalizeaza din nou la presedintie pe Abdullah Gul, initiativa care a provocat criza politica de acum doua luni.

Abdullah Gul, actualul ministru de externe al Turciei, a fost redesemnat drept candidatul la presedintie al Partidului Justitie si Dezvoltare. Prima sa nominalizare pentru fotoliul prezidential, in aprilie, a provocat o grava criza politica, ce a culminat cu un comunicat in care Statul Major al armatei avertiza cu o posibila interventie pentru apararea laicitatii republicii.

"Candidatura mea la presedintia republicii este sustinuta de colegii de partid. Le-am explicat cum voi actiona daca voi fi ales de parlament", a declarat Gul dupa dezbaterea din cadrul partidului de guvernare. Candidatura sa trebuie sa intruneasca doua treimi din voturile parlamentarilor, prima runda de vot urmind sa aiba loc pe 20 august. Desi Partidul Justitie si Dezvoltare nu detine aceasta majoritate, Gul poate fi ales usor in al treilea tur, atunci cind nu are nevoie decit de o majoritate simpla.

Cercurile laice il considera pe Gul drept un musulman pios, a carui sotie poarta valul islamic. De aceea, alegerea sa in functia prezidentiala, a carei atributie este de a apara statutul laic al statului, este considerata o amenintare. ĄTurcia ar deveni o tara in care balanta politica s-ar modifica foarte repede, in care identitatea Orientului Mijlociu ar deveni mai pronuntata", a comentat eventuala alegere a lui Gul Deniz Baykal, liderul Partidului Popular Republican, de orientare seculara.

Beneficiind si de sprijinul Curtii Constitutionale, opozitia a boicotat precedenta candidatura a lui Gul, provocind alegerile anticipate. Partidul Justitie si Dezvoltare a obtinut insa cea mai mare victorie din ultimele patru decenii, datorita performantelor economice remarcabile la guvernare si a prezentarii unei liste de candidati mai putin orientati catre islamism.