Stuart Levey, subsecretar pentru probleme legate de terorism si informatii financiare in Departamentul american al Finantelor, are misiunea de a constitui o coalitie financiara si economica internationala care sa izoleze statele "paria" ce sustin ter
Stuart Levey, subsecretar pentru probleme legate de terorism si informatii financiare in Departamentul american al Finantelor, are misiunea de a constitui o coalitie financiara si economica internationala care sa izoleze statele "paria" ce sustin terorismul.

Iranul suspectat ca urmareste sa fabrice arme nucleare este principalul motiv de preocupare pentru SUA. In aceasta vara, Stuart Levey a facut un turneu in Europa, incercand sa-i convinga nu doar pe oficiali, ci si pe bancheri si pe oamenii de afaceri sa reduca volumul afacerilor cu Teheranul, izolandu-l. Cotidianul german "Der Spiegal" a consacrat recent o analiza demersurilor americane si reactiilor mediului financiar si de afaceri german, sub titlul "SUA fac presiuni asupra Germaniei sa taie legaturile de afaceri cu Iranul".
Oficialii americani sunt iritati de faptul ca bancile si companiile germane continua sa faca afaceri in valoare de miliarde de dolari cu Teheranul, in special de faptul ca statul ofera garantii pentru exporturile in Iran, constata "Der Spiegel". In mandatul fostului cancelar german Gerhard Schroder Germania a crescut considerabil volumul autorizat al garantiilor pentru export, asa-numitele "garantii Hermes". In intalnirile pe care le-a avut la Berlin cu oficiali de rang inalt din Ministerul Finantelor si cu Christoph Heusgen, consilierul pentru politica externa al cancelarului Angela Merkel, Levey a semnalat acest fapt si a transmis dorinta Washingtonului ca Germania sa reduca legaturile economice si financiare cu Iranul.
Responsabilii germani au raspuns insa ca aceste cereri vin din partea unui stat care nu are legaturi comerciale si economice cu Iranul, in timp ce exportul Germaniei in Iran se ridica la 4 miliarde de euro anual, de acesta depinzand mii de locuri de munca. Daca Berlinul nu va mai acorda garantiile Hermes, este posibil, de exemplu, ca locomotivele germane sa nu mai fie exportate in Iran, dar companiile chineze si ruse ar fi mai mult decat fericite sa acopere golul creat. Prin urmare, explica expertii germani, SUA nu ar obtine nimic, in timp ce Germania ar pierde foarte mult.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.