Pe site-ul Ministerului Apararii a aparut un proiect de lege care prevede ca trupele pot fi retrase in orice moment, prin votul Parlamentului.

Parlamentul poate decide in orice moment, la propunerea CSAT, "retragerea neplanificata" a
Pe site-ul Ministerului Apararii a aparut un proiect de lege care prevede ca trupele pot fi retrase in orice moment, prin votul Parlamentului.

Parlamentul poate decide in orice moment, la propunerea CSAT, "retragerea neplanificata" a fortelor militare participante la misiuni in afara tarii - aceasta este principala prevedere a unui proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Apararii.

Proiectul prevede ca trimiterea fortelor armate in afara teritoriului statului roman, in baza unui tratat international la care Romania este parte, se aproba, la propunerea primului-ministru, de catre presedintele Romaniei. Seful statului informeaza Parlamentul despre decizie in termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz. In situatia in care trimiterea fortelor armate in afara teritoriului statului roman nu se face in baza unui tratat international la care Romania este parte, presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului.

Conform initiativei, operatiunile la care participa fortele armate in afara tarii sint: de aparare colectiva si de asigurare a securitatii statelor aliate; de raspuns la crize; in sprijinul pacii; de asistenta umanitara; speciale. Aceste operatiuni pot fi sub conducerea NATO sau UE, sub mandat ONU sau OSCE, precum si in cadrul coalitiilor. De asemenea, proiectul prevede ca operatiunile de asistenta umanitara se pot efectua si la solicitarea statului afectat. Totodata, propunerea de participare la operatiuni in afara teritoriului statului roman va cuprinde si o estimare a costurilor.

Acesta mai stabileste ca Guvernul informeaza presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre situatia fortelor armate care desfasoara operatiuni in afara teritoriului statului roman, "trimestrial sau de cite ori este nevoie". Potrivit fisei proiectului de lege, acest act normativ are nevoie de avizele CSAT si Consiliului Legislativ.

Proiectul de lege apare in contextul in care liberalii, care s-au pronuntat in numeroase ocazii in favoarea retragerii trupelor din Irak si Afganistan, detin majoritatea in CSAT: 6 din 11.

Initiativa MAp a si gasit adepti: PRM. Liderul acestei formatiuni, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca peremistii vor vota in favoarea unei eventuale propuneri de retragere a trupelor romane din Irak. "Ce sa cautam noi in razboaie unde a intarcat mutu' iapa, in razboaie care nu ne privesc?", a comentat Vadim Tudor.

In schimb, nu atit de incintati de proiectul de lege liberal par sa fi fost pesedistii. Acestia au declarat prin vocea vicepresedintelui, Cristian Diaconescu, ca o eventuala decizie privind retragerea intempestiva a fortelor militare participante la misiuni in afara tarii ar reprezenta un semnal de neseriozitate pe plan extern. "Dupa parerea mea, o disociere intempestiva de o decizie privind participarea cu trupe in afara tarii nu este buna, ci chiar afecteaza credibilitatea unei tari, sub aspectul cooperarii. De regula, astfel de participari fac parte dintr-un proiect mai mare, care implica mai multe tari, membre ale NATO sau sub mandat ONU. O retragere intempestiva, indiferent cum se ia decizia pe plan intern, reprezinta un semnal de neseriozitate pe plan extern", a declarat Diaconescu, referindu-se la prevederile in acest sens ale proiectului de lege postat pe site-ul MAp.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.