UDMR si Uniunea Civica Maghiara au fost criticate de presedintele Traian Basescu pentru ca se lupta pentru dominatia pe plan local.

Seful statului s-a rafuit ieri intr-o declaratie de presa, sustinuta la Palatul Cotroceni, cu liderii UDMR, formatiune despre care a spus ca are „un comportament feudal". Pe liderii UDMR, dupa cum a punctat el, chiar maghiarii din Harghita si Covasna ii numesc „baroni" si „corupti". Presedintele a facut aceste declaratii dupa vizita prelungita de lucru efectuata in aceasta zona.

Presedintele a criticat UDMR si UCM, pe care le-a acuzat ca se afla „intr-o teribila inclestare" pentru a-si promova interesele proprii si nu pe cele ale cetatenilor. Tunurile le-a pus insa, cu precadere, pe UDMR. „Nimic ce nu este UDMR nu are dreptul de supravietuire in administratie", a avertizat presedintele.

A bagat spaima un pic in UDMR, spunind ca UCM poate deveni partid „daca respecta legea". El a facut astfel aluzie la presiunile UDMR pentru ca UCM sa nu se inscrie ca partid politic. Tot de o presiune a vorbit si cind l-a nominalizat pe Laszlo Borbely, care ar fi intervenit sa nu se aloce fonduri de la ajutoarele de incalzire pentru Odorheiu Secuiesc, unde primar este Szasz Jeno, presedintele UCM.

El a spus ca „ultima moda" in Harghita si in Covasna este ca in administratia din cele doua judete sa nu mai fie angajati decit vorbitori de limba maghiara. Parerea sa este ca pentru functionarii care sint in relatie directa cu publicul „este fireasca" obligativitatea cunoasterii limbii maghiare, dar nu si pentru ceilalti. Basescu a explicat si ca „maghiarii reclama, pe buna dreptate, abundenta de nevorbitori de limba maghiara din politie".

Presedintele s-a rafuit, de asemenea, cu toti cei care l-au criticat deoarece sustine predarea limbii romane ca limba straina pentru maghiarii din Harghita si Covasna. El a spus ca nu are „nici un dubiu" ca limba romana trebuie sa fie invatata de copiii maghiari dupa metodologia unei limbi straine. „Copiii maghiari invata limba engleza cintind si limba romana, plingind", a explicat presedintele. El a spus ca aceasta reprezentare a realitatii invatarii limbii romane in Harghita si in Covasna i-a fost prezentata chiar de profesori. Presedintele a subliniat ca limba romana este „limba oficiala a statului". I-a dezavuat insa pe „unii care tipau" acest lucru, fara sa tina cont de situatia din Harghita si Covasna. Concluzia este ca „a nu intelege aceasta realitate inseamna a-i condamna la izolare pe copiii maghiari".

Marko vede un adversar la Cotroceni Liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat ca nu este „surprins de recentele declaratii ale lui Traian Basescu" despre Uniune si ca, „prin pozitia fata de aceasta formatiune, seful statului a dovedit ca se afla de cealalta parte a baricadei". „Imi pare rau ca Basescu foloseste experienta din cele doua judete pentru a aduce acuzatii si pentru a formula un mesaj impotriva UDMR", a mai spus Marko, care a aratat ca Basescu a tras „unele concluzii corecte, care confirma ceea ce spune UDMR de un deceniu si jumatate legat de invatarea limbii romane si in privinta dezvoltarii infrastructurii" . „Declaratia sefului statului intra in sfera disputelor politice, in care Domnia sa nu ar trebui sa intre", a declarat si ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely. El a respins acuzatiile conform carora ar fi intervenit la MAI pentru ca Odorheiu Secuiesc, al carui primar este Szasz Jeno, lider UCM, sa nu primeasca subventii pentru incalzire. Mai mult, Borbely sustine ca orasul Odorheiu Secuiesc este o localitate favorizata, „sa zicem, discriminat pozitiv, noi am inceput deja construirea a 98 de apartamente prin ANL". (L.G.)

Cititi discursul integral al lui Traian Basescu pe www.cotidianul.ro/select