Lucian Bolcas nu este cauza, ci efectul evident al devitalizarii proiectului politic numit PRM.

Stiu ca pare o ipoteza hazardata, dar nu cred ca lucrurile stau acum altfel: PRM - partid de lider, partid remorcat de fiecare data de Corneliu Vadim Tudor - a ajuns, de luni bune, sa il aiba ca reprezentant de frunte pe Lucian Bolcas. Vadim e trecutul acestui partid, Bolcas e prezentul si, inclusiv din acest motiv, viitorul care se intrevede nu suna deloc bine pentru acest partid. O data cu aparitia lui Gigi Becali, viitorul nu ar fi aratat in nici un caz bine pentru PRM, chiar daca purtator privilegiat de mesaj ar fi fost C.V. Tudor. Insa, cum spuneam, acum prezenta cea mai constanta si cea mai consistenta (daca pot sa spun asa) de la PRM e Lucian Bolcas.

Optiunea PRM pentru avocatul Bolcas este una catastrofala. Cel care ni-l face mai accesibil pe celebrul personaj al lui Caragiale, Agamita Dandanache, da o poleiala de rationalitate acestui partid, dar distruge ceea ce era esential la aceasta formatiune politica - tocmai irationalitatea si o anume dementa care razbatea din discursul liderului si care a avut, intr-un timp, o priza fenomenala si periculoasa la public.

In schimb, optiunea mass-media pentru acest personaj - sa recunoastem, exotic, dar in alt fel decit seful sau de partid - este salutara si bine venita. Cinic vorbind, presa rezolva o problema pe care i-o pune CNA-ul (cea referitoare la reprezentarea politica proportionala), alegindu-l pe Bolcas in detrimentul lui Vadim. Alegind, adica, un personaj politic mai degraba caldut, inofensiv, decit unul isteric si nefrecventabil. Apropo de mass-media, mai ales de televiziune, eu regret sincer ca Vadim a intrat in litigiu cu postul Cosmos TV: televiziunea aceasta era nascuta sa asigure o excelenta terapie cuiva care sufera, cum se spune, de „sindromul" NV (care e, adica, nevorbit); n-a fost sa fie.

La ce sa ne asteptam in legatura cu aceasta greu perceptibila, dar reala, rasturnare de situatie? Doua scenarii sint mai probabile decit altele. Primul: Vadim Tudor sa sesizeze ca parti insemnate din puterea (tot mai simbolica) pe care o detine sint deturnate spre beneficiul altcuiva decit al sau; dupa calapodul clasic, Bolcas va fi acuzat cindva de „deviationism" si executat, sumar si ireversibil. Al doilea: Vadim sa ramina la fel de orb ca si pina acum (ceea ce nu e exclus!) si sa nu vada miscarile discrete care au loc sub nasul lui; in aceasta varianta, sa nu va mire daca peste citiva ani (poate nu multi, poate chiar doi, trei) veti da in Cismigiu peste Bolcas si Vadim. Cum unde? Acolo unde se intilnesc pensionarii si chibitii.